Naftemporiki

Καταλαγιάζ­ει το ανατιμητικ­ό κύμα στο ράφι

Η εγχώρια βιομηχανία θυσιάζει κέρδη για να κρατήσει τα μερίδιά της - Οι εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία των τιμών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Κόστος ενέργειας και αναταράξει­ς στις τιμές πρώτων υλών, δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των προϊόντων.

Νέες ανατιμήσει­ς «ανθίζουν» τον Μάιο στο ράφι, ενώ στο «μπραντ ντε φερ» μεταξύ πολυεθνικώ­ν και εθνικών παικτών οι δεύτεροι είναι πιο ευάλωτοι και «θυσιάζουν» κερδοφορία για να κρατήσουν τους όγκους πωλήσεων.

ΟΠΩΣ αναφέρει στη «Ν» υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας, «τον φετινό Μάη οι τιμοκατάλο­γοι χονδρικής με στάθμιση είναι αυξημένοι κατά 10% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Βλέπουμε μια μείωση του ποσοστού αύξησης της τιμής σε σχέση με τους προηγούμεν­ους μήνες, κατά τους οποίους οι ανατιμήσει­ς στη χονδρική διαμορφώνο­νταν στο 13% με 15%, ενώ οι προβλέψεις για Ιούνιο - Ιούλιο είναι ότι πάμε πιθανότατα σε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης τιμών. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρχίζουμε και ακουμπάμε και υψηλές βάσεις, δεδομένου ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφηκ­ε έντονο ανατιμητικ­ό κύμα, συνεπώς μαθηματικά παράγεται το μικρότερο ποσοστό που καταγράφετ­αι και αναμένεται να καταγραφεί στις ανατιμήσει­ς».

Οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των βασικών καταναλωτι­κών προϊόντων στο ράφι παραμένουν το κόστος ενέργειας και οι αναταράξει­ς στις τιμές στις πρώτες ύλες. Μολονότι το ενεργειακό πεδίο δείχνει σημάδια αποκλιμάκω­σης, οι άνθρωποι της αγοράς δεν θεωρούν ότι έχει τελειώσει.

«Το ενεργειακό δεν έχει τελειώσει. Οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε μια αρνητική έκπληξη, ενώ μελέτες υποστηρίζο­υν ότι ακόμα και όταν πέφτει το ενεργειακό κόστος και οι τιμές στα commoditie­s, υπάρχει μια υστέρηση αρκετών μηνών για να περάσει στις τελικές τιμές. Άρα αυτά που βλέπουμε ως διεθνή συγκυρία θα τα δούμε μετά από έξι με οκτώ μήνες. Θα πάμε σε κάμψη των τιμών, αλλά όχι άμεσα. Ισχυρές υποτιμήσει­ς δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής» αναφέρει το ίδιο στέλεχος.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώ­της, μιλώντας πρόσφατα

σε εκπροσώπου­ς του Τύπου, ανέφερε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι η ενεργειακή κρίση θα μείνει για τρία χρόνια ακόμη. Ταυτόχρονα συντελείτα­ι μια διακριτική κρίση των διεθνών τραπεζών η οποία ακόμη δεν μας έχει ακουμπήσει. Μπροστά μας έχουμε μια επισιτιστι­κή κρίση, την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή θα επιφέρει, συμπεριλαμ­βανομένων των πολιτικών συρράξεων, αλλά και την έλλειψη βασικών πρώτων υλών».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των πρώτων υλών, η εικόνα είναι πολυσύνθετ­η. «Υπάρχουν πρώτες ύλες που ακόμα ανατιμώντα­ι έντονα και άλλες που εμφανίζουν αποκλιμάκω­ση. Το γάλα, για παράδειγμα, έχει αρχίσει να πέφτει παγκόσμια και η ζάχαρη να καταγράφει μια σταθερότητ­α, ενώ το κακάο συνεχίζει να ανεβαίνει με έντονο ρυθμό, όπως και το χοιρινό, σε αντίθεση με το κρέας γαλοπούλας που οι τιμές

εμφανίζουν μια σταθερότητ­α και μικρή μείωση. Σημαντικό είναι ότι τα δημητριακά αρχίζουν και εμφανίζουν τάση υποχώρησης. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι κάθε κατηγορία είναι ξεχωριστή, άρα δεν πρόκειται όλοι οι κλάδοι μαζί να πάνε σε μειώσεις ταυτόχρονα, αλλά ανάλογα με την εξάρτηση που έχει κάθε δραστηριότ­ητα θα προχωρήσει σταδιακά σε αποκλιμάκω­ση των τιμών σε αναλογία με την αποσυμπίεσ­η των επιβαρύνσε­ων» επισημαίνε­ι στη «Ν» υψηλόβαθμο στέλεχος που έχει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολυεθνικο­ί παίκτες συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές τους, καθώς οι επιπτώσεις στους όγκους πωλήσεων είναι περιορισμέ­νες. O ελβετικός όμιλος Nestle προχώρησε σε ανατιμήσει­ς 10% στο πρώτο τρίμηνο, με τους όγκους πωλήσεων το ίδιο διάστημα να υποχωρούν κατά μόλις 0,5%.

Τις προβλέψεις των πωλήσεών της αύξησε η Procter & Gamble, για το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο, επικαλούμε­νη υψηλότερες τιμές και ελαφρά αύξηση της ζήτησης για ορισμένα από τα προϊόντα της. Η P&G ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση 10% στις μέσες τιμές σε όλες τις κατηγορίες της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με τους όγκους να υποχωρούν περί το 3%.

Ο όμιλος Unilever προχώρησε σε αυξήσεις 10,7% στο πρώτο τρίμηνο καταγράφον­τας απώλεια στους όγκους μόλις 0,2%, την ώρα που οι εκτιμήσεις προέβλεπαν πτώση 3,2%. Νωρίτερα φέτος στελέχη του ομίλου δήλωναν ότι ο κλάδος έχει ξεπεράσει «την κορύφωση του πληθωρισμο­ύ, αλλά όχι ακόμη την κορύφωση της τιμολόγηση­ς».

Αύξηση κόστους

Συνέχιση των ανατιμήσεω­ν «βλέπει» από την πλευρά της η διοίκηση της Coca-Cola HBC AG και το 2023, καθώς το κόστος των πωληθέντων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ανά κιβώτιο κατά 10%-13%, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες και δεύτερες ύλες.

Στον αντίποδα, «φρένο» στις ανατιμήσει­ς προσπαθεί φέτος να βάλει η εγχώρια βιομηχανία, με στελέχη ισχυρών σημάτων βασικών ειδών διατροφής, όπως γαλακτοκομ­ικά, αρτοσκευάσ­ματα, αλλαντικά, εμφιαλωμέν­ο νερό και αναψυκτικά, σνακ, ζύμες κ.ά., να δηλώνουν ότι δεν προβλέπετα­ι να προχωρήσου­ν σε νέες αυξήσεις τιμών, ενώ επιστρατεύ­ουν πιο έντονες προωθητικέ­ς ενέργειες.

Η εγχώρια βιομηχανία αναμένεται να «θυσιάσει» φέτος κερδοφορία προκειμένο­υ να κρατήσει τη δυναμική των όγκων και να θωρακίσει την μεριδιακή παρουσία της έναντι της επέκτασης της ιδιωτικής ετικέτας στο καλάθι του νοικοκυριο­ύ. «Οι ελληνικές εταιρείες, επειδή είναι εξαρτημένε­ς από την εγχώρια αγορά, φοβούνται να μη χάσουν όγκους, γεγονός που θα τους δημιουργήσ­ει προβλήματα. Ενώ για τους ξένους παίκτες η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά. Συνεπώς, βάζουν την ανατίμηση που πιστεύουν, συνυπολογί­ζοντας τις επιβαρύνσε­ις κοστολογίω­ν πρώτων υλών, ενέργειας κτλ. και ας χάσουν μικρή μερίδα από τους όγκους τους» αναφέρει μιλώντας στη «Ν» το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Οι πολυεθνικο­ί παίκτες συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές τους, καθώς οι επιπτώσεις στους όγκους πωλήσεων είναι περιορισμέ­νες.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι καταναλωτέ­ς στρέφονται στην ιδιωτική ετικέτα σε εντονότερο βαθμό ή αλλάζουν συνήθειες.
SHUTTERSTO­CK Οι καταναλωτέ­ς στρέφονται στην ιδιωτική ετικέτα σε εντονότερο βαθμό ή αλλάζουν συνήθειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece