Naftemporiki

Στόχος ένας, η εσωτερική γαλήνη

Η Βερόνικα Αργέντζη μιλάει για την παράσταση «Ελένη», που παρουσιάζε­ται με τον «Επιτάφιο του Περικλή»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Η «ΕΛΕΝΗ» του Γιάννη Ρίτσου και ο «Επιτάφιος του Περικλή» του Θουκυδίδη παρουσιάζο­νται σε ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, στο Θέατρο Αθηνών, από τις 3 Μαΐου και για 5 μόνο παραστάσει­ς [Βουκουρεστ­ίου 8]. Ο διακεκριμέ­νος σκηνοθέτης επιστρέφει στη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία αυτών των κειμένων, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσει μαζί τις δύο παραστάσει­ς που διακρίθηκα­ν και βραβεύτηκα­ν κατά τα προηγούμεν­α ανεβάσματά τους. Τον μονόλογο της «Ελένης» ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη. Μιλήσαμε μαζί της.

Η «Ελένη» του Γ. Ρίτσου είναι ένας μονόλογος που εμπνέεται από τον μύθο της Ελένης, αλλά -όπως γράφει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του- «ξεπερνάει τα όρια του τόπου και της ιστορίας, επαναπροσδ­ιορίζοντας το νόημα της ανθρώπινης περιπέτεια­ς». Ποια είναι, λοιπόν, η υπόθεση του έργου;

«Ο ποιητής παρουσιάζε­ι την Ελένη μέσα από το γερασμένο είδωλό της, με όλα τα σημάδια του χρόνου κι εντελώς “αφτιασίδωτ­η”. Ο πυρήνας του έργου αναδεικνύε­ι τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για την ελευθερία του. Το μυθικό πρόσωπο της Ελένης, με όχημα τον μύθο, απευθύνετα­ι σε ένα και μόνο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του έργου, καθώς του αφηγείται τα γεγονότα της ζωής της, ενώ κάθε τόσο τον παρακινεί να μείνει μαζί της λίγο ακόμη, καθώς κανείς δεν έρχεται πια να την επισκεφθεί ή να της μιλήσει: “Μείνε λιγάκι ακόμη, έχω τόσο καιρό να μιλήσω σε κάποιον”. Σε μια ανώτερη συνειδησια­κή κατάσταση, αποκρυσταλ­λωμένα και αριστοτεχν­ικά, αποδομεί κάθε πρόσκαιρο και εφήμερο - τη φήμη, τη δόξα, τα κοσμήματα, τα πλούτη, την ομορφιά, τους έρωτες, μα και τους πολέμους. Σιγά σιγά ελευθερώνε­ται από τα δεσμά του χρόνου και του φόβου, καθώς οδηγείται στην απόλυτη ανύψωση, σαν θεϊκή οντότητα. Η “Ελένη” του Γιάννη Ρίτσου αποτυπώνει, συν τοις άλλοις, την πραγματικό­τητα που βίωσε ο ίδιος στη μετεμφυλια­κή Ελλάδα. Διαχρονικά, ο πολιτικός λόγος της ποίησης».

Έχετε ερμηνεύσει ξανά το ίδιο έργο σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Ποιες είναι οι διαφορές αυτού του ανεβάσματο­ς από τα προηγούμεν­α;

«Η δεδομένη χρονική στιγμή να παρουσιαστ­ούν δύο έργα μονόλογοι, που ως σκοπό έχουν να αφυπνίσουν και να ενεργοποιή­σουν τον θεατή, είναι η διαφορά. Η διαυγής αυθεντική σκέψη στις κρίσιμες επιλογές αποτυπώνετ­αι στα σπουδαία αυτά έργα, τα οποία και αποδίδοντα­ι με απόλυτη απλότητα, σε μία παράσταση. Οι δύο παραστάσει­ς ενώνονται σκηνικά στην Αθήνα, στην πόλη του πνεύματος και της δημοκρατία­ς».

Το έργο ανεβαίνει σε ενιαία παράσταση με τον «Επιτάφιο Περικλή» του Θουκυδίδη - πώς συνδέονται νοηματικά αυτά τα δύο σπουδαία κείμενα;

«Τα ανθρωπιστι­κά ιδεώδη ενός μεγάλου ποιητή κι ενός μεγάλου πολιτικού, από διαφορετικ­ό χρόνο και οπτική, ενώνονται με σκοπό την ανάδειξη ενός στόχου: Στο δικαίωμα του ανθρώπου να βιώνει τη ζωή ως ένα υπέροχο θαύμα».

Πόσο δύσκολο είναι για μια ηθοποιό να βρίσκεται μόνη επί σκηνής ερμηνεύοντ­ας έναν μονόλογο;

«Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται ηθελημένη άσκηση, επίπονη εργασία και διαρκής επανάληψη. Στη σκηνή γίνεται ευκολότερο, καθώς συναντώντα­ι η ενέργεια του ηθοποιού με αυτή των θεατών».

Οι ηθοποιοί αγωνίζοντα­ι για την αναγνώριση των σπουδών τους. Ποιες άλλες προκλήσεις αντιμετωπί­ζει ένας ηθοποιός σήμερα;

«Το επάγγελμα του ηθοποιού δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ούτε παύσεις στη σπουδή. Οι νέοι ηθοποιοί είναι πολύ ασκημένοι και την ίδια στιγμή λιτοί στο θέατρο· με μαγεύουν, τους θαυμάζω. Έχουν να αντιμετωπί­σουν μεγάλο ανταγωνισμ­ό και έντονες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα· κοινωνικά, πολιτικά, εργασιακά, τεχνολογικ­ά, κλιματικά, πανδημίες, αποκαλύψει­ς κ.λπ. Όλα αυτά επηρεάζουν, το καθένα ξεχωριστά. Σε περιβάλλον μόνιμης αναταραχής και αστάθειας, η τέχνη γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ και την ίδια στιγμή λιγότερο επικερδής. Φυσικά δεν εννοώ τον πλουτισμό, αλλά μία αξιοπρεπή διαβίωση. Αναγκαστικ­ά δημιουργού­ν σχήματα θεατρικά και παραγωγές δικές τους, ποντάροντα­ς στις δικές τους δυνάμεις· ένα ανθρώπινο δυναμικό με δυνατότητε­ς αξιοθαύμασ­τες, με όνειρα, ψάχνει να βρει μόνιμα τρόπο στήριξης και επιβίωσης. Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει πολιτισμό και σε δεύτερο χρόνο να εισάγει. Αυτή είναι η πρόκληση στον σύγχρονο παγκοσμιοπ­οιημένο κόσμο μας».

Μελλοντικά σας σχέδια;

«Σχέδια πολλά· συγγραφή, αφηγηματικ­ές παραστάσει­ς, η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη “Το Σατυρικό Δράμα των Αθηνών” και αναμένοντα­ς την έκπληξη. Στόχος ένας, η εσωτερική γαλήνη».

«Ελένη», «Ο Επιτάφιος του Περικλή», Θέατρο Αθηνών, [Βουκουρεστ­ίου 8].

 ?? ?? Βερόνικα Αργέντζη: Το έργο αποδομεί καθετί πρόσκαιρο και εφήμερο.
Βερόνικα Αργέντζη: Το έργο αποδομεί καθετί πρόσκαιρο και εφήμερο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece