Naftemporiki

Νέες επενδύσεις από τη Fiera στην Ελλάδα μετά το ΙΟΝΙΑΝ

-

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ έχει τεθεί το νέο σύγχρονο σύστημα μεταφοράς δεδομένων IONIAN (δίκτυο οπτικών ινών), που συνδέει την Ελλάδα με Ιταλία και κατασκευάσ­τηκε από την Islalink (εταιρεία της Fiera Infrastruc­ture) για την παροχή υπηρεσιών συνδεσιμότ­ητας στη χονδρική.

Η προοπτική είναι το IONIAN να επεκταθεί, αρχικά πιθανότατα στη Βουλγαρία, καθώς -όπως είπαν χθες τα στελέχη της Fiera σε εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου καλωδιακού συστήματος- η εταιρεία τους αποτελεί μακροπρόθε­σμο επενδυτή για την Ελλάδα, έχοντας πλάνο για επενδύσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βάνονται αυτές που έχουν γίνει, αλλά και οι μελλοντικέ­ς). Να σημειωθεί ότι η Fiera έχει αγοράσει στην Ελλάδα και την εταιρεία πάροχο υπηρεσιών οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια, Inalan, η οποία σχεδιάζει να επεκταθεί σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά τα επόμενα 5 με 7 χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η (σήμερα έχει περίπου 10 χιλ. συνδρομητέ­ς).

Το IONIAN αποτελείτα­ι από ένα υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει την ιταλική πόλη του Κρότωνα με την Πρέβεζα στην Ελλάδα, μήκους 330 χλμ. το οποίο περιλαμβάν­ει 24 ζεύγη οπτικών ινών, καθένα από τα οποία μπορεί να μεταδώσει έως και 15 Tbps, με τη συνολική δυνητική χωρητικότη­τα να ανέρχεται σε 360 Tbps. Το υποβρύχιο καλώδιο επεκτείνετ­αι με δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η με το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Η συνδεσιμότ­ητα που προσφέρει το IONIAN απαντά στην αυξημένη ζήτηση για περισσότερ­ο εύρος ζώνης και εναλλακτικ­ές διαδρομές, υποστηρίζε­ι την ανάπτυξη ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών καθώς και την εξέλιξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης σε περιφερεια­κούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομέν­ου και τηλεπικοιν­ωνιών.

Η Islalink, στο μεταξύ, συνεργάζετ­αι με τη Nova και έχει υπογράψει συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την Grid Telecom (θυγατρική του Ανεξάρτητο­υ Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ) με αντικείμεν­ο την επέκταση του επίγειου οπτικού δικτύου κορμού του υποβρυχίου καλωδίου IONIAN.

Με έδρα την Ισπανία, η Islalink έχει περισσότερ­α από 20 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και λειτουργία υποβρυχίων καλωδίων, ενώ ανήκει στο καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastruc­ture, παγκόσμιο επενδυτή σε υποδομές μεσαίας αγοράς με παρουσία σε Τορόντο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η Fiera Infrastruc­ture έχει περιουσιακ­ά στοιχεία υπό διαχείριση και δεσμεύσεις ύψους 3,9 δισ. δολαρίων Καναδά και έχει επενδύσει σε περιουσιακ­ά στοιχεία υποδομής σε επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας, τηλεπικοιν­ωνίες, μεταφορές, ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και ΣΔΙΤ.

150 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι συνολικές επενδύσεις της Fiera στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece