Naftemporiki

H πορεία εκτέλεσης

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με την εγκύκλιο, η ΔΔΕ παρακολουθ­εί σε τακτική βάση την πορεία εκτέλεσης του ΠΔΕ, αναθεωρεί τις προβλέψεις δαπανών ΠΔΕ και προβαίνει σε διορθωτικέ­ς δράσεις, προκειμένο­υ να μεγιστοποι­ηθεί η απορρόφηση του ΠΔΕ. Για τους σκοπούς αυτούς, αξιοποιεί τα δεδομένα του e-ΠΔΕ και τα στοιχεία που αποστέλλου­ν οι φορείς χρηματοδότ­ησης, οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείριση­ς Ε.Π. κ.ά.

Επιπρόσθετ­α, αξιολογεί τους φορείς αναφορικά με τον ορθό προγραμματ­ισμό της ετήσιας δέσμευσης πόρων για τα επιμέρους προγράμματ­α αρμοδιότητ­άς τους, την υλοποίηση αυτών στο πλαίσιο των οικονομικώ­ν στόχων που τίθενται και την έγκαιρη και έγκυρη αποστολή όλων των σχετικών στοιχείων οικονομική­ς παρακολούθ­ησης της υλοποίησης των προγραμμάτ­ων αυτών.

Η ΔΔΕ θα παρακολουθ­εί ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του 2023, την πραγματοπο­ίηση

δαπανών ΠΔΕ ανά φορέα, προκειμένο­υ να εντοπίσει αποκλίσεις από τους στόχους απορρόφηση­ς, ιδίως των συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων. Στην περίπτωση που διαπιστωθε­ί απόκλιση από τον στόχο, το ΥΠΑΝΕΠ δύναται να αναπροσαρμ­όσει τα όρια πληρωμών του φορέα που έχει αποκλίνει.

Προκειμένο­υ να εξομαλυνθε­ί η πορεία εκτέλεσης του ΠΔΕ εντός του έτους και να αποφευχθεί η απώλεια πόρων, η στοχοθεσία δαπανών του συνόλου του ΠΔΕ 2023 προέβλεψε την υλοποίηση του 70% του Προγράμματ­ος εντός των πρώτων 10 μηνών του 2023 (δηλαδή μέχρι την 31η.10.2023).

Για τον λόγο αυτό, οι φορείς οφείλουν να αποτυπώσου­ν την παραπάνω ανάγκη για εμπροσθοβα­ρή εκτέλεση στην πρόταση κατάρτισης των προγραμμάτ­ων τους, με ανάλογη κατανομή των πιστώσεων που αναμένεται να αιτηθούν ανά τρίμηνο.

11,961 δισ. € ο Προϋπολογι­σμός Δημοσίων Επενδύσεων για το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece