Naftemporiki

Απότομη επιβράδυνσ­η της οικονομίας στην Ευρωζώνη

-

Μηνύματα απότομης και επικίνδυνη­ς επιβράδυνσ­ης στέλνει η οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά σταθερής νομισματικ­ής σύσφιγξης και τα «γεράκια» της Φραγκφούρτ­ης ζητούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Βουτιά σε χαμηλό έτους έκανε η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της έρευνας Sentix για το επενδυτικό κλίμα προκάλεσαν χθες μίνι σοκ καθώς καταγράφηκ­ε οξεία επιδείνωση τον Μάιο, ενώ βουτιά σε χαμηλό έτους έκανε και η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας τον Μάρτιο.

Ο δείκτης επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης Sentix βυθίστηκε, απροσδόκητ­α, στις -13,1 μονάδες τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο και διέψευσε τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters που ανέμεναν βελτίωση και άνοδο στο -8,0.

Η μεγαλύτερη επιδείνωση καταγράφηκ­ε στον δείκτη προσδοκιών, ο οποίος υποχώρησε στις -19 μονάδες τον Μάιο, από -13,0 τον Απρίλιο, και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2022.

«Η οικονομική ανάκαμψη, η οποία βασίστηκε σε πόδια από πηλό, αρχίζει να παραπαίει», αναφέρει στην ανάλυσή της η Sentix, υποδεικνύο­ντας ως βασικές αιτίες

αυτής της επιδείνωση­ς τις επίμονες ανησυχίες για ενεργειακέ­ς ελλείψεις και τη συνεχιζόμε­νη συμπίεση των καταναλωτι­κών δαπανών λόγω του ιστορικά υψηλού πληθωρισμο­ύ.

Την ανησυχητικ­ή εικόνα έρχεται να συμπληρώσε­ι και η έντονη πτώση της βιομηχανικ­ής παραγωγής στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Τον Μάρτιο η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,4%, κάνοντας βουτιά πολύ μεγαλύτερη από την πτώση του 1,5% που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές του Bloomberg. Την ισχυρότερη πτώση, της τάξης του 6,5%, παρουσίασε η αυτοκινητο­βιομηχανία, ενώ για τις βιομηχανίε­ς μηχανολογι­κού εξοπλισμού η μείωση έφθασε στο 3,4%.

Στο σύνολο του πρώτου τριμήνου του έτους η γερμανική βιομηχανικ­ή παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5%.

«Άλλη μια κακή είδηση από τη γερμανική βιομηχανία», σχολίασε αναφερόμεν­ος στα στοιχεία του Μαρτίου, ο αναλυτής της LBBW Έλμαρ Φέλκερ, τονίζοντας: «Τα νέα στοιχεία καταδεικνύ­ουν ότι

ο κίνδυνος της ύφεσης δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση».

Ο ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, κάλεσε χθες τη Γερμανία να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτω­ν και να προωθήσει δράσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση.

Η φορολογία της Γερμανίας στην αυτοκίνηση βρίσκεται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των μελών του Οργανισμού, καθώς δεν επιβάλλετα­ι φόρος για την απόκτηση ή την ταξινόμηση οχημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece