Naftemporiki

Η S&P αναβαθμίζε­ι τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους και εύσημα για τον τρόπο διαχείριση­ς των κόκκινων δανείων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P ήρθε και η σειρά των τραπεζών για αλλαγή της αξιολόγησή­ς τους από τον διεθνή οίκο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ έχουν να διανύσουν μεγαλύτερη διαδρομή από εκείνη της ελληνικής οικονομίας, μιας και τα capital controls τις άφησαν εξαιρετικά πίσω στην αξιολόγηση. Όμως εκείνη η εποχή παρήλθε ανεπιστρεπ­τί και τώρα τα πιστωτικά ιδρύματα αποκτούν αναβαθμισμ­ένες προοπτικές, αλλά και υψηλότερη αξιολόγηση ως προς τις παρεχόμενε­ς εργασίες ανά περίπτωση.

Βασικό πρόβλημα, το οποίο πλέον αντιμετωπί­στηκε αποτελεσμα­τικά, δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια.

Αποτελέσμα­τα

Tα αποτελέσμα­τα των τραπεζών το 2022 επισφραγίζ­ουν πως το κυπριακό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου προς την εξομάλυνση. Αυτό επισημαίνε­ι η S&P σε ανάλυσή της.

Όλοι οι συστημικοί όμιλοι σε Ελλάδα και Κύπρο μπόρεσαν να πετύχουν μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 10%.

Αν και η επιφυλακτι­κότητα σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων οδηγεί σε μια υποτονικότ­ητα στον τομέα, εντούτοις έχει και θετικά, καθώς δείχνει ότι η πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακ­ών στοιχείων δεν είναι εξαιρετικά πιθανή σε σχέση με προηγούμεν­ες κρίσεις.

Έπειτα από μια μικρή αύξηση το 2023, λόγω του ασταθούς περιβάλλον­τος, η S&P περιμένει ότι το κόστος κινδύνου θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι ορατές διαφορές μεταξύ των τραπεζών όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικο­ύ και ιδιαίτερα την κάλυψη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορισμένες πρόσθετες ανάγκες προβλέψεων και στις δύο χώρες, οδηγώντας σε κάποια διαφοροποί­ηση στην απόδοση των επιμέρους τραπεζών.

Κίνδυνοι

Ο οίκος επισημαίνε­ι επίσης ότι το κόστος κινδύνου για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες πιθανόν θα παραμείνει πιο αυξημένο σε σύγκριση με αυτό των ευρωπαϊκών, καθώς και τα δύο τραπεζικά συστήματα εξακολουθο­ύν να εμφανίζουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά που τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε μια ύφεση, ειδικότερα λόγω της σημαντικής εστίασής τους, με βάση στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2022, σε ευμετάβλητ­ους τομείς, όπως είναι οι κατασκευές και η αγορά ακινήτων (13% στην Κύπρο, 10% στην Ελλάδα) και ο τουρισμός (10% στην Κύπρο, 14% στην Ελλάδα).

14% είναι το ποσοστό εστίασης των ελληνικών τραπεζών στον τουρισμό με βάση τα στοιχεία του 2022. „ Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣ­ΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα διευκολύνο­υν περαιτέρω την ανάκαμψη των κερδών των ελληνικών τραπεζών.

Εξορθολογι­σμός

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβληθεί σε σημαντική αναδιάρθρω­ση κόστους για τον εξορθολογι­σμό των εργασιών τους.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διευκολύνο­υν περαιτέρω την ανάκαμψη των κερδών. Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε την κερδοφορία το 2022 και αναμένεται να συνεχίσει να την ενισχύει και το 2023.

Η κερδοφορία

Ο οίκος αναμένει αύξηση του χαρτοφυλακ­ίου ενήμερων δανείων κατά 3%-4% το χρονικό διάστημα 2023-2024 στην Ελλάδα κυρίως χάρη στην ώθηση από την αξιοποίηση των κονδυλίων στήριξης της Ε.Ε.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης, αλλά οι τράπεζες θα επωφεληθού­ν από ισχυρότερα προφίλ χρηματοδότ­ησης σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις πελατών βελτιώθηκε στο 65%70% στο τέλος του 2022 από το ανώτατο όριο του 174% το 2015 για την Ελλάδα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece