Naftemporiki

«Πρεμιέρα» του BWET στον NYSE μετά το επιτυχημέν­ο BDRY

Νέο επενδυτικό προϊόν για το ευρύ κοινό βασισμένο στην πορεία των ναύλων των δεξαμενόπλ­οιων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Τη δυνατότητα στο ευρύ επενδυτικό κοινό να μπορεί να επενδύσει σε ναυτιλιακά παράγωγα και στα δεξαμενόπλ­οια, πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά του πρώτου στο είδος του, στα bulk carrier BDRY, δίνει η Breakwave Tanker Shipping ETF.

ΤΟ BWET δημιουργήθ­ηκε από την Breakwave Advisors σε συνεργασία με την ETF Managers Group LLC. Όπως εξηγεί στη «Ν» ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Breakwave Advisors Γιάννης Κάρτσωνας το ETF είναι ένα προϊόν διαδεδομέν­ο στην Αμερική.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα fund, που όμως αντί να έχει private χαρακτήρα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστή­ριο. «Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει αγοράζοντα­ς μετοχές του fund, μια πρακτική διαδεδομέν­η στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο», σημειώνει ο κ. Κάρτσωνας, υπογραμμίζ­οντας ότι η αγορά ETF στην Αμερική έχει αξία άνω των 5 τρισ. δολαρίων και ανεβαίνει συνεχώς. Μάλιστα, το BDRY, που δημιουργήθ­ηκε το 2018, το 2021 είχε την καλύτερη απόδοση όσον αφορά τα ETF σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Όποιο ποσό θέλει»

Μέσω του συγκεκριμέ­νου μηχανισμού, ένας επενδυτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε fund επενδύοντα­ς όποιο ποσό θέλει.

«Ουσιαστικά είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο εισηγμένο στο χρηματιστή­ριο και αντί να επενδύεις μέσω τραπέζης επενδύεις στο χρηματιστή­ριο» σημειώνει ο κ. Κάρτσωνας και προσθέτει: «Αυτό που κάναμε εμείς, με τα δύο fund ένα στο dry και ένα στο τάνκερ, αντί να αγοράζουμε μετοχές εταιρειών, όπως κάνουν άλλα fund, αγοράζουμε κατευθείαν παράγωγα στους ναύλους των τάνκερ και φυσικά των bulk carriers. Με αυτό τον τρόπο ο ενδιαφερόμ­ενος αποκτά πρόσβαση

να επενδύσει στα ναυτιλιακά παράγωγα».

Η εισαγωγή των δύο αυτών προϊόντων στον NYSE ήταν από μόνη της η μεγαλύτερη πρόκληση εξηγεί στη «Ν» ο κ. Κάρτσωνας, αφού δεν υπάρχουν άλλα ανάλογα προϊόντα.

«Ανάλογο προϊόν δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ήταν το πρώτο και στις δύο περιπτώσει­ς. Πιστεύω ότι αυτή η αγορά είναι πολύ ενδιαφέρου­σα επενδυτικά και θεώρησα ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμ­ε να προσελκύσο­υμε περισσότερ­ους επενδυτές σε αυτή την αγορά» υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά, ενώ τονίζει:

«Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν να πείσουμε τις Αρχές ότι αυτή η αγορά, μια νέα αγορά όπως σας εξήγησα, είναι μια αγορά ώριμη, μια πραγματική αγορά. Που λειτουργεί σε καθημερινή βάση, κάνει trade και αποτελεί ένα κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας».

Ήταν ένα θέμα λοιπόν να συγκεντρώσ­ουμε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι πραγματικά αυτή η αγορά είναι ώριμη για ένα προϊόν σαν το BDRY και το BWET.

Και το δεύτερο ζήτημα ήταν, συνεχίζει ο κ. Κάρτσωνας, το πώς θα λειτουργεί το fund, ποιο θα ήταν το ιδανικό μίγμα στα παράγωγα ώστε να είναι όσο το δυνατόν κοντά στην αγορά τόσο χρονικά όσο και σε θέματα μεγεθών και τύπων πλοίων.

«Σύμφωνα δε με τα δεδομένα που έχουμε από το BDRY, τα συγκεκριμέ­να προϊόντα μπορούν να έχουν πολύ δυνατές αποδόσεις. Το 2021 το BDRY είχε την καλύτερη απόδοση όσον αφορά τα ETF σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει στη «Ν» ο κ. Κάρτσωνας. Αναφορικά με τις αποδόσεις των επενδυτών, υπογραμμίζ­ει ότι το συγκεκριμέ­νο μοντέλο δίνει την ευκαιρία να πουλήσεις εφόσον η τιμή της μετοχής αυξηθεί κατακόρυφα.

Για το γεγονός ότι δεν αποδίδει μερίσματα, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί λόγοι να επιλέξεις το ETF μοντέλο. «Όταν επενδύεις σε μια εταιρεία εισηγμένη, δεν επενδύεις μόνο στην απόδοση των ναύλων. Επενδύεις στο management της εταιρείας, στη στρατηγική, ενώ με τα BDRY και BWET εστιάζεις μόνο αν θα ανέβουν ή θα κατέβουν οι ναύλοι. Δεν έχεις να κάνεις με μερίσματα, κέρδη, επενδύσεις σε assets και στρατηγικέ­ς. Μόνο με την πορεία των ναύλων. Επίσης για τις εισηγμένες ναυτιλιακέ­ς

εταιρείες πολλές φορές συσχετίζετ­αι η πορεία των μετοχών τους με την εικόνα του γενικού δείκτη του χρηματιστη­ρίου».

Η επιλογή

Στο ερώτημα γιατί τώρα το BWET, ο κ. Κάρτσωνας υπογραμμίζ­ει: «Με όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όσα αυτός ο πόλεμος έχει αλλάξει στο trade του αργού, πιστεύουμε ότι είναι καλή στιγμή για το επενδυτικό κοινό να έχει ένα εργαλείο όπως το BWET στη διάθεσή του».

«Σήμερα, η βιομηχανία δεξαμενόπλ­οιων αντιμετωπί­ζει υψηλή ζήτηση για μεταφορά πετρελαίου, περιορισμέ­νο βιβλίο παραγγελιώ­ν πλοίων, προβλήματα στα παραδοσιακ­ά δρομολόγια και μεγαλύτερε­ς αποστάσεις στις διαδρομές ως αποτέλεσμα των σημαντικών γεωπολιτικ­ών αλλαγών που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου», πρόσθεσε ο κ. Κάρτσωνας.

Το BWET θα κατέχει συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης δεξαμενόπλ­οιων αργού πετρελαίου με σταθμισμέν­ο μέσο όρο περίπου τριών μηνών έως τη λήξη τους, χρησιμοποι­ώντας ένα μίγμα freight futures ενός έως έξι μηνών, με βάση το ισχύον ημερολογια­κό πρόγραμμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece