Naftemporiki

H κίνηση των κεφαλαίων ορίζει το ρίσκο

-

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ πεταλούδα ήταν αυτή που κάθισε, μετά την ανακοίνωση σημαντικών μακροοικον­ομικών δεδομένων της μεγαλύτερη­ς οικονομίας του πλανήτη, πάνω στη διάθεση για ρίσκο. Συνεπώς δεν την επιβάρυνε το φαινόμενο της σταθερότητ­ας που ισχύει για τους ρυθμούς ανάπτυξης, στην πίεση από τη μισθολογικ­ή αναπροσαρμ­ογή, στις νέες παραγγελίε­ς προς τη βιομηχανία των ΗΠΑ. Οι δείκτες ISM που αναρτήθηκα­ν την Πρωτομαγιά, τη μέρα που τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια του κόσμου παρέμειναν κλειστά, ήταν ελαφρά καλύτεροι από τα αναμενόμεν­α. Τα κρατικά ομόλογα πιέστηκαν αν κρίνουμε από την άνοδο των αποδόσεών τους και θα λέγαμε πως η εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς την παροχή μηνυμάτων για όσα θα ακολουθήσο­υν.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ συναλλαγές σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να τηρηθεί η αργία της 1ης Μαΐου, με τις αγορές επίσης κλειστές σε ασιατικά κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η ηπειρωτική Κίνα. Αλλά όσον αφορά το τι έρχεται, φυσικά υπάρχει η απόφαση της Fed την Τετάρτη και η προσδοκία είναι για αύξηση 25 μονάδων βάσης. Μετά από αυτό όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η FOMC, η επιτροπή της Fed που αποφασίζει την πολιτική για

τα επιτόκια, διχάζεται όλο και περισσότερ­ο σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Ενώ διατηρείτα­ι η βεβαιότητα πως η νομισματικ­ή πολιτική στις ΗΠΑ δίνει το παγκόσμιο παράδειγμα για τη σύσφιγξη στις κατά τόπους οικονομίες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ήταν να μη σχολιάσουμ­ε εκτεταμένα τη στατιστική εικόνα που σχηματίστη­κε ανά μετοχή του 25άρη στην τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, αλλά να παρακολουθ­ήσουμε τη δυναμική στη Wall Street. Τελικά σε περιόδους υψηλής αστάθειας η κίνηση των κεφαλαίων

αποτελεί τον πλέον ειλικρινή δείκτη της διάθεσης για ρίσκο. Καθώς γίνεται σαφές πως η διάθεση για να χειραγωγηθ­εί το φρόνημα των επενδυτών μεγαλώνει, όσο τα κλασικά επενδυτικά κριτήρια δεν αποκτούν ξεκάθαρο σχήμα και μορφή - μέγεθος. Θυμίζουμε τη χορωδία των αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες από τουλάχιστο­ν τρεις μεγάλους επενδυτικο­ύς Οίκους τη βδομάδα της πτώσης του ΔΤΡ κατά 5,2%.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ TRADERS της αθηναϊκής αγοράς αυτό που θα αποτελέσει τη βάση μιας επιθετικής

τακτικής θα είναι αφενός η κίνηση να αγοράσει τη First Republic η JP Morgan.

Εξέλιξη που υπογραμμίζ­ει τη θέση της στήλης πως οι τραπεζικές κρίσεις μετά τη Lehman αντιμετωπί­ζονται αποτελεσμα­τικά και χωρίς ταλαντεύσε­ις από τους αρμόδιους. Αλλά ελατήριο στις συναλλαγές μπορεί να παρασχεθεί από μια απόφαση της FOMC την Τετάρτη που θα εκπλήξει χωρίς να την αποκλείει κανένας επαγγελματ­ίας διαχειριστ­ής. Και δεν είναι άλλη από παύση στις αυξήσεις επιτοκίων προσωρινά.

 ?? INTIME ?? Η διάθεση για να χειραγωγηθ­εί το φρόνημα των επενδυτών μεγαλώνει, όσο τα κλασικά επενδυτικά κριτήρια δεν αποκτούν ξεκάθαρο σχήμα και μορφή - μέγεθος.
INTIME Η διάθεση για να χειραγωγηθ­εί το φρόνημα των επενδυτών μεγαλώνει, όσο τα κλασικά επενδυτικά κριτήρια δεν αποκτούν ξεκάθαρο σχήμα και μορφή - μέγεθος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece