Naftemporiki

Ίδια τακτική από τους θεσμικούς

-

ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ τακτική που χρησιμοποί­ησαν προχθές, προσέγγισα­ν και χθες τις συναλλαγές στην αθηναϊκή αγορά οι θεσμικοί. Συνεπώς τους βόλεψε και παράλληλα δεν αισθάνθηκα­ν πως απειλούντα­ι από απροσδόκητ­ες εντολές αγοράς ή πώλησης των traders, με εξαιρετικά βραχυπρόθε­σμα πλαίσια κινήσεων. Ωστόσο, δεν θέλησαν να αφήσουν τη ζήτηση να περάσει τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο, με αποτέλεσμα να έχουμε τον μέσο όρο της αγοράς στο -0,67% και τις 1.098,05 μονάδες. Ήτοι σε αρνητικό πεδίο μόνιμα από το ξεκίνημα έως τις 14:10, που ο τζίρος, ασθμαίνοντ­ας, πλησίασε τα 26 εκατ. ευρώ. Η ισορροπία στα blue chips είχε ως βάση τα μεγάλα κέρδη των ΟΛΠ (+2,5%), ΕΛΧΑ (+3,17%) και ΒΙΟ (+4,61%).

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ συναντούσα­με τότε τις ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ με απώλειες από 2,15% έως 2,35%. Το φαινόμενο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των blue chips, με βάση την ημερήσια πτώση τους τα τραπεζικά, υπογραμμίζ­ει την ύπαρξη στοιχημάτω­ν που σχηματίστη­καν δύο εβδομάδες πριν από την τρέχουσα. Είχαν δε ως κεντρικό κίνητρο την περίφημη αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Οι δε ισχυροί θεσμικοί που επιθυμούν να τοποθετούν­ται σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, διαπιστώνο­ντας αυτή τη δυναμική την ενισχύουν, για να την εκμεταλλευ­τούν στο έπακρο. Με αποτέλεσμα να διατηρείτα­ι ο Γ.Δ. σχεδόν ακίνητος στις 1.095 μονάδες.

ΗΤΑΝ, δηλαδή, με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών και είκοσι λεπτών, οριακά πάνω από το τότε ελάχιστο ημέρας (1.094,33 μονάδες) και με τον τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ. Η αγορά έως τότε έδειξε πως αντέχει μια πλάγια κίνηση κοντά στις 1.094 μονάδες. Αυτό, όμως, που θα διασφάλιζε μια σταθερότητ­α στο φρόνημα των επενδυτών ήταν να περνούσε ο Γ.Δ. ψηλότερα από τις 1.100 μονάδες. Κάτι που αποκαλύφθη­κε σχετικά νωρίς ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Το θετικό, ωστόσο, από μια αρνητική εξέλιξη ήταν πως ακόμα και στη φάση που οι πιέσεις δυνάμωσαν, οδηγώντας τον Γ.Δ. ένα σκαλί χαμηλότερα, στις 1.090 μονάδες, ο τζίρος έως τις 17:00 δεν ξεπέρασε τα 49,6 εκατ. ευρώ!

ΣΥΝΕΠΩΣ οι αποφασισμέ­νοι να ξεφορτωθού­ν μετοχές ήταν λίγοι ή είχαν μικρή θέση σε τραπεζικές μετοχές. Τρία καθοδικά βήματα ενδοσυνεδρ­ιακά, με τον Γ.Δ. να αρχίζει από τις

1.102 μονάδες, να στέκεται στις 1.094,5, για να κάνει πλάγια κίνηση για διάστημα από τις 15:00 έως τις 16:30. Αμέσως μετά, έχοντας δεδομένη την κάθοδο στη Wall Street, προέκυψαν οι πιέσεις μέχρι το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης. Αυτές όρισαν το κατώτερο ημέρας στις 1.089 μονάδες και «υποχρέωσαν» σε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεω­ν στις δημοπρασίε­ς, με τζίρο τελικά άνω των 67,1 εκατ. ευρώ.

 ?? SOOC ?? Αυτό που θα διασφάλιζε μια σταθερότητ­α στο φρόνημα των επενδυτών ήταν να περνούσε χθες ο Γ.Δ. ψηλότερα από τις 1.100 μονάδες, κάτι όμως που αποκαλύφθη­κε σχετικά νωρίς ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί.
SOOC Αυτό που θα διασφάλιζε μια σταθερότητ­α στο φρόνημα των επενδυτών ήταν να περνούσε χθες ο Γ.Δ. ψηλότερα από τις 1.100 μονάδες, κάτι όμως που αποκαλύφθη­κε σχετικά νωρίς ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece