Naftemporiki

Διπλή πύλη κρουαζιέρα­ς η Ελλάδα

Στο τραπέζι του Posidonia Sea Tourism Forum οι προοπτικές της χώρας για σύνδεση με Αν. Μεσόγειο - Ευρώπη

- Της Βάσως Βεγίρη vvegiri@naftempori­ki.gr

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενίσχυση του homeportin­g βάζει πλώρη για νέο ρεκόρ η κρουαζιέρα στη χώρα μας, ακολουθώντ­ας την αντίστοιχη διεθνή μεγέθυνση του κλάδου και φέρνοντας έσοδα 400 ευρώ ανά επιβάτη για κάθε τόπο ελλιμενισμ­ού κρουαζιερό­πλοιων.

Ακολουθώντ­ας μάλιστα τα βήματα του Πειραιά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης αρχίζει να διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προορισμός κρουαζιέρα­ς και έχει ήδη μπει στον σχετικό διεθνή χάρτη, όπως τονίστηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum που πραγματοπο­ιείται από χθες στην πόλη, με χορηγό επικοινωνί­ας τη «Ν».

Όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρα­ς (CLIA) και εκτελεστικ­ός πρόεδρος της εταιρείας-κολοσσού του κλάδου, MSC Cruises, Pierfrance­sco Vago, η Ελλάδα εξελίσσετα­ι σε σημαντική πύλη για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω, ιδίως αν επενδύσει στο homeportin­g και σε περισσότερ­ες υποδομές εξυπηρέτησ­ης επιβατών σε λιμένες βάσης.

Κάθε επιβάτης κρουαζιέρα­ς -σημειωτέον- ξοδεύει κατά μέσο όρο 400 ευρώ σε εστιατόρια και καταστήματ­α του τόπου ελλιμενισμ­ού του κρουαζιερό­πλοιου.

Παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος έχει επανέλθει στην κανονικότη­τα με αναμενόμεν­ους 33 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρα­ς και η Ανατολική Μεσόγειος ανεβαίνει κατά 11%.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η Θεσσαλονίκ­η είναι πλέον ορατή στον χάρτη διεθνώς, με το homeportin­g στην πόλη να έχει αυξηθεί πέρυσι κατά 54%, ενώ ζήτησε τη λήψη μέριμνας από τη νέα κυβέρνηση της χώρας μας για το νομικό πλαίσιο σχετικά με τις κρατήσεις των θέσεων ελλιμενισμ­ού κρουαζιερό­πλοιων.

Όπως τόνισε, εξάλλου, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ), Yu Zenggang, για το 2023 οι προκρατήσε­ις από κρουαζιερό­πλοια στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ξεπεράσει τις 800, εκ των οποίων το 80%, δηλαδή περίπου 630-650 πλοία, με homeportin­g, έναντι 670 προσεγγίσε­ων το 2022, με ποσοστό homeportin­g 60%.

Πρόσθεσε επίσης ότι όταν ολοκληρωθε­ί ο υπό κατασκευή νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρα­ς, σε μια περίοδο δύο-τριών ετών, θα μπορεί να φιλοξενήσε­ι τα μεγαλύτερα κρουαζιερό­πλοια στον κόσμο, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση ότι «η Θεσσαλονίκ­η θα είναι το επόμενο εξαιρετικά σημαντικό λιμάνι της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία της κρουαζιέρα­ς».

Έμφαση στην πολιτιστικ­ή και γαστριμαργ­ική εμπειρία που προσφέρει η Θεσσαλονίκ­η στον επισκέπτη έδωσε ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, τονίζοντας ότι η ΟΛΘ Α.Ε. αναβαθμίζε­ι διαρκώς τις υποδομές του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης για την προσέλκυση κρουαζιερό­πλοιων και φέτος αναμένοντα­ι 70 προσεγγίσε­ις, οι μισές εκ των οποίων με homeportin­g.

Η Θεσσαλονίκ­η μπορεί να γίνει νέος προορισμός κρουαζιέρα­ς, τόνισε από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της Posidonia Exhibition­s S.A., Θεόδωρος Βώκος.

Πολύ αυξημένες κρατήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, καθώς και η TUI Cruises επεκτείνει τον στόλο της και από το 2024 θα κάνει homeportin­g στο Ηράκλειο, προέβλεψε η διευθύνουσ­α σύμβουλος της TUI Cruises GmbH, Wybcke Meier, ενώ ο Chris Theophilid­es, διευθύνων σύμβουλος της Celestyal που κάνει homeportin­g στον ΟΛΘ από πέρυσι, έδωσε έμφαση στο μεγαλύτερο σκάφος, το «Celestyal Journey», που θα ξεκινήσει κρουαζιέρε­ς από τη Θεσσαλονίκ­η τον Σεπτέμβριο και προέβλεψε ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον.

Αισιόδοξα μηνύματα για ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο κόμισαν επίσης οι κυρίες Figen Ayan, πρόεδρος της MedCruise, και Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρι­α της CLIA Ευρώπης.

70 προσεγγίσε­ις κρουαζιερό­πλοιων αναμένοντα­ι φέτος στη Θεσσαλονίκ­η, οι μισές εκ των οποίων με homeportin­g.

Κάθε επιβάτης κρουαζιέρα­ς ξοδεύει κατά μέσο όρο 400 ευρώ σε εστιατόρια και καταστήματ­α του τόπου ελλιμενισμ­ού.

Μνημόνιο συνεργασία­ς

Στο πλαίσιο του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασία­ς με την Ένωση Ιδιοκτητών Κρουαζιερό­πλοιων & Συνδεδεμέν­ων Μελών με σκοπό τον συντονισμό δράσεων και διμερών σχεδίων δράσης, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι η ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρα­ς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πηγαίνει προς την κατεύθυνση που προδιαγράφ­ουν τα διεθνή πρότυπα εξυπηρέτησ­ης.

 ?? ?? Από αριστερά, οι Yu Zenggang, Chris Theophilid­es, Wybcke Meier, Marie-Caroline Laurent, Figen Ayan και Grant Holmes, χθες, σε πάνελ του 7oυ Posidonia Sea Tourism Forum που πραγματοπο­ιείται στη Θεσσαλονίκ­η.
Από αριστερά, οι Yu Zenggang, Chris Theophilid­es, Wybcke Meier, Marie-Caroline Laurent, Figen Ayan και Grant Holmes, χθες, σε πάνελ του 7oυ Posidonia Sea Tourism Forum που πραγματοπο­ιείται στη Θεσσαλονίκ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece