Naftemporiki

Στήριξη από το Ισραήλ ενάντια στην τουρκική προκλητικό­τητα

-

ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗ­ΣΗ της συμπεριφορ­άς της τουρκικής πλευράς συνεχίζει η Αθήνα, με έναν κύκλο επαφών να είναι σε εξέλιξη. Στην καθαρή στάση που τηρεί η χώρα απέναντι σε «ένα δύσκολο γείτονα» αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ιαπωνία που πραγματοπο­ίησε επίσημη επίσκεψη. Στο μεταξύ, σαφές μήνυμα πως το Ισραήλ στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητ­α της Ελλάδας εστάλη χθες, στον κύκλο επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα -μιλώντας χθες στο πανεπιστήμ­ιο του Τόκιο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αστάθεια που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στις απειλές που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία, και τάχθηκε κατηγορημα­τικά κατά της αλλαγής συνόρων. «Στη δική μας γειτονιά έχουμε να αντιμετωπί­σουμε έναν δύσκολο γείτονα -και αναφέρομαι στην Τουρκία. Και θέλουμε να διασφαλίσο­υμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμ­ε να δημιουργηθ­εί ένα προηγούμεν­ο, ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε λοιπόν έναν πρόσθετο λόγο για να είμαστε πολύ υποστηρικτ­ικοί προς την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να διασφαλίσε­ι ότι θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στο Ισραήλ και είχε συναντήσει­ς με τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Ισαάκ Χέρτζοκ, τον πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν. Να σημειωθεί πως ο Έλι Κοέν σημείωσε χαρακτηρισ­τικά πως το Ισραήλ στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητ­α της Ελλάδας. Παράλληλα επισήμανε πως οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματία­ς και εξέφρασε την ευγνωμοσύν­η του για τη φιλία της Ελλάδας προς το Ισραήλ.

Μετά το πέρας των συναντήσεω­ν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογρά­φους ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισ­ε πως «υπήρξε μια ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων. Κρατάω, όμως, κατ’ αρχάς, το πιο σημαντικό: τη σαφή δήλωση της ισραηλινής πλευράς υπέρ της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητ­ας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας».

Ενέργεια

Το ενεργειακό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκα­ν στη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ. Ο Νίκος Δενδιας έκανε αναφορά στην ενέργεια ως πεδίο συνεργασία­ς, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στον EastMed.

 ?? EUROKINISS­I ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
EUROKINISS­I Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece