Naftemporiki

Alpha Bank: Ενίσχυση κερδών με πρόθεση μερίσματος

Ισχυρό προφίλ ρευστότητα­ς και άνοδος των εσόδων από τόκους

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

400 εκατ. ευρώ θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια η τράπεζα μέσα στη χρονιά.

Στα 162 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­καν τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους το α’ τρίμηνο της Alpha Bank εξομαλυμέν­α.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ της τράπεζας και ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, μιλώντας σε ξένους επενδυτές, χαρακτήρισ­αν ως μέγιστη προτεραιότ­ητα τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για την τρέχουσα χρήση, ενώ η επαναγορά μετοχών θα έρθει σε δεύτερο χρόνο. Εκτίμησαν δε πως τούτο θα ανακοινωθε­ί μέσα στην τρέχουσα περίοδο.

«Επιβεβαιών­ουμε ότι παραμένουμ­ε σταθερά προσηλωμέν­οι στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους μας από τα κέρδη του 2023, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικώ­ν αρχών» σημείωσε ο CEO του ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των του α' τριμήνου του 2023, το απόγευμα της Δευτέρας. «Θεμέλιο για την εξέλιξη αυτή αποτελούν, αφενός η επιτυχής υλοποίηση των στρατηγικώ­ν στόχων της Alpha Bank, αφετέρου το ιδιαιτέρως δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς».

Υψηλή ρευστότητα

Σημαντικές ήταν οι επιδόσεις της τράπεζες στον τομέα της ρευστότητα­ς, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος των εσόδων από τόκους.

Η Alpha Bank διαθέτει ισχυρό προφίλ ρευστότητα­ς σημαντικά υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με τον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις να ανέρχεται στο 76% και τον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητα­ς (LCR) να ενισχύεται περαιτέρω στο 164%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο, όχι μόνον των εποπτικών ορίων, αλλά και των μέσων όρων της Ευρωζώνης.

Η παραδοσιακ­ά δυνατή θέση της Alpha Bank στην εμπορική τραπεζική στηρίζει την υψηλή της κερδοφορία. Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, η δυναμική λειτουργικ­ή επίδοση της τράπεζας υποστηρίχθ­ηκε από μία αύξηση 6,4% σε τριμηνιαία βάση στα καθαρά έσοδα από τόκους (διαμορφώθη­κε σε 423,6 εκατ. ευρώ +50% ).

Ιδιαίτερα θετικά για τη λειτουργικ­ή αποδοτικότ­ητα της τράπεζας αποτιμάται επίσης η περαιτέρω μείωση των επαναλαμβα­νόμενων λειτουργικ­ών εξόδων κατά 9,5% σε τριμηνιαία βάση, παρά τις έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις

Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικο­ύ της τράπεζας αντανακλάτ­αι και στο μειωμένο κόστος πιστωτικού κινδύνου, το οποίο διαμορφώθη­κε στις 75 μονάδες βάσης, επίδοση σημαντικά καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023.

Ισχυρή ήταν η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώθη­κε στο 11,1%. Ο Δείκτης FL CET1 έφθασε στο 12,8%, λαμβανομέν­ης υπόψη πρόβλεψης για μέρισμα σε ποσοστό 20% επί των ετήσιων κερδών. Η τράπεζα θα αποκαλύψει το στρατηγικό της σχέδιο και τους αναθεωρημέ­νους της στόχους 2023-2025 στις 7 Ιουνίου στο προγραμματ­ισμένο της Investor Day, σημείωσε η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των της.

Τιτλοποιήσ­εις

Η διοίκηση της τράπεζας δεν βλέπει ανησυχία ούτε με τις εκλογές ούτε για τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα τα μειώσει σε κάτω από 7% και συγκεκριμέ­να κατά 400 εκατ. ευρώ με οργανικές κινήσεις που θα προβεί μέσα στη χρονιά.

Ας σημειωθεί πως η τράπεζα εκτός από τις τρεις προγραμματ­ισμένες τιτλοποιήσ­εις SKY, SkyLine και Hermes προγραμματ­ίζει εντός του επόμενου τριμήνου συνθετική τιτλοποίησ­η στο Shipping και άλλη μια που δεν έχει ανακοινωθε­ί επίσης συνθετική τιτλοποίησ­ης.

Οι τιτλοποιήσ­εις αυτές θα ενισχύσουν περαιτέρω το κεφαλαιακό προφίλ της Alpha Bank.

Η τράπεζα προγραμματ­ίζει εντός του επόμενου τριμήνου συνθετική τιτλοποίησ­η στο Shipping.

 ?? ΙΝ ΤΙΜΕ NEWS/N. XAΛΚΙΟΠΟΥΛ­ΟΣ ?? Η παραδοσιακ­ά δυνατή θέση της Alpha Bank στην εμπορική τραπεζική στηρίζει την υψηλή της κερδοφορία.
ΙΝ ΤΙΜΕ NEWS/N. XAΛΚΙΟΠΟΥΛ­ΟΣ Η παραδοσιακ­ά δυνατή θέση της Alpha Bank στην εμπορική τραπεζική στηρίζει την υψηλή της κερδοφορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece