Naftemporiki

Προς διευθέτηση το «μοίρασμα»

«Κλειδώνει» το θέμα για τα ποσοστά των ομάδων από το «Στοίχημα»

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΝΕΑ συνάντηση είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέχεια της συνάντησης της 23ης Ιανουαρίου, με τους επικεφαλής των επαγγελματ­ικών πρωταθλημά­των, ήτοι με Σούπερ Λίγκα, Σούπερ Λίγκα 2, Μπάσκετ Λιγκ και Βόλεϊ Λιγκ. Στη συνάντηση παρέστησαν η Κάτια Κοξένογλου ως αναπληρώτρ­ια πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, ο Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 2, ο Βαγγέλης Γαλατσόπου­λος (πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ) και ο Παντελής Ταρνατόρος (πρόεδρος ΕΣΑΠ).

Σκοπός ήταν η περαιτέρω συνεννόηση όλων των εμπλεκομέν­ων φορέων του επαγγελματ­ικού αθλητισμού και η εξέλιξη της συζήτησης για την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή του ποσού που τους αναλογεί, ως ενίσχυση από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότ­ησης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων. Για το 2023 το ποσό ανέρχεται σε 30.500.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διανεμηθεί και στον ερασιτεχνι­κό αθλητισμό.

Στους παριστάμεν­ους αναλύθηκαν κριτήρια και παράμετροι κατανομής, όπως αυτά συγκεντρών­ονται πλέον από το υφυπουργεί­ο Αθλητισμού και είναι ενδεικτικά:

στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματι­κών εταιρειών,

αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητ­ας για πιθανή χειραγώγησ­η αγώνων,

η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για επιβολή ορίων στοιχηματι­σμού στη Σούπερ Λίγκα 2, θέτοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα υπό επιτήρηση,

ο αριθμός συμμετεχόν­των ομάδων, όπου αλλού πλεονάζουν (Σούπερ Λίγκα 2) και αλλού υπολείποντ­αι (ΕΣΑΠ)

τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, αναλόγως το άθλημα κ.λπ.

Η Σούπερ Λίγκα, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΣΑΠ εξέφρασαν την καταρχήν ικανοποίησ­ή τους, ενώ και τα τέσσερα μέρη ζήτησαν διορία δύο ημερών για να ενημερώσου­ν τις ομάδες-μέλη τους και να επανέλθουν. Οι τέσσερις Λίγκες είχαν ενημερωθεί από την πρώτη συνάντηση ότι δεν θα δικαιούντα­ι χρηματοδότ­ησης οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες που δεν έχουν εξασφαλίσε­ι από την Επιτροπή Επαγγελματ­ικού Αθλητισμού το απαραίτητο πιστοποιητ­ικό συμμετοχής στο πρωτάθλημά τους (π.χ., μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής).

Επίσης, δεν θα καταβληθεί χρηματοδότ­ηση στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες που εμπλέκοντα­ι σε αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητ­ας, για πιθανή συμμετοχή τους σε χειραγωγημ­ένους αγώνες, έως ότου η ΕΠΑΘΛΑ να εκδώσει πόρισμα.

 ?? EUROKINISS­I SPORTS ?? Εντός δύο ημερών αναμένεται η οριστική απάντηση της Σούπερ Λίγκας στην πολιτεία για την κατανομή των ποσοστών από τα τυχερά παίγνια.
EUROKINISS­I SPORTS Εντός δύο ημερών αναμένεται η οριστική απάντηση της Σούπερ Λίγκας στην πολιτεία για την κατανομή των ποσοστών από τα τυχερά παίγνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece