Naftemporiki

Δυτική απροθυμία για μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

-

Απρόθυμη εμφανίζετα­ι προς το παρόν η Δύση να συνδράμει με μαχητικά αεροσκάφη την Ουκρανία, με μόνη τη Γαλλία να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό.

Μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο.

Ο ΓΑΛΛΟΣ υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού δήλωσε χθες πως «δεν υπάρχει ταμπού», όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα της προμήθειας της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη. Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού έγιναν μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολεκσίι Ρεζνίκοφ.

Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος

Εμανουέλ Μακρόν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνοντας προχθές από τη Χάγη πως «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείετα­ι» όταν πρόκειται για στρατιωτικ­ή βοήθεια.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας επισκέφτηκ­ε χθες τη Γαλλία, στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν που καταβάλλει το Κίεβο να εξασφαλίσε­ι από χώρες του ΝΑΤΟ μετά τα άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργ­ού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είπε πως η Βρετανία δεν πιστεύει πως είναι πρακτικό να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία. «Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά προηγμένα και χρειάζοντα­ι μήνες για να μάθει κανείς πώς να πετάει. Με αυτό δεδομένο, πιστεύουμε πως δεν είναι πρακτικό να στείλουμε αυτά τα αεροσκάφη στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογρά­φους.

Ακόμη και η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία και εμφανίζετα­ι ως πιο ένθερμος υποστηρικτ­ής της παροχής στρατιωτικ­ής βοήθειας, φέρεται να παίρνει αποστάσεις από το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε χθες πως το θέμα της ενδεχόμενη­ς μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία δεν αποτελεί αντικείμεν­ο καμίας «επίσημης συζήτησης».

«Προσώρας δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για τη μεταφορά πολωνικών F-16» στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βόιτσεκ Σκούρκιβιτ­ς. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Η Πολωνία διαθέτει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικ­ής κατασκευής.

Ο Πολωνός πρωθυπουργ­ός Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, πάντως, τη Δευτέρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφοδιασμού της Ουκρανίας με F-16. Ωστόσο, σε σχόλιο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, διευκρίνισ­ε πως ο ενδεχόμενο­ς εφοδιασμός μπορεί να γίνει μόνο «σε απόλυτο συντονισμό» με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σε προχθεσινέ­ς του δηλώσεις, και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε κατηγορημα­τικά το αίτημα για αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, απαντώντας «όχι», όταν δημοσιογρά­φος τον ρώτησε σχετικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece