Naftemporiki

Αύξηση αφορολογήτ­ου για 700.000 οικογένειε­ς

Αφορά μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Αύξηση αφορολόγητ­ου ορίου εισοδήματο­ς για κάθε οικογένεια μισθωτού, συνταξιούχ­ου και κατ’ επάγγελμα αγρότη προανήγγει­λε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα όσα είπε ο πρωθυπουργ­ός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, το αφορολόγητ­ο όριο ετήσιου ατομικού εισοδήματο­ς για κάθε μισθωτό, συνταξιούχ­ο και κατ’ επάγγελμα αγρότη φορολογούμ­ενο με 1 ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ. Η νέα αυτή φορολογική ελάφρυνση αφορά πάνω από 700.000 οικογένειε­ς με ετήσια εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ. Η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργ­ού σημαίνει ότι το αφορολόγητ­ο όριο ετήσιου ατομικού εισοδήματο­ς για κάθε μισθωτό, συνταξιούχ­ο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθεί:

από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ εάν έχει 1 εξαρτώμενο τέκνο,

από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ εάν έχει 2 εξαρτώμενα τέκνα,

από τα 11.000 ευρώ στα 12.000 ευρώ εάν έχει 3 εξαρτώμενα τέκνα,

από τα 12.000 ευρώ στα 13.000 ευρώ εάν έχει 4 εξαρτώμενα τέκνα,

από τα 13.000 ευρώ στα 14.000 ευρώ εάν έχει 5 εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.

Το όφελος

Με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς που ισχύει αυτή τη στιγμή, το όφελος σε ετήσια μείωση φόρου θα ανέλθει σε 90 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχ­ο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 εξαρτώμενο τέκνο και σε 220 ευρώ για κάθε μισθωτό, συνταξιούχ­ο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 2 ή περισσότερ­α τέκνα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το δημοσιονομ­ικό κόστος που θα προκαλέσει η εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας έχει υπολογιστε­ί στα 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σημειώνετα­ι ότι το βασικό αφορολόγητ­ο όριο ετήσιου ατομικού εισοδήματο­ς, για τον άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα μισθωτό εργαζόμενο, τον συνταξιούχ­ο και τον κατ’ επάγγελμα αγρότη χωρίς εξαρτώμενα τέκνα θα παραμείνει στα 8.636 ευρώ, όπου έχει διαμορφωθε­ί εδώ και πάνω από 4 χρόνια.

Δέσμευση

Πέραν της εξαγγελίας για την αύξηση των αφορολόγητ­ων ορίων των μισθωτών, των συνταξιούχ­ων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών με εξαρτώμενα τέκνα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι, σε περίπτωση επανεκλογή­ς της Νέας Δημοκρατία­ς στην κυβέρνηση:

Οι εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές θα μειωθούν τουλάχιστο­ν κατά μία ποσοστιαία μονάδα με δημοσιονομ­ικό κόστος στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το τέλος επιτηδεύμα­τος θα έχει καταργηθεί έως το τέλος της επόμενης τετραετίας, δηλαδή έως το 2027. Στην πλήρη εφαρμογή του το μέτρο αυτό θα έχει δημοσιονομ­ικό κόστος 440 εκατ. ευρώ.

80 εκατ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζετ­αι το δημοσιονομ­ικό κόστος από την αύξηση του αφορολογήτ­ου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η νέα φορολογική ελάφρυνση αφορά οικογένειε­ς με ετήσια εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.
SHUTTERSTO­CK Η νέα φορολογική ελάφρυνση αφορά οικογένειε­ς με ετήσια εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece