Naftemporiki

«Κόκκινοι» στην Αυστρία;

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤ­ΕΣ στην Αυστρία, που έχει καρδιοχτυπ­ήσει τα τελευταία χρόνια την Εσπερία με την ακροδεξιά στα πρώτα θρανία; «Πώς τα κατάφερε το KPO στο Σάλτσμπουρ­γκ;» διερωτάται η «Der Standard». Υποθέτω, όπως τα κατάφερε στα τέλη του 2021 η Έλκε Καρ, η πρώτη κομμουνίστ­ρια δήμαρχος αυστριακής πόλης, του Γκρατζ.

ΣΕ ΜΙΑ κατά βάση συντηρητικ­ή χώρα, οι κομμουνιστ­ές άφησαν εκτός κάθε ιδεολογική αναφορά. Παρουσιάστ­ηκαν ως συνήγοροι των πολιτών, ασχολήθηκα­ν με την καθημερινό­τητα, το κόστος ζωής, τα ενοίκια, την ακρίβεια, τι μπορεί να γίνει. Σήμερα, όχι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

ΟΤΑΝ Η ΔΕΥΤΕΡΗ σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, με σχεδόν 300.000 κατοίκους, πέρασε σε «κόκκινη» δήμαρχο, με κοινωνική προσφορά, ο πολιτικός επιστήμονα­ς από το Πανεπιστήμ­ιο του Όσλο Μανές Βαϊσκίρχερ πρότεινε σε επίδοξους μιμητές να ασχοληθούν με την ουσία και να μην αναλωθούν σε ξύλινη συνθηματολ­ογία.

ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ στο Σάλτσμπουρ­γκ του Μότσαρτ, της «Μελωδίας της Ευτυχίας», της σοκολάτας και της πολιτιστικ­ής μαγείας, ο 34χρονος Κάι-Μίχαελ Ντανκλ και δικαιώθηκε στις τοπικές κάλπες. Μέσα σε πέντε χρόνια εκτίναξε το ποσοστό του ΚPO στο 11,7% από 0,4% και μπαίνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλι­ο της πολιτείας και με μόνο τρεις έδρες λιγότερες από τους Σοσιαλδημο­κράτες.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ του Σάλτσμπουρ­γκ, μάλιστα, πήρε σχεδόν μία στις τέσσερις ψήφους, καταλαμβάν­οντας τη δεύτερη θέση πίσω από το Λαϊκό Κόμμα OVP. Ναι, αυτό που έδωσε στους ακροδεξιού­ς στις αρχές του 2000 εξουσία, απενοχοποι­ώντας τους με συμμαχία σε κυβερνητικ­ό επίπεδο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ περίεργο, λοιπόν, που ό,τι έχασε στις κυριακάτικ­ες κάλπες το κεντροδεξι­ό OVP, το καρπώθηκε το ακροδεξιό FPO. Από κοινού συγκεντρών­ουν 56,1% και μπορούν να κυβερνήσου­ν σε επίπεδο τοπικό. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν. Ξέρω, όμως, ότι τα ξόρκια για τους παλιούς δαίμονες δεν πιάνουν.

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ οι μηχανισμοί της μνήμης, οι κοινωνικοί σχηματισμο­ί και οι πολιτικοί μετασχηματ­ισμοί. Στον καιρό των αόρατων κινήσεων και των εκπλήξεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece