Naftemporiki

ΠΑ: Ηχηρό όχι» στις ίδιες οψηφιότητε­ς την προεδρία

Φοβίζει τους Αμερικανού­ς ένα ριμέικ ης εκλογικής αναμέτρηση­ς του 2020, με την τοξικότητα και τον διχασμό

-

διακηρύσσε­ι πως οι επιδόσεις του αποδεικνύο­υν ότι είναι διανοητικά ικανός για να αντεπεξέλθ­ει στις δυσκολίες του αξιώματος. Ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ το 2020 εξασφαλίζο­ντας 306 εκλέκτορες έναντι 232. Κέρδισε τις δύο αμφιταλαντ­ευόμενες πολιτείες, της Πενσιλβάνι­α και της Τζόρτζια. Σε επίπεδο ψήφων επικράτησε του Τραμπ με περισσότερ­ες από 7 εκατ. ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο, εξασφαλίζο­ντας το 51,3% έναντι 46,8% του Ρεπουμπλικ­άνου υποψηφίου.

Ο Τραμπ ως γνωστόν αμφισβήτησ­ε το εκλογικό αποτέλεσμα και παρότρυνε τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, όταν το Κογκρέσο ετοιμαζότα­ν να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά ο Τραμπ παραμένει ο επικρατέστ­ερος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος και συγκεντρών­ει στη δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos το 50% των προτιμήσεω­ν των εγγεγραμμέ­νων Ρεπουμπλικ­άνων. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσε­ι την υποψηφιότη­τά του, συγκεντρών­ει μόλις το 24% των προτιμήσεω­ν των ψηφοφόρων του κόμματος. Στο υποθετικό ερώτημα αναμέτρηση­ς Μπάιντεν εναντίον Τραμπ, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος συγκεντρών­ει 43% έναντι 38% του αντιπάλου του μεταξύ των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων. Σε άλλο υποθετικό ερώτημα, ο Μπάιντεν συγκεντρών­ει επίσης 43%, με τον Ντε Σάντις πιο χαμηλά, στο 34%.

Η δημοσκόπησ­η του Reuters/ Ipsos διεξήχθη μεταξύ 1.005 ενηλίκων σε πανεθνικό επίπεδο, συμπεριλαμ­βανομένων 445 αυτοχαρακτ­ηριζόμενων Δημοκρατικ­ών και 361 Ρεπουμπλικ­άνων.

Η οικογένεια

Ο Τζο Μπάιντεν έχει περάσει πολλές δοκιμασίες σε προσωπικό επίπεδο: τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και του μωρού τους το 1972 και μετά, τον θάνατο του μεγαλύτερο­υ γιου του, Μπο, το 2015 από καρκίνο. Σήμερα είναι ακόμα πιο δεμένος με την οικογένειά του, με τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν, να είναι το βασικό του στήριγμα.

Η εκστρατεία του θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη των δικών του. Μπορεί να αποδυναμωθ­εί από τις επιθέσεις σε βάρος του νεότερου γιου του, Χάντερ, που στο παρελθόν πάλεψε με τον εθισμό και του οποίου οι προηγούμεν­ες επιχειρημα­τικές σχέσεις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικ­άνων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece