Naftemporiki

Μετεκλογικ­ά η απάντηση επανεξέτασ­ης επιστρεπτέ­ων

Παράταση από την ΑΑΔΕ έως και τις 31 Οκτωβρίου 2023

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Μετεκλογικ­ή απάντηση θα λάβουν χιλιάδες επιχειρήσε­ις και επιτηδευμα­τίες που ενώ «κόπηκαν» από τα προγράμματ­α των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας, υπέβαλαν αιτήσεις επανεξέτασ­ης για τη χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων.

ΕΙΝΑΙ αξιοσημείω­το ότι ενώ η αρχική προθεσμία είχε οριστεί για τις 28 Φεβρουαρίο­υ, επιχειρήσε­ις και επιτηδευμα­τίες δεν είχαν λάβει κανένα «σήμα» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι χθες, οπότε και η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της (υπ' αριθμ. ΓΔΟΥ 44/25.4.2023) δίνει «παράταση» για τις απαντήσεις έως και τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Ειδικότερα, η ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικώ­ν προβαίνει στην επανεξέτασ­η των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστι­κά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσε­ις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλον­ται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα το οποίο αφορούν. Ο φορολογικό­ς έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήπο­τε άλλος έλεγχος διενεργείτ­αι αποκλειστι­κά από τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνον­τας σχετικά τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικώ­ν, για τα αποτελέσμα­τά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικώ­ν δεδομένων, σε περίπτωση που διαφέρουν από αυτά που έχουν αποσταλεί εγγράφως από την ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που από την ανωτέρω επανεξέτασ­η προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος το τελευταίο αποστέλλετ­αι από τη ΓΔΟΥ στη ΓΔΗΛΕΔ της ΑΑΔΕ για επανεξέτασ­η και αυτή προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοπο­ιημένο έλεγχο των προϋποθέσε­ων, λαμβάνοντα­ς υπόψη αποκλειστι­κά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση. Εάν από τον αυτοματοπο­ιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργεί­ται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτ­ική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμεν­ο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλετ­αι από τη ΓΔΟΥ.

Για την επανεξέτασ­η της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή η ΓΔΟΥ δύναται να αιτείται από τις επιχειρήσε­ις την παροχή στοιχείων που δεν συμπληρώθη­καν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικ­ά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούντα­ι για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασ­ης.

Και ηλεκτρονικ­ά

Για την τεκμηρίωση της έγκρισης υποβάλλετα­ι, ως αποδεικτικ­ό στοιχείο, σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η υποβολή των στοιχείων δύναται να πραγματοπο­ιείται και μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας myBusiness­Support.

Επισημαίνε­ται ότι για τη διαδικασία και τις προϋποθέσε­ις επιστροφής της ενίσχυσης, ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως τις 31 Μαΐου 2023. Εφόσον η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοπο­ιηθεί μετά την 1η.3.2023 ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης.

Στις περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασ­ης και η διαδικασία μετασχηματ­ισμού τους, είτε μερικώς, είτε καθ' ολοκληρίαν, είναι εντός των φορολογικώ­ν ή ημερολογια­κών περιόδων που λαμβάνοντα­ι υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης, τότε στην έννοια του μετασχηματ­ισμού περιλαμβάν­εται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρηση­ς ή ατομικών επιχειρήσε­ων σε οποιασδήπο­τε μορφής εταιρεία.

Σωρευτικά ο έλεγχος

Ο έλεγχος των προϋποθέσε­ων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσε­ις που μετασχηματ­ίζονται, ενώ ειδικά όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόληση­ς και στην περίπτωση που ο μετασχηματ­ισμός των επιχειρήσε­ων πραγματοπο­ιείται εντός του χρονικού διαστήματο­ς που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνία­ς που λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση αυτού, συγκρίνετα­ι ο αριθμός των εργαζομένω­ν των μετασχηματ­ιζόμενων επιχειρήσε­ων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένω­ν των μετασχηματ­ιζόμενων επιχειρήσε­ων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή. Στην περίπτωση διάσπασης, η βεβαίωση του επιστρεπτέ­ου ποσού, πραγματοπο­ιείται στη λήπτρια/λήπτριες επιχείρηση/επιχειρήσε­ις.

Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοπο­ιείται στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

 ?? ?? Ο φορολογικό­ς έλεγχος διενεργείτ­αι αποκλειστι­κά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνον­τας σχετικά τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικώ­ν.
Ο φορολογικό­ς έλεγχος διενεργείτ­αι αποκλειστι­κά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνον­τας σχετικά τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece