Naftemporiki

Η τουρκική λίρα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών

Οι αγορές βλέπουν πτώση του νομίσματος έως 25% μέχρι το φθινόπωρο

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

Πτώση της τουρκικής λίρας κατά 25% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου βλέπουν οι αγορές παραγώγων, ασχέτως του ποιος θα εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή στην Τουρκία.

ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσίευμα του Bloomberg, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικέ­ς εκλογές στην Τουρκία, η λίρα παρουσιάζε­ι τις υψηλότερες διακυμάνσε­ις από όλα τα νομίσματα. Η ευμεταβλητ­ότητα της λίρας έχει φθάσει στο 64% από 8,4% την προηγούμεν­η Παρασκευή, ένδειξη της αβεβαιότητ­ας με την οποία αντιμετωπί­ζει η αγορά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ασχέτως τελικά αν θα επικρατήσε­ι το «παλιό» -ο Ερντογάν- ή θα υπάρξει πολιτική αλλαγή με επικράτηση του Κιλιτσντάρ­ογλου.

Οι συναλλασσό­μενοι στην αγορά παραγώγων θεωρούν μεγάλη την πιθανότητα η λίρα να υποχωρήσει 25%, στις 26 λίρες ανά δολάριο, μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Η ισοτιμία της λίρας αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στις 19,5083 λίρες ανά δολάριο.

Η αντιμετώπι­ση της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμο­ύ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπί­σει η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας και είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θα καθορίσουν την επιλογή των Τούρκων ψηφοφόρων.

Η οικονομία ήταν αυτή που ανέδειξε τον Ερντογάν το μακρινό 2002 όταν η Τουρκία έβγαινε από μία ακόμη νομισματικ­ή κρίση και χρόνιο πληθωρισμό, η οικονομία ίσως αποδειχθεί καθοριστικ­ός παράγων και για το τέλος της εικοσαετού­ς κυριαρχίας του. Ο Ερντογάν και το ισλαμικό κόμμα AKP που ίδρυσε το 2001, κατάφερε να διατηρήσει την εκλογική του βάση, κυρίως χαμηλού εισοδήματο­ς πολίτες, συντηρητικ­ούς Τούρκους μουσουλμάν­ους, χάρη στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη των πρώτων δέκα ετών στην εξουσία.

Οι καιροί ωστόσο άλλαξαν από το 2018 που ο πληθωρισμό­ς άρχισε να τραβά την ανηφόρα και η λίρα να κατρακυλά. Την τελευταία

πενταετία το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει συνολικά 80%.

«Συνηθίζαμε να αγοράζουμε τρεις με τέσσερις σακούλες πράγματα για 150-200 λίρες (7,710 δολάρια). Η γυναίκα μου και εγώ με το ζόρι μπορούσαμε να τις κουβαλήσου­με. Τώρα με το ζόρι γεμίζουμε δύο σακούλες», δηλώνει κουρέας σε συνοικία της Κωνσταντιν­ούπολης σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters. Δηλώσεις που απηχούν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινό­τητα εκατομμυρί­ων Τούρκων, που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια.

Παρά την κάμψη του πληθωρισμο­ύ τον Απρίλιο στο 43,7%, οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 54%. Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς σπανίως δεν κατέγραψε διψήφιο ποσοστό μετά τις εκλογές του 2018. Με τη νομισματικ­ή κρίση του 2021 άρχισε να εκτινάσσετ­αι, βοηθούσης και της ανορθόδοξη­ς πολιτικής Ερντογάν, με τη μείωση των επιτοκίων

από 19% εκείνη τη χρονιά στο 8,5%.

«Ισλαμική ηθική»

Στην προχθεσινή του προεκλογικ­ή ομιλία στην Κωνσταντιν­ούπολη, ο Ερντογάν προσπάθησε να πουλήσει «ισλαμική ηθική», κατηγορώντ­ας την αντιπολίτε­υση ως «φιλο-ΛΟΑΤΚΙ». «Το AKP και τα άλλα κόμματα του συνασπισμο­ύ μας δεν θα είναι ποτέ φιλο-ΛΟΑΤΚΙ, γιατί η οικογένεια είναι ιερή για εμάς. Θα θάψουμε αυτούς τους φιλο-ΛΟΑΤΚΙ στην κάλπη», είπε ο Ερντογάν.

Στοχεύοντα­ς επίσης στη συσπείρωση της παραδοσιακ­ής ισλαμικής βάσης του δεν παρέλειψε να κατηγορήσε­ι τον Κιλιτσντάρ­ογλου ότι είναι «μέθυσος». «Ο λαός μου δεν θα αφήσει μεθύστακες και πότες να ανέβουν στη σκηνή», ανέφερε ο Ερντογάν. Ως γνωστόν το αλκοόλ για τους ευσεβείς μουσουλμάν­ους είναι όχι μόνο απαγορευμέ­νο, αλλά και σύμβολο ηθικής κατάπτωσης.

80% έχει υποχωρήσει η τουρκική λίρα την τελευταία πενταετία.

 ?? REUTERS/DILARA SENKAYA ?? Η ευμεταβλητ­ότητα της λίρας έχει φθάσει στο 64% από 8,4% την προηγούμεν­η Παρασκευή. Η ισοτιμία της λίρας αλλάζει από μέρα σε μέρα.
REUTERS/DILARA SENKAYA Η ευμεταβλητ­ότητα της λίρας έχει φθάσει στο 64% από 8,4% την προηγούμεν­η Παρασκευή. Η ισοτιμία της λίρας αλλάζει από μέρα σε μέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece