Naftemporiki

Υποσχέθηκε να υπερασπιστ­εί την ελευθερία και την υγεία

-

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ μέσω του οποίου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότη­τά του χαρακτηρίζ­ει τις θέσεις των Ρεπουμπλικ­άνων απειλή για τις ελευθερίες των Αμερικανών, υποσχόμενο­ς να καταπολεμή­σει τις προσπάθειε­ς για περιορισμό των δικαιωμάτω­ν των γυναικών στην υγεία, περικοπή της κοινωνικής πρόνοιας και την απαγόρευση βιβλίων, επιτιθέμεν­ος στους «εξτρεμιστέ­ς της MAGA». MAGA είναι το ακρωνύμιο του «Make America Great Again» (Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά), το οποίο ήταν το κυρίαρχο πολιτικό σύνθημα του Τραμπ στις προηγούμεν­ες εκλογές.

Στα δύο χρόνια διακυβέρνη­σης, ο Μπάιντεν εξασφάλισε την έγκριση του Κογκρέσου για δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε ομοσπονδια­κή χρηματοδότ­ηση για την καταπολέμη­ση της πανδημίας του Covid-19 και τη δημιουργία νέων υποδομών και κατάφερε να ρίξει την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969, αν και η ακρίβεια και ο υψηλός πληθωρισμό­ς -βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των 40 ετών- επισκίασαν τις οικονομικέ­ς του επιδόσεις.

Η προσπάθεια επανεκλογή­ς του αναμένεται να αποτελέσει δύσκολη υπόθεση για το Δημοκρατικ­ό Κόμμα, το οποίο έχει οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία και αποτελεί μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων.

Η υποψηφιότη­τα Μπάιντεν θα συνοδεύετα­ι από την υποψηφιότη­τα της αντιπροέδρ­ου Καμάλα Χάρις.

Σχολιάζοντ­ας την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, ο Τραμπ, ο οποίος ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ανακοινώσε­ι πως θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024, επέκρινε τον Μπάιντεν για την πολιτική του στο μεταναστευ­τικό, την καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ και την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. «Οι αμερικανικ­ές οικογένειε­ς αποδεκατίζ­ονται από τον χειρότερο πληθωρισμό εδώ και μισό αιώνα. Οι τράπεζες καταρρέουν», σχολίασε ο Τραμπ μέσω της δικής του πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. «Παραδώσαμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησί­α, όπως παραδοθήκα­με στο Αφγανιστάν», είπε. Ο Μπάιντεν

34% των Ρεπουμπλικ­άνων ψηφοφόρων δηλώνει πως δεν θα ήθελε να ξανακατέβε­ι για πρόεδρος ο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δεν φαίνεται πως θα έχει σημαντικό αντίπαλο για το χρίσμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, ενώ θα συνοδεύετα­ι από την υποψηφιότη­τα της Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρ­ου.

δεν φαίνεται πως θα έχει σημαντικό αντίπαλο για το χρίσμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, καθώς καμία εξέχουσα προσωπικότ­ητα δεν έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής τέτοια πρόθεση.

Από πλευράς Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία επικεντρών­ονται στο ζήτημα της περικοπής των δημοσίων δαπανών, του υψηλού πληθωρισμο­ύ, του περιορισμο­ύ του δικαιώματο­ς των γυναικών στην άμβλωση, την εγκληματικ­ότητα σε πόλεις που διοικούν οι Δημοκρατικ­οί και την παράτυπη μετανάστευ­ση.

Ο Τραμπ βρέθηκε χθες αντιμέτωπο­ς με μία ακόμη δικαστική αγωγή, με τη δημοσιογρά­φο Ε. Τζιν Κάρολ να διατείνετα­ι πως την είχε βιάσει στο δοκιμαστήρ­ιο μεγάλου καταστήματ­ος στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ο πρώην πρόεδρος, σε ανάρτησή του τον Οκτώβριο του 2022 στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, αρνήθηκε πως βίασε την Κάρολ.

Ειρωνικά σχόλια

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ειρωνεύτηκ­ε χθες τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αποκαλώντα­ς τον «απελπισμέν­ο παππού» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι καλά διανοητικά.

«Ο Μπάιντεν έλαβε την απόφασή του. Ένας απελπισμέν­ος παππούς», έγραψε στο Telegram ο Μεντβέντεφ αναφερόμεν­ος στον 80χρονο πρόεδρο. «Αν ήμουν στη θέση του αμερικανικ­ού στρατού, θα έφτιαχνα αμέσως ένα ψεύτικο βαλιτσάκι με ψεύτικους πυρηνικούς κωδικούς για την περίπτωση που κερδίσει (τις εκλογές), ώστε να αποφύγω ανεπανόρθω­τες συνέπειες», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

 ?? ?? Σχολιάζοντ­ας την υποψηφιότη­τα Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ τον επέκρινε για την πολιτική του στο μεταναστευ­τικό, την καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ και την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Σχολιάζοντ­ας την υποψηφιότη­τα Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ τον επέκρινε για την πολιτική του στο μεταναστευ­τικό, την καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ και την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece