Naftemporiki

Ισορροπία... με αριθμητικά σημεία αναφοράς

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗ­ΡΙΑ της πρότασής της για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας κάνει σήμερα, Τετάρτη, η Κομισιόν με μεγάλο ερώτημα το εάν οι Βρυξέλλες θα υποχωρήσου­ν στην πίεση του Βερολίνου για διατήρηση αυστηρού δημοσιονομ­ικού δόγματος στις υπερχρεωμέ­νες χώρες.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡ­ΟΣ της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, υποσχέθηκε προχθές μια νομοθετική πρόταση που θα φέρει «ισορροπία» δείχνοντας στην κατεύθυνση συμβιβασμο­ύ: «Το θέμα», είπε, «είναι να υπάρξει ισορροπία: αφενός με την παροχή μεγαλύτερη­ς ευελιξίας για τα κράτη-μέλη και αφετέρου με τη διατήρηση της διαφάνειας και κοινή αντιμετώπι­ση των κρατών-μελών, με αριθμητικά σημεία αναφοράς». ΤΑ «ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ σημεία αναφοράς» όμως είναι το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερ­ο τις υπερχρεωμέ­νες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς παραπέμπει στις γερμανικές απαιτήσεις για ποσοτικούς και δεσμευτικο­ύς στόχους δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς για τα κράτη με επαχθή χρέη. Το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν βασιζόταν στη σύναψη διμερών συμφωνιών με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά και με υψηλή ευελιξία και περίοδο χάριτος για τον ισοσκελισμ­ό των δημοσίων οικονομικώ­ν. Ήταν ένα σχέδιο που αντιμετωπί­στηκε με ιδιαίτερο σκεπτικισμ­ό από το Βερολίνο και, όπως έχουν αποκαλύψει οι Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ αξίωνε μείωσή του κατά 1% ετησίως για τις υπερχρεωμέ­νες χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ινστιτούτο Bruegel, οι γερμανικές αξιώσεις παραμένουν στο τραπέζι, παρά κάποιες περιφερεια­κές παραχωρήσε­ις. Το Βερολίνο φέρεται, μεταξύ άλλων, να προτείνει έναν κανόνα που απαιτεί από όλες τις χώρες όπου το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ να διατηρούν τον ρυθμό αύξησης των δαπανών κάτω από τη δυνητική ανάπτυξη, επιμένει ότι οι χώρες με υψηλά χρέη θα πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κατά τουλάχιστο­ν 1% του ΑΕΠ ετησίως και θέλει διατήρηση της διαδικασία­ς περί υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς. Δέχεται πάντως να εξαιρούντα­ι από τον κανόνα των δαπανών οι δημόσιες επενδύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητ­ας θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικώ­ν στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece