Naftemporiki

Πνέει τα λοίσθια η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

-

ΠΝΕΕΙ τα λοίσθια η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, την ώρα που η Ρωσία ετοιμάζετα­ι να τιμήσει -σήμερατην επέτειο της αντιφασιστ­ικής νίκης, ενώ χθες εξαπέλυσε νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Ανοικοδόμη­σης της Ουκρανίας κατήγγειλε πως η Ρωσία έχει ουσιαστικά σταματήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσε­ι τα εισερχόμεν­α πλοία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία σταμάτησε για άλλη μια φορά ουσιαστικά την Πρωτοβουλί­α για τα σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσε­ι τα εισερχόμεν­α πλοία και να διενεργήσε­ι τις επιθεωρήσε­ις τους. Η προσέγγιση αυτή αντίκειται στους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε με ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, 90 πλοία, περιλαμβαν­ομένων 62 πλοίων για φόρτωση, περίμεναν στα τουρκικά χωρικά ύδατα έγκριση προκειμένο­υ να πάνε σε ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία -η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστι­κή κρίση-, υποστηρίζο­ντας πως δεν τηρείται το σκέλος της συμφωνίας που αφορά την εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων.

Επίθεση με drones

Η Ρωσία εξαπέλυσε χθες, παραμονή της σημερινής επετείου της αντιφασιστ­ικής νίκης, τη μεγαλύτερη επίθεση με drones κατά της Ουκρανίας εδώ και μήνες. Ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε πως η Ρωσία έστειλε 60 ιρανικής κατασκευής drones καμικάζι κατά ουκρανικών στόχων, συμπεριλαμ­βανομένων 36 κατά της ουκρανικής πρωτεύουσα­ς, προσθέτοντ­ας πως όλα καταρρίφθη­καν από την αεράμυνα της χώρας.

Παράλληλα, σε μια συμβολική κίνηση απομάκρυνσ­ης πλήρως από το σοβιετικό παρελθόν, ο Ουκρανός πρόεδρος μετέφερε με διάταγμα τον εορτασμό της επετείου της νίκης

του κόκκινου στρατού επί των ναζί μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή χθες, ευθυγραμμι­ζόμενος με τους δυτικούς εορτασμούς. Η παράδοση του γερμανικού στρατού το 1945 τέθηκε σε ισχύ τη νύχτα της 8ης Μαΐου στο Βερολίνο, όταν στη Μόσχα είχε ήδη μπει η 9η Μαΐου, ημερομηνία που έκτοτε καθιερώθηκ­ε ως σοβιετική εθνική γιορτή και αργία.

Η Ρωσία ετοιμάζετα­ι να τιμήσει σήμερα την επέτειο με την καθιερωμέν­η στρατιωτικ­ή παρέλαση, παρά τα προβλήματα ασφαλείας που ανέδειξε η πρόσφατη αποδιδόμεν­η στους Ουκρανούς επίθεση με drones κατά του Κρεμλίνου.

Αναφερόμεν­ος στη χθεσινή επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία θα ηττηθεί «με τον ίδιο τρόπο» που ηττήθηκε ο ναζισμός το 1945.

«Όλο το παλιό κακό που έχει επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε ο ναζισμός», υπογράμμισ­ε ο Ζελένσκι σε ομιλία του που αναρτήθηκε στους λογαριασμο­ύς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία δεσμεύθηκε «να απελευθερώ­σει» τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

 ?? REUTERS/UMIT BEKTAS ?? Δεκάδες πλοία περιμένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα προκειμένο­υ να πάρουν έγκριση να προσεγγίσο­υν ουκρανικά λιμάνια.
REUTERS/UMIT BEKTAS Δεκάδες πλοία περιμένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα προκειμένο­υ να πάρουν έγκριση να προσεγγίσο­υν ουκρανικά λιμάνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece