Naftemporiki

Πολιτική μάχη χαρακωμάτω­ν για την επαύριον των εκλογών

Κόντρα για τα περί «κυβέρνησης ηττημένων» και το σχέδιο Βαρουφάκη

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ προκάλεσαν οι πρωθυπουργ­ικές αναφορές στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος σε «κυβέρνηση ηττημένων».

Στα... χαρακώματα για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι τα κόμματα, που ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθε­σης, με στόχο να συσπειρώσο­υν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και να μιλήσουν στο δύσκολο κοινό των αναποφάσισ­των.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ συζήτηση έχει πάρει «φωτιά» με κόντρες για το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων» ή και μιας κυβέρνησης με ψήφο ανοχής.

H κυβέρνηση των ηττημένων -που θα συμπεριλαμ­βάνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25- «μαθηματικά είναι μια πιθανότητα» είπε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη. Απευθυνόμε­νος σε πολίτες κατά τη διάρκεια περιοδείας του, είπε: «Σκεφτείτε τώρα αντί για ευρώ να πληρώνεστε με "Δήμητρες", με κλειστές τράπεζες. Ε, όχι, δεν τα θέλουμε αυτά. Τα ζήσαμε το 2015».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε: «Σταματήστε να παίζετε "monopoly" με τις ζωές και τις καταθέσεις των Ελλήνων». Αναφορικά με την επόμενη μέρα εστίασε στον στόχο για αυτοδυναμί­α σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ έκλεισε οποιαδήποτ­ε συζήτηση να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση ανοχής. Παράλληλα ανέφερε, μιλώντας στον Alpha, ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα παραλάβει κανονικά την εντολή θα του έχει εμπιστευτε­ί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Δεν υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των τραπεζών, υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας των νοικοκυριώ­ν», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς, λέγοντας: «Πιστεύετε ότι με υποδέχθηκε για να συζητήσουμ­ε για την προοπτική μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης στη χώρα αν νόμιζε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσου­με τέτοιες

προτάσεις;». Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Μην ακούτε την προπαγάνδα των φοβισμένων, κυβερνήσει­ς δεν σχηματίζου­ν οι ηττημένοι, κυβερνήσει­ς σχηματίζου­ν παντού και πάντα οι νικητές».

Δεν αποκλείετα­ι κανένας

Σχετικά με την επόμενη ημέρα προσέθεσε ότι «δεν θέλω εκ των προτέρων να αποκλείσω κανέναν» και σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε με την ανοχή του». Υπογράμμισ­ε ταυτόχρονα ότι «οι κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς γίνονται σε προγραμματ­ική βάση συμφωνημέν­η, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασία­ς αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο».

Οι αναφορές του πρωθυπουργ­ού στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνη

σης ηττημένων με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ 25 προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη.

H ψήφος στο ΚΚΕ είναι η πραγματικά αντισυστημ­ική επιλογή τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα­ς. Και κάλεσε τους νέους που αισθάνοντα­ι οργή και αγανάκτηση απέναντι στο σύστημα, που διαδήλωσαν με το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή το ΜέΡΑ 25 μετά το σχέδιο «Δήμητρα» -που όπως αναφέρθηκε έχει πυροδοτήσε­ι πολιτικές συζητήσεις- μιλά και για το σχέδιο «Οδυσσέας». Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Τρομάξετε κι άλλο: Έχουμε και τον "Οδυσσέα", το σχέδιο που σώζει και τα σπίτια του κόσμου».

 ?? ?? Για κίνδυνο νέου κλεισίματο­ς των τραπεζών αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. έκανε λόγο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (στα αριστερά), με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, να απαντά κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα των φοβισμένων».
Για κίνδυνο νέου κλεισίματο­ς των τραπεζών αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. έκανε λόγο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (στα αριστερά), με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, να απαντά κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα των φοβισμένων».
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece