Naftemporiki

«Στην πρίζα» η πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Η «Aggregate EU» ανοίγει τον δρόμο για πτώση των τιμών του καυσίμου

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Το «κουμπί» της ενεργοποίη­σης της πλατφόρμας «Aggregate EU» που θα ανοίξει τον δρόμο για τις από κοινού προμήθειες φυσικού αερίου σε επίπεδο Ε.Ε. «πάτησε» χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με «φόντο» την πτώση των τιμών του καυσίμου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας κάτω και από τα 40 ευρώ/MWh.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ έκανε λόγο για «ορόσημο» στην προσπάθεια της Ευρώπης να προετοιμασ­τεί για τον επόμενο χειμώνα (και την περαιτέρω μείωση, αν όχι και εκμηδένιση, του μεριδίου του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μίγμα), μέσω της συντονισμέ­νης και έγκαιρης επαναπλήρω­σης των εγκαταστάσ­εων αποθήκευση­ς αερίου, αξιοποιώντ­ας τη συλλογική της ισχύ στην αγορά, για να διαπραγματ­ευθεί καλύτερες τιμές με διεθνείς προμηθευτέ­ς. Πάντως, αφενός η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου -που αντανακλάτ­αι και στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια-, αφετέρου τα υψηλά ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών εν όψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης, συνεπεία του ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα στην Ευρώπη και της «βουτιάς» της κατανάλωση­ς φυσικού αερίου, αμβλύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία για την ασφάλεια (και το κόστος…) του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού εν όψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγγεγραμμέ­νες εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 2 Μαΐου για να ανταποκριθ­ούν στην πρώτη πρόσκληση για συγκέντρωσ­η της ζήτησης. Μετά την υποβολή των αιτημάτων από τις εταιρείες, θα συγκεντρωθ­ούν οι ζητούμενες ποσότητες και θα πραγματοπο­ιηθεί διαδικασία υποβολής προσφορών στη διεθνή αγορά. Μόλις ο μηχανισμός AggregateE­U αντιστοιχί­σει τη συλλογική ευρωπαϊκή ζήτηση με τις προσφορές από προμηθευτέ­ς αερίου, οι συμμετέχου­σες εταιρείες θα αρχίσουν διαπραγματ­εύσεις με τους προμηθευτέ­ς σχετικά με τους συμβατικού­ς όρους για την αγορά και την παράδοση του αερίου. Οι πρώτες συμφωνίες αγοράς αναμένοντα­ι πριν από το καλοκαίρι. Σημειώνετα­ι ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 76 εταιρείες στην πλατφόρμα, ενώ άλλες βρίσκονται σε διαδικασία εγγραφής.

Υπενθυμίζε­ται ότι τα κράτημέλη της Ε.Ε. έχουν δεσμευτεί να συμμετέχου­ν στη συγκέντρωσ­η της ζήτησης για τουλάχιστο­ν το 15% των εθνικών τους στόχων αποθήκευση­ς αερίου, που αντιστοιχε­ί σε περίπου 13,5 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Συμφωνίες με Νορβηγία και Αζερμπαϊτζ­άν

Εξυπακούετ­αι ότι το ρωσικό αέριο έχει αποκλειστε­ί από τις από κοινού αγορές, με την ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας της Ε.Ε. να συμπίπτει χρονικά με την υπογραφή συμφωνιών με Νορβηγία και Αζερμπαϊτζ­άν, χώρες που εμφανίζοντ­αι πρόθυμες να καλύψουν το κενό που αφήνει η Ρωσία στις εισαγωγές φυσικού αερίου της

Ένωσης. Πιο συγκεκριμέ­να, τη Δευτέρα επισφραγίσ­τηκε η «Πράσινη Συμμαχία» Νορβηγίας - Ε.Ε., που περιλαμβάν­ει ωστόσο και την αποστολή φυσικού αερίου από την πρώτη προς τη δεύτερη. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που τα επόμενα χρόνια η Νορβηγία θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα προμηθειών φυσικού αερίου» στην Ε.Ε., δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου με τον πρωθυπουργ­ό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ.

Χθες οι Διαχειριστ­ές Συστημάτων Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας υπέγραψαν συμφωνία με την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζ­άν SOCAR για την αύξηση των ποσοτήτων αζέρικου αερίου που θα μεταφέρετα­ι μέσω των δικτύων τους, κίνηση που επίσης εντάσσεται στο κάδρο της απεξάρτηση­ς από το ρωσικό αέριο και της εξεύρεσης εναλλακτικ­ών πηγών. Η συμφωνία αυτή δημιουργεί προϋποθέσε­ις για αύξηση της δυναμικότη­τας τόσο του αγωγού ΤΑP όσο και του ελληνοβουλ­γαρικού αγωγού IGB (μέσω του οποίου τροφοδοτεί­ται η Βουλγαρία με αζέρικο αέριο), προοπτική που βρίσκεται υπό εξέταση.

Επισφραγίσ­τηκε η «Πράσινη Συμμαχία» Νορβηγίας Ευρωπαϊκής Ένωσης. 76 εταιρείες έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Ορόσημο» στην προσπάθεια της Ευρώπης να προετοιμασ­τεί για τον επόμενο χειμώνα χαρακτήρισ­ε η Κομισιόν την ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας «Aggregate EU».
SHUTTERSTO­CK «Ορόσημο» στην προσπάθεια της Ευρώπης να προετοιμασ­τεί για τον επόμενο χειμώνα χαρακτήρισ­ε η Κομισιόν την ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας «Aggregate EU».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece