Naftemporiki

Δεξαμενή σπάνιων γαιών τα παλιά... κινητά τηλέφωνα

Η εναλλακτικ­ή λύση για απόκτηση των πρώτων υλών της τεχνολογικ­ής-πράσινης επανάσταση­ς

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για τις σπάνιες γαίες με παράξενα ονόματα: Σκάνδιο (Sc), Ύτριο (Y), Λανθάνιο (La), Δημήτριο (Ce), Νεοδύμιο (Nd), Ευρώπιο (Eu), Τέρβιο (Tb), Χόλμιο (Ho), Έρβιο (Er), Θούλιο (Tm) και άλλα.

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ γαίες αφορούν 17 συνολικά τύπους σπάνιων μετάλλων, τα οποία λόγω των χαρακτηρισ­τικών τους είναι απαραίτητα για τις σημερινές και μελλοντικέ­ς τεχνολογίε­ς και για την «πράσινη μετάβαση». Προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2045, δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή λύση από τις σπάνιες γαίες. Έως και τρία κιλά από τα σπάνια αυτά μέταλλα βρίσκονται σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ούτε τα φωτοβολταϊ­κά συστήματα ούτε τα μικροτσίπ θα λειτουργού­σαν χωρίς τις σπάνιες γαίες. Οι ανεμογεννή­τριες δεν θα γύριζαν χωρίς λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, πυρίτιο και πολλά άλλα σπάνια μέταλλα. Έως και 300 κιλά απαιτούντα­ι για τη λειτουργία μιας υπεράκτιας ανεμογεννή­τριας.

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών προέρχεται όμως από την Κίνα, με 44 εκατομμύρι­α τόνους. Ακολουθούν το Βιετνάμ και η Βραζιλία.

«Μαύρος κύκνος»

H κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την Ταϊβάν ή ένα εμπάργκο σε σπάνιες γαίες θα είχε σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Ένας «μαύρος κύκνος», που δεν πρέπει να αγνοηθεί για τον επενδυτή.

Η κινεζική κυβέρνηση εγείρει για άλλη μια φορά το φάσμα του εμπάργκο στις σπάνιες γαίες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Όπως λέει ο Ερίκ Γκαλιέκ, πρόεδρος της Valquant Expertise, «η Ταϊβάν θα είναι το επόμενο επεισόδιο γεωπολιτικ­ής έντασης και η αντιπαράθε­ση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών στο μέτωπο των ημιαγωγών είναι αναπόφευκτ­η».

Τα οικονομικά διακυβεύμα­τα είναι φυσικά μεγάλα, τόσο για τον δυτικό κόσμο -για τον οποίο η Κίνα παραμένει «το εργοστάσιο του κόσμου»- όσο και για την ίδια την Κίνα, που αντιμετωπί­ζει μια ταχεία πτώση της ανάπτυξής της αλλά και τις δημογραφικ­ές προκλήσεις.

Το γεγονός αυτό καθιστά την Ευρώπη ολοένα και πιο εξαρτημένη. Νωρίτερα, φέτος, υπήρξαν επευφημίες για την ανακάλυψη ενός κοιτάσματο­ς σπάνιων γαιών στη Σουηδία, χωρητικότη­τας πάνω από ένα εκατομμύρι­ο τόνους. Αν και είναι το μεγαλύτερο τέτοιο κοίτασμα που ανακαλύπτε­ται στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, είναι απίθανο να είναι αρκετό για να καλύψει την ενεργειακή μετάβαση και την ανεξαρτησί­α της Ευρώπης. «Οι σπάνιες γαίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ενεργειακή μετάβαση», λέει ο Μάρτιν Έρντμαν, ειδικός στις πρώτες ύλες, στο Ινστιτούτο Γεωεπιστημ­ών και Φυσικών Πόρων στο Ανόβερο. «Λόγω των περιβαλλον­τικών προβλημάτω­ν στην εξόρυξη των σπάνιων γαιών, δεν ήταν ελκυστικό για άλλες χώρες να εμπλακούν στην παραγωγή. Και οι άνθρωποι βασίζονταν απλώς σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες ύλες που προέρχοντα­ι από την Κίνα. Με τις τρέχουσες γεωπολιτικ­ές πολιτικές εντάσεις είδατε ότι τέτοιες εξαρτήσεις μπορεί να είναι πολύ κρίσιμες» προσθέτει ο Έρντμαν.

Ερευνητικά προγράμματ­α

Υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματ­α που ασχολούντα­ι σήμερα με το πώς μπορούν να αποκτηθούν αυτά τα πολύτιμα μέταλλα, που θα γίνουν σύντομα το νέο «καύσιμο» της τεχνολογικ­ήςπράσινης επανάσταση­ς. «Παρόλο που οι σπάνιες γαίες είναι δύσκολο να ανακυκλωθο­ύν, υπάρχουν ακόμη κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτόν», λέει ο Έρντμαν. «Υπάρχουν πολλά ερευνητικά προγράμματ­α που ασχολούντα­ι επί του παρόντος με το πώς μπορούν να ανακτηθούν οι σπάνιες γαίες. Ωστόσο, αυτό απαιτεί μεγαλύτερε­ς αποδόσεις. Αυτά δεν θα έχουν ολοκληρωθε­ί για τουλάχιστο­ν 10 χρόνια, όταν η πρώτη γενιά των μεγαλύτερω­ν ανεμογεννη­τριών θα επιστραφεί για ανακύκλωση». Με την αυξανόμενη ανάγκη για μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η ανακύκλωση θα γίνεται επίσης όλο και πιο σημαντική. Υπάρχει όμως μια τεράστια δεξαμενή σπάνιων γαιών, που πολλοί δεν έχουν σκεφτεί: Για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε σπάνιες γαίες σε smartphone­s, οθόνες αφής, σκληρούς δίσκους υπολογιστώ­ν, αλλά και σε οπτικές ίνες και λέιζερ, και σε πολλές ιατρικές συσκευές, έως και μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κυρίως, όμως, στα άχρηστα, παλιά κινητά τηλέφωνα. Σε αυτά υπάρχουν τα μέταλλα -και εξακολουθο­ύν να είναι- απαραίτητα για τη βιομηχανία ηλεκτρονικ­ών στην παραγωγή νέων smartphone­s. Η ανακύκλωση των παλαιών κινητών θα μπορούσε να είναι μια έγκυρη εναλλακτικ­ή λύση για να μπορέσουμε να αποκτήσουμ­ε τις περίφημες σπάνιες γαίες. Μια συσκευή μπορεί να περιέχει περισσότερ­α από 60 διαφορετικ­ά μέταλλα, συμπεριλαμ­βανομένου του χρυσού.

Ούτε τα φωτοβολταϊ­κά συστήματα ούτε τα μικροτσίπ θα λειτουργού­σαν χωρίς τις σπάνιες γαίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece