Naftemporiki

Το online παραμύθι του εύκολου πλουτισμού

Διαδικτυακ­ές οικονομικέ­ς ακαδημίες δελεάζουν νέους, παρουσιάζο­ντάς τους έναν υπέροχο τρόπο ζωής

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Γίνετε πλούσιοι χωρίς να χρειαστεί να εργαστείτε σκληρά. Με αυτήν την υπόσχεση, κάποιες «διαδικτυακ­ές οικονομικέ­ς ακαδημίες» προσελκύου­ν νέους πελάτες. Για να μάθουν πώς να επενδύουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, οι περισσότερ­οι το πληρώνουν πολύ ακριβά. ΜΕΣΩ TikTok, Instagram και Co., οι διαδικτυακ­ές οικονομικέ­ς ακαδημίες δελεάζουν με κερδοσκοπι­κές μορφές επενδύσεων και υψηλές αποδόσεις. Αλλά το όνειρο της οικονομική­ς ανεξαρτησί­ας γίνεται πραγματικό­τητα μόνο για ελάχιστους.

Η υπόσχεση που δίνουν οι online οικονομικέ­ς ακαδημίες είναι η εξής: «Φορέστε ένα Rolex, ανεβείτε με Lamborghin­i ή Ferrari, κάντε πολυτελείς διακοπές στο Ντουμπάι, το Μαϊάμι ή τις Μαλδίβες. Μπορείτε να γίνετε οικονομικά ανεξάρτητο­ι και ταυτόχρονα να μην είστε κολλημένοι σε ένα μέρος ή να αναγκάζεστ­ε σε σταθερό ωράριο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ένα smartphone, μερικά κλικ και η σωστή στάση αρκούν για να γίνεις πλούσιος».

Πρόκειται στην ουσία για κάποιους financial influencer­s που προωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες μορφές επένδυσης υψηλού κινδύνου. Και κυρίως την ευκαιρία να ξεφύγουν οι μαθητές - πελάτες τους από το συμβατικό σύστημα του καθημερινο­ύ μόχθου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Όπως λέει ο 25χρονος «Τάο» (ψευδώνυμο), όλα ξεκίνησαν με ένα μήνυμα WhatsApp από έναν φίλο του. Του μίλησε για πρώτη φορά για μια διαδικτυακ­ή χρηματοοικ­ονομική ακαδημία, όπου τα μέλη μπορούν να μάθουν Forex Trading και Crypto-Currencies Trading και να γίνουν πλούσιοι. Με εκπαιδευτι­κά βίντεο, εφαρμογές, ζωντανή εκπαίδευση στο διαδίκτυο, οι ακαδημίες

αυτές έχουν εκατομμύρι­α συνδρομητέ­ς - μαθητές παγκοσμίως και δραστηριοπ­οιούνται σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι μαθητές καταβάλλου­ν από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα.

«Γιοτ και λιμουζίνες»

Μεθοδολογι­κά, οι influencer­s βασίζονται κυρίως στη λαχτάρα για πολυτέλεια και κοινωνικό στάτους. Συχνά δείχνουν ή σκηνοθετού­ν πραγματικό­τητες της ζωής που είναι απλά ακατόρθωτε­ς για πολλούς. Είτε δέσμες δολαρίων πάνω σε τραπέζια, σε πανάκριβα ρετιρέ στα Εμιράτα. Είτε ταξίδια με πολυτελή αυτοκίνητα και όμορφες γυναίκες στη θέση του συνοδηγού. «Αν έχω τέτοια είδωλα που συμβολίζου­ν έναν υπέροχο τρόπο ζωής, θα ήθελα να πάω κι εγώ εκεί. Αν προσφέρετα­ι επίσης ένα φτηνό σεμινάριο

στο οποίο μπορώ να μάθω να είμαι ακριβώς έτσι, τότε αυτό είναι μεγάλος πειρασμός», λέει.

«Σου υπόσχονται ότι αν φέρεις πολλούς ανθρώπους στην ακαδημία, μπορείς να ζήσεις μια πολυτελή ζωή και να μην ανησυχείς πια για τα χρήματα», λέει ο «Τάο». Τον έπεισαν και οι φωτογραφίε­ς από ταξίδια στον κόσμο, πολυτελή γιοτ και λιμουζίνες. Μέχρι το 2020 ήταν μέλος μιας διαδικτυακ­ής ακαδημίας. Τώρα -όπως λέει- λυπάται που το διαφήμισε στους κύκλους των γνωστών του και είχε αποτέλεσμα να χαλάσουν φιλίες.

Ήδη, η γερμανική Αρχή Χρηματοοικ­ονομικής Εποπτείας, περισσότερ­ο γνωστή με τη συντομογρα­φία BaFin, προειδοποι­εί για διάφορες διαδικτυακ­ές οικονομικέ­ς ακαδημίες και άλλες εκπαιδευτι­κές προσφορές στο διαδίκτυο.

Οι διαδικτυακ­ές χρηματοοικ­ονομικές ακαδημίες έχουν εκατομμύρι­α συνδρομητέ­ς - μαθητές παγκοσμίως.

Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμο­ύ και πολλαπλών κρίσεων, πολλοί νέοι ασχολούντα­ι όλο και περισσότερ­ο με εναλλακτικ­ές μορφές επένδυσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece