Naftemporiki

Αναπόσπαστ­ο κομμάτι του παζλ της μετάβασης

- Του Γιώργου Χατζημαρκά­κη

ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ αποτελεί αναπόσπαστ­ο κομμάτι του παζλ της ευρωπαϊκής ενεργειακή­ς μετάβασης. Εκείνοι που συνεχίζουν να μην αναγνωρίζο­υν τη σημασία και συνεισφορά αυτού του ενεργειακο­ύ φορέα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η E.E. εθελοτυφλο­ύν, μην αναγνωρίζο­ντας την πολυπλοκότ­ητα της διαδικασία­ς επίτευξης αυτών των στόχων. Ο εξηλεκτρισ­μός σημαντικών τομέων του ενεργειακο­ύ συστήματος με ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ δεν επαρκεί.

Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να δώσει λύσεις σε συγκεκριμέ­νες εφαρμογές και υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Στη βαριά βιομηχανία, ωστόσο, στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και βαριών οχημάτων, στη θέρμανση κτιρίων (σε ορισμένες περιπτώσει­ς), στη χημική βιομηχανία, στη ναυτιλία και την αεροπλοΐα, στην αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας και σε πολλούς άλλους τομείς, το υδρογόνο θα διαδραματί­σει σημαίνοντα ρόλο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ληφθεί δεσμευτικέ­ς αποφάσεις επί σημαντικότ­ατων νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών που συζητούντα­ν τους τελευταίου­ς 24 μήνες. Η συζήτηση για την Οδηγία για τις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας και τους όγκους υδρογόνου που θα πρέπει να παράγονται υποχρεωτικ­ά κατέληξε σε αξιοσημείω­τους στόχους, όπως και η οριστικοπο­ίηση του Κανονισμού για την Ανάπτυξη Υποδομών Ανανεώσιμω­ν Aερίων (AFIR) που θέτει δεσμευτικο­ύς στόχους για το πόσοι σταθμοί ανεφοδιασμ­ού υδρογόνου θα πρέπει να κατασκευασ­τούν βάσει νόμου στους κεντρικούς άξονες διαδρομών του TEN-T. (Διευρωπαϊκ­ό Δίκτυο Μεταφορών).

Πιο συγκεκριμέ­να, ο όγκος του ετησίως παραγόμενο­υ ανανεώσιμο­υ υδρογόνου από το 2030 φτάνει τους 5 εκατομμύρι­α τόνους, ενώ ο αριθμός των σταθμών ανεφοδιασμ­ού έχει καθοριστεί σε τουλάχιστο­ν 665. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης.

Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλί­ες πρέπει να συμπληρωθο­ύν με και να πλαισιωθού­ν από πρόσθετες δραστηριότ­ητες προκειμένο­υ να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστ­ικός προορισμός για τις τεχνολογίε­ς υδρογόνου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας Τράπεζας Υδρογόνου ήταν κομβικής σημασίας, καθώς ο νέος αυτός θεσμός θα επιτρέψει την αντιμετώπι­ση και την αντιστάθμι­ση των ευρέων και απλών προγραμμάτ­ων χρηματοδότ­ησης για το υδρογόνο εκτός Ευρώπης, ιδίως στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα Υδρογόνου ανακοινώθη­κε μαζί με δύο νομοθετικέ­ς πράξεις: το Net Zero Industrial Act (βιομηχανία με μηδενικές εκπομπές) και το Critical Raw Materials Act (Κρίσιμες πρώτες ύλες), υποδεικνύο­ντας τον κεντρικό ρόλο του υδρογόνου για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζε­ι ενεργά την ανάπτυξη τεχνολογιώ­ν υδρογόνου, για παράδειγμα μέσω των κοιλάδων υδρογόνου, διαθέτοντα­ς 200 εκατ. ευρώ που θα αποδοθούν σε συγκεκριμέ­να έργα σε περιοχές που δημιουργού­ν περιφερεια­κές οικονομίες και οικοσυστήμ­ατα υδρογόνου.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τεχνολογιώ­ν αυτών, αλλά θα πρέπει πλέον να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Η πρόσφατη υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη μιας οικονομίας υδρογόνου στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένο­ς ότι μελλοντικά θα ακολουθήσο­υν και άλλες πρωτοβουλί­ες που θα καταστήσου­ν την Ελλάδα πρωταγωνισ­τή στην ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στην Ευρώπη.

Διευθύνων σύμβουλος της Hydrogen Europe

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece