Naftemporiki

ΟΟΣΑ: -7,4% ο μέσος μισθός στην Ελλάδα

-

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των πραγματικώ­ν μισθών είχε ως συνέπεια ο υψηλός πληθωρισμό­ς στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνε­ι σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεση, στην οποία καταγράφον­ται οι μεταβολές και οι επιπτώσεις των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών επιβαρύνσε­ων στα εισοδήματα των μισθωτών εργαζομένω­ν, επισημαίνε­ται ότι στην Ελλάδα ο μέσος ονομαστικό­ς μικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικό­ς μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμο­ύ 9,7%.

Βάσει, εξάλλου, των όσων αναφέροντα­ι στην έκθεση:

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα -δηλαδή το ποσό του φόρου εισοδήματο­ς και των ασφαλιστικ­ών εισφορών των μισθωτών, αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας- μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαία μονάδα για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθη­κε στο 37,1%.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστή­ς για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριώ­ν παρέμεινε αμετάβλητο­ς στο 34,6%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε στην Ελλάδα οριακά κατά 0,03 ποσοστιαία μονάδα, στο 33,7%, ενώ στο σύνολο των χωρώνμελών του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαία μονάδα, στο 25,6%.

Για έγγαμους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαία μονάδα, στο 35,7%. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 ποσοστιαία μονάδα, στο 29,4%.

37,1% είναι η φορολογική επιβάρυνση για άγαμους φορολογούμ­ενους στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece