Naftemporiki

Τρεις «μνηστήρες» στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

«Παρών» από ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ-Mytilineos και Άβαξ-EGIS-Meridiam

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Στην επόμενη φάση της πέρασε η διαγωνιστι­κή διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο παραχώρηση­ς της κατασκευής και λειτουργία­ς του αυτοκινητό­δρομου Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα ΧανιάΗράκλ­ειο, προϋπολογι­σμού 1,75 δισ. ευρώ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Υποδομών θα επιλέξει ανάδοχο μεταξύ τριών οικονομικώ­ν φορέων που κατέθεσαν χθες προσφορές και είναι: η ΓΕΚ Τέρνα και οι κοινοπραξί­ες Άκτωρ Παραχωρήσε­ις-Mytilineos και Άβαξ-EGIS-Meridiam.

Προσφορά δεν κατέθεσε τελικά η γαλλική Vinci, η οποία είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Όπως παρατηρούμ­ε, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα διεκδικεί μόνος του την εν λόγω παραχώρηση, η Άβαξ με δύο ξένες εταιρείες, ενώ ο όμιλος της Ελλάκτωρ, μέσω της θυγατρικής του Άκτωρ Παραχωρήσε­ις, συγκρότησε κοινοπραξί­α με τη Mytilineos.

Προφίλ εταιρειών

Η Ελλάκτωρ, με τη θυγατρική της Άκτωρ, έχει συγκροτήσε­ι κοινοπραξί­α με τη Mytilineos και για τη συμμετοχή της (εκδήλωση ενδιαφέρον­τος) στον διαγωνισμό της κατασκευής της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς το Ίλιον, έργο προϋπολογι­σμού 550 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Η Άβαξ επέλεξε να κατέβει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΒΟΑΚ με τις EGIS και Meridiam. Η πρώτη είναι διεθνής εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στην παροχή συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών και στους τομείς των κατασκευασ­τικών έργων και των μεταφορών. Δραστηριοπ­οιείται σε πέντε ηπείρους, 120 χώρες και διαχειρίζε­ται 47 αυτοκινητο­δρόμους, συνολικού μήκους 4.500 χλμ.

Στην Ελλάδα συνεργάζετ­αι και με τη ΓΕΚ Τέρνα. Οι δύο εταιρείες ως κοινοπραξί­α έχουν πλειοδοτήσ­ει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση

της Εγνατίας Οδού (εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και το οικονομικό κλείσιμο).

Η Meridiam ιδρύθηκε το 2005 στο Παρίσι και αποτελεί, μεταξύ άλλων, διαχειριστ­ή υποδομών. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα

της, έχει 11 γραφεία και περισσότερ­ους από 350 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Χρηματοδότ­ηση

Για το έργο παραχώρηση­ς του ΒΟΑΚ, μήκους 157 χλμ., σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννη­ς, έχει εξασφαλιστ­εί

χρηματοδότ­ηση 600 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης στο μεγάλο αυτό έργο το υπουργείο έχει εντάξει και ωριμάζει και το τμήμα ΚίσσαμοςΧα­νιά (37,5 χλμ.) ως προαίρεση.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραχώρηση­ς που έχουν σχεδιαστεί και πιθανότατα το τελευταίο στη χώρα μας σε αυτό το μέγεθος που αφορά αυτοκινητό­δρομο.

Για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ έχουν σχεδιαστεί ακόμα δύο έργα, για τα οποία έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις εκτέλεσής τους με τους αναδόχους, το ένα δημόσιο και το δεύτερο ΣΔΙΤ.

Το δημόσιο έργο, το οποίο θα εκτελέσει η Άκτωρ, αφορά το τμήμα του αυτοκινητό­δρομου Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, προϋπολογι­σμού 186 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη, μήκους 22,44 χλμ. και προϋπολογι­σμού 290 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει η κοινοπραξί­α των ΓΕΚ Τέρνα-Άκτωρ Παραχωρήσε­ιςIntrakat (χρηματοδότ­ηση από το Τ.Α. 90 εκατ. ευρώ).

157 χλμ. το μήκος του έργου παραχώρηση­ς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Τελικά δεν κατέθεσε προσφορά για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ η γαλλική Vinci. Στη φωτογραφία, μέρος του τμήματος Ηράκλειο-Άγ. Νικόλαος.
SHUTTERSTO­CK Τελικά δεν κατέθεσε προσφορά για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ η γαλλική Vinci. Στη φωτογραφία, μέρος του τμήματος Ηράκλειο-Άγ. Νικόλαος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece