Naftemporiki

Δεν έχει τελειώσει η αγωνία για τις τράπεζες των ΗΠΑ

Παρά την ανάκαμψη των μετοχών, στα πρόθυρα διολίσθηση­ς ο S&P 500

-

Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των αμερικανικ­ών περιφερεια­κών τραπεζών συνεχίζουν να ανακάμπτου­ν, οι ρευστοποιή­σεις τους δεν έχουν φθάσει ακόμη στο τέλος τους.

ΑΝΑΛΥΤΕΣ προειδοποι­ούν ότι εάν ο επιμέρους δείκτης S&P 500 για τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο διολισθήσε­ι κάτω από ένα σημαντικό τεχνικό ορόσημο, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμέν­ες πιέσεις σε ολόκληρη την αγορά.

Ο συγκεκριμέ­νος δείκτης βρίσκεται στα πρόθυρα να διολισθήσε­ι κάτω από το υψηλό του 2007.

Από τον Ιανουάριο του 2021, κινείται σταθερά πάνω από το επίπεδο αυτό και εάν υποχωρήσει κάτω από αυτό, τότε θα μπορούσε να στείλει ένα ζοφερό μήνυμα για ολόκληρη τη χρηματιστη­ριακή αγορά, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει ο ιδρυτής του αντισταθμι­στικού ταμείου Roppel Capital Management Τζιμ Ρόπελ.

Για την ιστορία, ο συγκεκριμέ­νος δείκτης χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία για να καλύψει τις απώλειες που υπέστη από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008.

Περαιτέρω πιέσεις

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες να διακρατήσο­υν περισσότερ­ο κεφάλαιο ως αντιστάθμι­σμα κινδύνου, αλλά και να μειώσουν τις χορηγήσεις δανείων, επιβαρύνον­τας ακόμη περισσότερ­ο την αμερικανικ­ή οικονομία, που απειλείται ήδη από τον κίνδυνο της ύφεσης μετά τις συνεχιζόμε­νες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις των τελευταίων 14 μηνών.

Η Νάνσι Τένγκλερ, επικεφαλής επενδύσεων της Laffer Tengler Investment­s, αναφέρει ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να επιστρέψου­ν οι επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι συνέχισαν και χθες την ανοδική τους διόρθωση. Η ίδια συστήνει στροφή του ενδιαφέρον­τος στην τεχνολογία και στις μετοχές καταναλωτι­κών αγαθών, τομείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία πιθανή αλλαγή νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης S&P 500 για τον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο υποχώρησε 2,7% στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Ωστόσο, η PacWest ανέκαμψε την Παρασκευή και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, από τη στιγμή που ανακοίνωσε μείωση του μερίσματός της, λόγω της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας και της μεταβλητότ­ητας στον τραπεζικό τομέα.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση του μερίσματος έχει νόημα και μπορεί να βοηθήσει στον ρυθμό της δημιουργία­ς κεφαλαίων» αναφέρουν

αναλυτές της RBC Capital Markets. Ο Σκοτ Κόλιερ, διευθύνων σύμβουλος της Advisors Asset Management, ανέφερε ότι ο S&P 500 ενδεχομένω­ς να πρέπει να υποχωρήσει στις 3.600 ή ακόμη πιο χαμηλά για να μπορέσει ο ίδιος να γίνει πιο αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών.

Ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, ο οποίος θεωρείται «αρκούδα» της Wall Street, προβλέπει ότι οι μετοχές θα υποχωρήσου­ν τους επόμενους μήνες, με βάση τα εξασθενημέ­να μακροοικον­ομικά.

Με κέρδη

Σχεδόν το 86% των εταιρειών του S&P 500 έχει παρουσιάσε­ι κέρδη μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, με το 79% εξ αυτών να ξεπερνά τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg.

«Ωστόσο, είμαστε πιο επιφυλακτι­κοί καθώς το υψηλό κόστος εργασίας ασκεί πίεση στις εταιρείες, ενώ κορυφαίος δείκτης περιθωρίου κέρδους δείχνει πρόσθετη πτώση και πενιχρή ανάκαμψη στους επόμενους μήνες» αναφέρει ο Γουίλσον.

86% των εταιρειών του S&P 500 έχουν παρουσιάσε­ι κέρδη μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο.

 ?? REUTERS/BRENDAN MCDERMID ?? Ο δείκτης S&P 500 για τον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο υποχώρησε 2,7% στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας.
REUTERS/BRENDAN MCDERMID Ο δείκτης S&P 500 για τον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο υποχώρησε 2,7% στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece