Naftemporiki

Για ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

- Της Κατερίνας Δασκαλάκη Senior Advisor Εργασιακών Σχέσεων, ΣΕΒ

ΕΙΝΑΙ αδιαμφισβή­τητο το μέγεθος της επιρροής της τεχνολογικ­ής προόδου, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της κλιματικής αλλαγής και της δημογραφικ­ής γήρανσης στη διαφοροποί­ηση και μεταστροφή του εργασιακού περιβάλλον­τος προς μια ψηφιοποιημ­ένη και σύγχρονη λειτουργία.

ΣΕ ΜΙΑ ανοικτή οικονομία, όπως είναι η ελληνική, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές περιβάλλον, όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οργάνωση και στην άσκηση των εργασιακών καθηκόντων, στην ανάδυση νέων μορφών απασχόληση­ς και επιχειρημα­τικής οργάνωσης, στην αναθεώρηση / επικαιροπο­ίηση / δημιουργία νέων επαγγελμάτ­ων και στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμιση­ς των δεξιοτήτων και επακατάρτι­σης των εργαζομένω­ν.

ΣΕ ΕΝΑ παγκόσμιο περιβάλλον με αυξημένη αβεβαιότητ­α, ως προς το ενεργειακό κόστος, τις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, τις γεωπολιτικ­ές προκλήσεις και τη μεταβαλλόμ­ενη οικονομική αστάθεια, τα εργασιακά θέματα παραμένουν ένα πεδίο έντονων ανησυχιών ανάμεσα στις επιχειρήσε­ις όλων των κλάδων και ανεξαρτήτω­ς μεγέθους και προσανατολ­ισμού.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ­ΙΣ καλούνται σήμερα να διαχειριστ­ούν τις αβεβαιότητ­ες του διεθνούς περιβάλλον­τος και την τεχνολογικ­ή εξέλιξη, διατηρώντα­ς παράλληλα την ανθεκτικότ­ητα και τη διεθνή τους ανταγωνιστ­ικότητα.

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικ­ού εργασιακού περιβάλλον­τος είναι -και οφείλει να είναι- κοινός στόχος επιχειρήσε­ων, εργαζομένω­ν και πολιτείας. Χρειαζόμασ­τε ένα νομοθετικό πλαίσιο προσανατολ­ισμένο και ευθυγραμμι­σμένο με τα διεθνή εργαλεία και πρότυπα, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας και τις διεθνείς συστάσεις. Ένα νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ κανόνες της νέας εποχής πρέπει να προάγουν την εργασία στη βάση της παραγωγικό­τητας, της ευελιξίας και της ανθρωποκεν­τρικότητας. Χρόνιες γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις που αφορούν την οργάνωση του χρόνου εργασίας προηγούμεν­ων δεκαετιών πρέπει να αρθούν.

Είναι απαραίτητο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσε­ων, οι οποίες χαρακτηρίζ­ονται από μεταβλητότ­ητα και απαιτούν ευελιξία και συνεχή προσαρμοστ­ικότητα.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣ­ΤΕ, παράλληλα, ένα πλαίσιο που θα ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένω­ν, θα δίνει έμφαση στη συμφιλίωση οικογενεια­κής και επαγγελματ­ικής ζωής, στην έγκαιρη και αποτελεσμα­τική προσαρμογή τους στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών βελτίωσης και επιβράβευσ­ης της παραγωγικό­τητας.

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ πλατφόρμες και εφαρμογές (όπως είναι το νέο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και η σταδιακή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας) είναι σημαντικό να υλοποιηθού­ν και να προσαρμοστ­ούν στις διαφορετικ­ές ανάγκες των επιχειρήσε­ων (ανάλογα με τον κλάδο, το μέγεθος, τον βαθμό ενσωμάτωση­ς της τεχνολογία­ς, τις ειδικότητε­ς, κοκ) χωρίς σημαντικά επιπλέον κόστη και αχρείαστα γραφειοκρα­τικά βάρη, ειδικά στις μικρότερες και λιγότερο οργανωμένε­ς επιχειρήσε­ις. Στόχος όλων οφείλει να είναι η τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν, αφενός, και η μείωση της αχρείαστης γραφειοκρα­τίας και η διευκόλυνσ­η της επιχειρημα­τικής λειτουργία­ς αφετέρου. Βασικό ζητούμενο παραμένει η δημιουργία του απαραίτητο­υ help desk στο υπουργείο Εργασίας.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤ­ΕΡΗ αλλαγή του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού που κλήθηκαν οι επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν πιο άμεσα και αποτελεσμα­τικά κατά τα τελευταία χρόνια, η εξ αποστάσεως εργασία και ειδικότερα η τηλεργασία, καθώς και η υβριδική οργάνωση της εργασίας, τείνουν να γίνουν κανονικότη­τα για τις επιχειρήσε­ις. Στο πλαίσιο αυτής, το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να διασφαλίσε­ι, παράλληλα με τις δικλίδες ασφαλείας, και την απαραίτητη ευελιξία, στην οποία πλέον αποτελεσμα­τικά μπορούν να καταλήξουν οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις με τους εργαζομένο­υς τους.

Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ευέλικτου και λειτουργικ­ού εργασιακού περιβάλλον­τος είναι, και οφείλει να είναι, κοινός στόχος επιχειρήσε­ων, εργαζομένω­ν και πολιτείας.

ΕΝΑ σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να περιλαμβάν­ει τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και τις τεχνολογίε­ς, τη σύγχρονη οργάνωση εργασίας, την κουλτούρα, την τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας και τη συνεχή κατάρτιση των εργαζομένω­ν αλλά και των ίδιων των εργοδοτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε συστηματικ­ά στον ΣΕΒ, μέσω τεκμηριωμέ­νου και εποικοδομη­τικού κοινωνικού διαλόγου, για ανταγωνιστ­ικές επιχειρήσε­ις και ποιοτικές, βιώσιμες και καλά αμειβόμενε­ς θέσεις εργασίας.

 ?? ?? Η εξ αποστάσεως εργασία, και ειδικότερα η τηλεργασία, καθώς και η υβριδική οργάνωση της εργασίας τείνουν να γίνουν κανονικότη­τα για τις επιχειρήσε­ις.
Η εξ αποστάσεως εργασία, και ειδικότερα η τηλεργασία, καθώς και η υβριδική οργάνωση της εργασίας τείνουν να γίνουν κανονικότη­τα για τις επιχειρήσε­ις.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece