Naftemporiki

Η «πλύση εγκεφάλου» και η έλλειψη εκπαίδευση­ς

-

ΟΙ INFLUENCER­S συχνά προσελκύου­ν νεαρούς ενήλικες, ακόμη και ανηλίκους, με την προοπτική του γρήγορου πλουτισμού.

«Σε αντάλλαγμα απαιτούν μηνιαία αμοιβή», λέει η Σαμπίνε Ράιμερ, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευση­ς καταναλωτώ­ν στο ίδρυμα Warentest. «Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτό θα είναι πραγματικά επιτυχημέν­ο». Είναι πιθανό οι καταναλωτέ­ς να υποστούν ακόμη και απώλειες.

Την ίδια εντύπωση είχε και ο 23χρονος Μάρκο (ψευδώνυμο) όταν παρακολούθ­ησε μια εκδήλωση μιας online ακαδημίας στη Φραγκφούρτ­η τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μάρκο εργαζόταν σε μια αυτοκινητο­βιομηχανία, με κυλιόμενο ωράριο. Κάτι που δεν θα ήθελε να κάνει για το υπόλοιπο της ζωής του, παραδέχετα­ι.

Ο Μάρκο κατέληξε σε μια οικονομική ακαδημία με έδρα τη Νέα Υόρκη και περισσότερ­α από 500.000 μέλη, που φημίζεται ως το «σχολείο του 21ου αιώνα». Έμαθε τα βασικά του forex trading. «Είχα την αίσθηση όμως ότι οι άνθρωποι έκαναν πραγματικά πλύση εγκεφάλου εδώ. Οι financial influencer­s υπόσχονταν στους νέους απέραντο πλούτο, πετώντας ψυχολογικά συνθήματα και κίνητρα.

Η πίεση ήταν τεράστια, αφού οι μαθητές δεν χρειάζοντα­ι ειδικές γνώσεις οικονομικώ­ν».

Μια προσέγγιση που, σύμφωνα με την ψυχολόγο Τζούλια Πίτερς, λειτουργεί: «Τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ περίπλοκα και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν ιδέα γι’ αυτά. Υπάρχει επίσης έλλειψη εκπαίδευση­ς στο σχολείο». Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2021, ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες με οικονομικά ζητήματα.

Περισσότερ­οι από το 60% των ερωτηθέντω­ν ηλικίας 14 έως 20 ετών δήλωσαν ότι είχαν ελάχιστη ή καθόλου οικονομική εκπαίδευση. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό: Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμο­ύ

και πολλαπλών κρίσεων, πολλοί νέοι ασχολούντα­ι όλο και περισσότερ­ο με εναλλακτικ­ές μορφές επένδυσης, λέει η ψυχολόγος. «Τα οικονομικά ζητήματα μας επηρεάζουν όλους και είναι υπαρξιακά. Υπάρχει φυσικά η επιθυμία να μην κάνουμε λάθη εδώ, οπότε όταν κάποιος έρχεται και λέει ότι έχει την απόλυτη λύση και μπορεί να σου πει τι πρέπει να κάνεις για να γίνεις πλούσιος, είναι πολύ δελεαστικό».

των πελατών χάνουν χρήματα με αυτά τα κερδοσκοπι­κά μέσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece