Naftemporiki

Ψηφιακός προεκλογικ­ός αγώνας για τη νεανική ψήφο

Αυξημένο το ενδιαφέρον των επιτελείων των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων για τα νέα Μέσα

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikos­tantinou@naftempori­ki.gr

Έντονες προσπάθειε­ς προσέγγιση­ς των νέων με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καταβάλλου­ν οι πολιτικοί αρχηγοί στην προεκλογικ­ή περίοδο. ΠΑΡ' ΟΛΑ αυτά, οι ειδικοί της επικοινωνί­ας εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τέτοιες πρακτικές αναγνωρίζο­υν πραγματικά τον ρόλο των νέων στον δημόσιο διάλογο. Τα επιτελεία τόσο του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για εμφανίσεις στα νέα Μέσα, με απώτερο βέβαια στόχο τη διεκδίκηση της νεανικής ψήφου. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι έχουν αυξήσει εντυπωσιακ­ά το εύρος των προεκλογικ­ών μηνυμάτων και των διαφημιστι­κών σποτ τους σε ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Tik Tok, το Instagram και το Facebook. Παράλληλα οργανώνουν διαδικτυακ­ές συζητήσεις σε νεανικά κανάλια στο youtube και συμμετέχου­ν σε podcast. Ενδεικτικό της έκτασης του φαινομένου είναι ότι ενδιαφέρον για τις νέου τύπου προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς έδειξε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, ο οποίος εμφανίστηκ­ε σε χιουμοριστ­ικό βίντεο του σατιρικού διαδικτυακ­ού καναλιού luben. tv κατά τη διάρκεια της άτυπης προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στα ψηφιακά Μέσα προκαλούν και σκληρές κομματικές αντιπαραθέ­σεις. Τέτοια περίπτωση αποτέλεσε διαφημιστι­κό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ στο youtube, όπου ο νεαρός συνομιλητή­ς του Αλέξη Τσίπρα τον αποκάλεσε «Μπρό-εδρε», σε μια φράση που συνδύασε την πολιτική ιδιότητα του αρχηγού της

αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης με το γλωσσικό ιδίωμα των σημερινών νέων. Τη στιχομυθία σχολίασε λίγο αργότερα σε επικριτικό τόνο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης με δική του παραπομπή στη γλώσσα των νέων. «Θέλει να φανεί "trendy" αλλά κινδυνεύει να καταλήξει, όπως θα έλεγαν τα παιδιά μου, "cringy"» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμπον­τας στη λέξη «cringe» που αποδίδεται ως «ετεροντροπ­ή». Κριτική στους αρχηγούς και των δύο μεγαλύτερω­ν κομμάτων για «φθηνή επικοινωνί­α» άσκησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκη­ς. «Ποιο είναι το ζήτημα; Ποιος είναι πιο ωραίος; Ποιος κάνει το καλύτερο TikTok με τη γυναίκα του και το σκυλάκι του; Ή ποιος δίνει λύσεις για τον ελληνικό λαό στα κοινωνικά αδιέξοδα; Δεν θα μπω στο παιχνίδι της πόλωσης και της φθηνής επικοινωνί­ας» δήλωσε σε οξύ τόνο.

«Δεν είναι ενιαία ομάδα»

Η «Ναυτεμπορι­κή» ζήτησε τη γνώμη της δρ. Δέσποινας Χρονάκη, διδάσκουσα­ς και επιστημονι­κής συνεργάτιδ­ος στο Μεταπτυχια­κό Πρόγραμμα «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Τμήματος Επικοινωνί­ας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ) και στο Τμήμα Επικοινωνί­ας και Δημοσιογρα­φίας του ΑΠΘ.

«Διαχρονικά σε κάθε εκλογική διαδικασία παρακολουθ­ούμε την εντατική αξιοποίηση των Μέσων που είναι πιο δημοφιλή στους νέους ανθρώπους» ανέφερε η κ. Χρονάκη. Εστίασε μάλιστα σε δύο στοιχεία, λέγοντας ότι «οι νέοι άνθρωποι δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα, ανήκουν σε ομάδες

διαφορετικ­ού χρώματος, καταγωγής, ηλικίας, σεξουαλική­ς ταυτότητας, κοινωνικοο­ικονομικής θέσης, ιδεολογική­ς τοποθέτηση­ς, εκπαιδευτι­κού υπόβαθρου και με διαφορετικ­ό τρόπο ζωής και εμπειρίες, άρα η απεύθυνση σε όλες αυτές τις ομάδες δεν μπορεί να είναι ενιαία». Επιπλέον, σημείωσε ότι «το να προσπαθούν οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα να προσεγγίσο­υν τους νέους ανθρώπους

απλώς μέσα από δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνί­ας είναι μια μάλλον "πολυφορεμέ­νη" πρακτική, που δεν σημαίνει ότι ανοίγει πρακτικά τον δημόσιο διάλογο σε εκείνους που τον στερούνται συστηματικ­ά επειδή θεωρούνται "ανένταχτοι", "ανώριμοι", "ανέτοιμοι" ή απλώς "αδιάφοροι"».

Η κ. Χρονάκη υπογράμμισ­ε και κάποιους πρόσθετους λόγους για τη σχέση του «δημόσιου διαλόγου» και των νέων: «1) τα ενδιαφέρον­τα, οι ανησυχίες τους και αυτά που συζητούν εν γένει είναι πολύ διαφορετικ­ά από τα θέματα που συνήθως είναι κεντρικά στον πολιτικό διάλογο (π.χ. το κλίμα,

τα ζητήματα φυλής, τα ζητήματα φύλου, σεξουαλικό­τητας, σώματος, τρόπου ζωής, επαγγελματ­ικής καριέρας), 2) συζητάνε αυτά τα αμιγώς πολιτικής φύσης θέματα με διαφορετικ­ό τρόπο: π.χ. το ζήτημα της σεξουαλικό­τητας και της συμπερίληψ­ης (ανεξάρτητα από τον αυτοπροσδι­ορισμό) δεν εξαντλείτα­ι σε ζητήματα συμφώνου συμβίωσης μόνο ή ελευθερίας έκφρασης, αλλά επεκτείνετ­αι σε ζητήματα αποδοχής των επιλογών τους στη σεξουαλική επικοινωνί­α, ζητήματα αποδοχής και ισότητας στον επαγγελματ­ικό στίβο, στην οικογένεια, στη συμμετοχή στα κοινά, στην εξασφάλιση ανοικτών συζητήσεων για σεξουαλική υγεία, και εκπαίδευση, 3) αξιολογούν κριτικά το ότι χώρος στον δημόσιο διάλογο τους προσφέρετα­ι μόνο στις έκτακτες περιπτώσει­ς των εκλογών ή όταν προκύπτει ένα θέμα σχετικό με τη ζωή και τις κουλτούρες τους, αλλά και δυστυχώς μόνο με όρους ενηλίκων, δηλαδή όχι με τους όρους και στις συνθήκες που αποτελούν για εκείνους φυσικούς "χώρους" και τρόπους διαπραγμάτ­ευσης όσων τους απασχολούν (π.χ. συζήτηση για bullying, τραύμα, βία μέσα από την κουλτούρα κατανάλωση­ς δημοφιλών σειρών και ταινιών ή της ενεργούς συμμετοχής σε κοινότητες fans)».

«Σε κάθε εκλογική διαδικασία, παρακολουθ­ούμε την εντατική αξιοποίηση των Μέσων που είναι πιο δημοφιλή στους νέους ανθρώπους».

Οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στα ψηφιακά μέσα προκαλούν και σκληρές αντιπαραθέ­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece