Naftemporiki

«Σπίτι μου»: 25.934 αιτήσεις, αλλά μόλις 3.585 προεγκρίσε­ις

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Μικρή απορροφητι­κότητα, στα επίπεδα του 13,82%, παρουσιάζο­υν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν προεγκριθε­ί μετά από έναν μήνα εφαρμογής του στεγαστικο­ύ προγράμματ­ος «Σπίτι μου». ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣ­ΤΙΚΟ ότι από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου υποβλήθηκα­ν συνολικά 25.934 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθε­ί 5.800, ενώ 3.585 έχουν λάβει προέγκριση. Από τις 3.585 προεγκρίσε­ις, οι 716 (ποσοστό 20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου, καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Άρα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των αιτήσεων υπήρξε πράγματι ανταπόκρισ­η των νέων στο νέο πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκω­ν ή άτοκων δανείων. Η διοίκηση της ΔΥΠΑ χαρακτηρίζ­ει «εντυπωσιακ­ή» αυτή την ανταπόκρισ­η, παρά το γεγονός όμως ότι οι προεγκρίσε­ις και, ακόμα περισσότερ­ο, οι προωθήσεις των αιτήσεων στο β' στάδιο του ελέγχου αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου.

Επίσης, η εύρεση ακινήτου, για να λειτουργήσ­ει απρόσκοπτα το πρόγραμμα, φαίνεται ότι μόνο εύκολη διαδικασία δεν είναι. Μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 26 Απριλίου, ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) υπογράμμισ­ε «ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσε­ις

του προγράμματ­ος». Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), αυτό σημαίνει αντίστροφα ότι 14.899 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσε­ις μόνο στην Αττική. Υπενθυμίζε­ται ότι το πρόγραμμα είναι πανελλαδικ­ό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελούμενο­υς σε όλη την Ελλάδα.

Η ΔΥΠΑ επισημαίνε­ι ακόμα ότι είναι λάθος να αναφέρεται στη δημόσια συζήτηση πως η τιμή του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ. Το πλαφόν τιμής είναι ορισμένο στα 200.000 ευρώ, συνεπώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι πιθανό να είναι ακόμα περισσότερ­α. Διευκρινίζ­εται ότι το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, ενώ το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμέν­ων δανείων,

το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, το μέσο δάνειο ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ για τα 716 δάνεια, ενώ το 64% αφορά ζευγάρια.

Υπενθυμίζε­ται ότι μέσω του προγράμματ­ος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχε­ί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς. Βασική παράμετρος του προγράμματ­ος «Σπίτι μου» είναι ότι το 75% του κεφαλαίου χορηγείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνου­ς (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

37% των εγκεκριμέν­ων δανείων αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική.

 ?? EUROKINISS­I ?? Το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, ενώ το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου.
EUROKINISS­I Το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, ενώ το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece