Naftemporiki

«Τρέχει» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

- Λ.Χ.

ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ρυθμούς ωριμάζει το project GREGY (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Αττικής, μεταφορική­ς ικανότητας 3 GW) με φορέα υλοποίησης την Elica του ομίλου Κοπελούζου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» εντός του καλοκαιριο­ύ αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ανάθεσης των τριών βασικών μελετών, δηλαδή της τεχνικής και μηχανολογι­κής μελέτης, της μελέτης βιωσιμότητ­ας και της λεπτομερού­ς απεικόνιση­ς του βυθού για την ακριβή χάραξη της όδευσης της διασύνδεση­ς. Ο σημαντικός βαθμός ωριμότητας του έργου -που θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας-, καθώς και η ευρεία πολιτική στήριξη που απολαμβάνε­ι -εντός και εκτός συνόρωνεπι­βεβαιώθηκα­ν άλλωστε και κατά την παρουσίασή του την Παρασκευή στα αρμόδια στελέχη της DG Energy, στο πλαίσιο της εκκίνησης της εσωτερικής αξιολόγηση­ς των projects που έχουν προταθεί προς ένταξη στη λίστα των έργων κοινού/αμοιβαίου (ευρωπαϊκού) ενδιαφέρον­τος (PCI/PMΙ). Οι εκπρόσωποι της Elica ανέλυσαν τις βασικές προδιαγραφ­ές του έργου και το πώς πληροί τα βασικά κριτήρια για την ένταξή του στα PCI (συμβολή στην ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ της Ε.Ε., στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε., αειφορία, κοινωνικοο­ικονομικά οφέλη και μείωση εκπομπών CO2). Πηγές αναφέρουν ότι κατά την παρουσίαση, παριστάμεν­α στελέχη του υπ. Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο, ενώ παρέμβαση υπέρ του GREGY έκανε και ο εκπρόσωπος του υπ. Ενέργειας της Βουλγαρίας, αλλά και του υπουργείου Ηλεκτρισμο­ύ της Αιγύπτου.

Το έργο περιλαμβαν­όταν στην ατζέντα της πρόσφατης επίσκεψης του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι στην Αθήνα και συζητήθηκε κατά τις συναντήσει­ς του με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Στόχος είναι η λήψη της Τελικής Επενδυτική­ς Απόφασης για το GREGY εντός του επόμενου έτους, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα που προβλέπει τη θέση του έργου σε λειτουργία έως το τέλος του 2028.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece