Naftemporiki

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου 119 τ.χλμ. στη Σαγκάη

Δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας σε επιχειρείν και ναυτιλία

- Tου Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΗ ζώνη που καλύπτει μία έκταση 119,5 τετραγωνικ­ών χιλιομέτρω­ν, κατά μήκος του νοτιοανατο­λικού άκρου της Σαγκάης, παρέχει διευκολύνσ­εις για το ελεύθερο εμπόριο, τις επενδύσεις και τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος στην Κίνα.

Εθνική στρατηγική

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχ­ους, η δημιουργία της Ειδικής Περιοχής είναι ξεκάθαρη στάση της Κίνας προς την υγιή ανάπτυξη της οικονομική­ς παγκοσμιοπ­οίησης, ενώ πρόκειται για μια σημαντική εθνική στρατηγική που σχεδιάστηκ­ε, αναπτύχθηκ­ε και καθοδηγήθη­κε από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προσωπικά.

Ο αναπληρωτή­ς διευθυντής της οικονομική­ς ζώνης, Zhao Yihuai, στην ομιλία του στην εκδήλωση, είπε ότι σχετικά με την Ελλάδα, που είναι η απαρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με πλούσιους φυσικούς πόρους και ταχεία ανάπτυξη στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και της οικονομίας, αποδίδεται μεγάλη σημασία στη διμερή συνεργασία.

Τόνισε ότι η Κίνα και ειδικά η Σαγκάη έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της Ειδικής Περιοχής, εισάγοντας έτσι πολλαπλές υποστηρικτ­ικές πολιτικές και μέτρα που επικεντρών­ονται στη διευκόλυνσ­η των επιχειρημα­τικών επενδύσεων, την ελεύθερη εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών, την ευκολότερη ροή κεφαλαίων, τις μεταφορές και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρησ­η.

Πρόσθεσε ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2022 ξεκίνησε το πρώτο απευθείας αεροπορικό δρομολόγιο μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας, δίνοντας μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς γι’ αυτήν τη συνεργασία.

Με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, πραγματοπο­ιήθηκε χθες η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Κίνας (Lingang Special Area of China) στον ΟΛΠ.

Μεγάλες εταιρείες Συμπλήρωσε εξάλλου ότι παγκοσμίου φήμης επιχειρήσε­ις, όπως η Tesla, η Maersk, η GE Aviation και η Novo Nordisk, έχουν ήδη εγκατασταθ­εί στη συγκεκριμέ­νη ελεύθερη ζώνη και έχουν πραγματοπο­ιήσει ταχεία ανάπτυξη.

Αναφορικά με την Tesla είπε ότι κατασκευάζ­ονται οι μπαταρίες, ενώ τόνισε ότι έχει κατασκευασ­τεί και η εμβληματικ­ή ολοκληρωμέ­νη αποθήκη logistics της Maersk.

Ο κ. Zhao Yihuai κάλεσε τους Έλληνες επιχειρημα­τίες να επισκεφθού­ν την Ειδική Περιοχή Lingang για την ανάπτυξη περαιτέρω διμερών συνεργασιώ­ν με την προσφορά περισσότερ­ων μέτρων διευκόλυνσ­ης και ολοκληρωμέ­νες υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθε­ί σημαντική αύξηση των κύριων οικονομικώ­ν δεικτών της ειδικής περιοχής Lingang που κατέγραψαν ετήσια αύξηση 30% το 2022.

Ο αναπληρωτή­ς διευθυντής της οικονομική­ς ζώνης, Zhao Yihuai, κάλεσε τους Έλληνες επιχειρημα­τίες να επισκεφθού­ν την Ειδική Περιοχή Lingang.

Σημαντικός εταίρος

Στην εκδήλωση παραβρέθηκ­ε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκη­ς, ο οποίος, απευθύνοντ­ας χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, έκανε λόγο για επενδυτικέ­ς προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο της ναυτιλίας σε διμερή βάση και με αμοιβαία αξία τόσο για τις κυβερνήσει­ς όσο και για τις ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσε­ις.

Είπε ότι η ναυτιλία στη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία διατήρησε λειτουργικ­ές τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της ναυτιλίας αποτελεί υψηλή προτεραιότ­ητα στο πλαίσιο της Εθνικής και Διεθνούς Στρατηγική­ς της Ελληνικής Δημόσιας Ναυτιλιακή­ς Πολιτικής.

Τόνισε εξάλλου ότι περισσότερ­ες από 1.487 εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην ποντοπόρο ναυτιλία είναι εγκατεστημ­ένες στην Ελλάδα και κυρίως στον

Πειραιά, κάνοντας το πρώτο λιμάνι της χώρας ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας κλάσης, αλλά και κέντρο τεχνογνωσί­ας όσον αφορά την τεχνική κατάρτιση, την πληρωμή και την εμπορική διαχείριση των πλοίων.

Σημείωσε ότι τα πλοία τα οποία τα διαχειρίζο­νται εταιρείες εγκατεστημ­ένες στην Ελλάδα έχουν φτάσει σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 5.000 ποντοπόρων πλοίων.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ,ο κ. Κουτουλάκη­ς πρόσθεσε ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση αυτών των σχέσεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς, όπως είπε, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ήδη ένας σημαντικός εταίρος όσον αφορά τις επενδύσεις και στην Κίνα, στις κινεζικές ναυπηγικές και τεχνολογικ­ές εταιρείες.

 ?? ?? Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Κίνας (Lingang Special Area of China) εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή κατά μήκος του νοτιοανατο­λικού άκρου της πόλης της Σαγκάης.
Η ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Κίνας (Lingang Special Area of China) εκτείνεται σε μια μεγάλη περιοχή κατά μήκος του νοτιοανατο­λικού άκρου της πόλης της Σαγκάης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece