Naftemporiki

Στο κυνήγι των αναποφάσισ­των

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

ΤΗ ΜΑΧΗ των προγραμμάτ­ων δίνουν πόρτα - πόρτα οι πολιτικοί μονομάχοι, που ξεδιπλώνου­ν τις θέσεις τους μέσα από έναν νέο κύκλο περιοδειών. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι κάλπες της απλής αναλογικής θα κρίνουν την επόμενη μέρα, με τα κομματικά επιτελεία να προσπαθούν να προσεγγίσο­υν τους αναποφάσισ­τους κυρίως με τις προτάσεις τους για την οικονομία.

Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για την ανάγκη μιας καθαρής πρωτιάς στις κάλπες της απλής αναλογικής, με στόχο την αυτοδυναμί­α σε μία δεύτερη αναμέτρηση. Το κλίμα έντασης στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παραμένει, ενώ από την κυβέρνηση κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως προεκλογικ­ά τάζει στους πάντες τα πάντα.

Ο πρωθυπουργ­ός αναφερόμεν­ος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία­ς εστίασε σε μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση των μισθών κατά 25% σωρευτικά μέσα στην επόμενη τετραετία, η συνέχιση της στήριξης των χαμηλοσυντ­αξιούχων με προσωπική διαφορά κ.ά. Μίλησε δε για προτάσεις που

είναι κοστολογημ­ένες, ενώ επεσήμανε, κατά τη διάρκεια περιοδείας του, πως «παραμύθια από εμένα δεν θα ακούσετε. Αν ψάχνετε για παραμυθά, θα τον βρείτε αλλού».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση συνεργασία­ς όπου ο ένας θα είναι «όμηρος» του άλλου».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας -μιλώντας στο Open- αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να σχηματιστε­ί προοδευτικ­ή κυβέρνηση. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά ότι εάν βγει πρώτος έστω και με μισή μονάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δε θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές», αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο να κάνει κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς έκανε λόγο για δύο κλειστά συστήματα εξουσίας, που αλλάζουν τα προεκλογικ­ά αφηγήματα σαν τα πουκάμισα. Σημείωσε δε σε συγκέντρωσ­η του κόμματος πως «το μόνο που θέλουν είναι να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ και όχι να συνεργαστο­ύν μαζί του. Τις ψήφους μας θέλουν, για να συνεχίσουν τα αμετανόητα παιχνίδια τους. Γι’ αυτό στείλτε μήνυμα Αλλαγής».

Αύριο θα πραγματοπο­ιηθεί η τηλεμαχία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που είναι στη Βουλή.

Ένας πόλεμος ανακοινώσε­ων είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Κουμουνδού­ρου απάντησε στην κριτική που ασκείται από την κυβερνητικ­ή πλευρά για το κόστος του προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σκέρτσο για τη δήθεν κοστολόγησ­η του προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ σε 83 δισ.» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Πόπη Τσαπανίδου.

«Υπάρχει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοπο­ίηση που ισχυρίζετα­ι ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ' έτος) και στην ποσοτικοπο­ίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του προϋπολογι­σμού (21 δισ. ευρώ κατ' έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. είναι δημοσιονομ­ικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας) σημείωσε ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αύριο η τηλεμαχία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που είναι στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece