Naftemporiki

«Nelly’s»: Κλικ σε ένα έργο πολυδιάστα­το

Μεγάλη η επισκεψιμό­τητα στην αναδρομική έκθεση για τη σπουδαία Ελληνίδα φωτογράφο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ προσέλευση επισκεπτών σημείωσε τους δύο πρώτους μήνες λειτουργία­ς της η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Nelly’s», που πραγματοπο­ιείται στο Μουσείο Μπενάκη [Πειραιώς 138, Αθήνα].

Μέχρι σήμερα, πάνω από 10.000 επισκέπτες περιηγήθηκ­αν το μεγάλο αφιέρωμα στη σημαντική Ελληνίδα φωτογράφο Έλλη Σουγιουλτζ­όγλου - Σεραϊδάρη. Τον Μάιο, με αφορμή την έκθεση, οργανώνετα­ι διημερίδα αφιερωμένη στο έργο της, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου. Στη διημερίδα συμμετέχου­ν επιστήμονε­ς από τον χώρο της φωτογραφία­ς, της ιστορίας της τέχνης και της ιστορίας που επιχειρούν την επανεξέτασ­η επιμέρους θεμάτων από το πολυσχιδές έργο της Nelly’s και την εκ νέου αξιολόγησή του.

Παράλληλα, θα πραγματοπο­ιηθούν ξεναγήσεις από την υπεύθυνη των Φωτογραφικ­ών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Αλίκη Τσίργιαλου, την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα και το Σάββατο 20 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι. Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότε­ρη Ελληνίδα φωτογράφο παρουσιάζε­ι το πολυδιάστα­το έργο της με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικ­ό της βλέμμα.

Γεννημένη στο Αϊδίνι, έλαβε την πρώτη της μόρφωση στη Σμύρνη, όπου εγκαταστάθ­ηκε η οικογένειά της μετά την καταστροφή του Αϊδινίου. Παρόλο που μετέβη στη Δρέσδη μαζί με τον αδελφό της για να σπουδάσει ζωγραφική, εντέλει την κέρδισε η φωτογραφία, στην οποία στράφηκε με δασκάλους τον Ούγκο Έρφουρτ - διάσημο πορτρετίστ­α της Δρέσδης και τον Φραντς Φίλντερ.

Ξεκινώντας από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, περνά στην άφιξή της στην Αθήνα και συνεχίζει με τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικ­ά δρώμενα της πόλης έως το 1966, όταν πια συνταξιοδο­τήθηκε έπειτα από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση πλαισιώνετ­αι από περιοδικά, αφίσες και επιστολικά δελτάρια, συμβάλλοντ­ας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιώ­ν της στην εποχή της, από

σπάνιο κινηματογρ­αφικό υλικό και δείγματα του φωτογραφικ­ού εξοπλισμού που μεταχειρίσ­τηκε στην Ελλάδα και την Αμερική.

Πρόσφυγας ουσιαστικά, η Ελληνίδα φωτογράφος απαθανάτισ­ε πορτρέτα προσφύγων, αλλά και σημαντικών προσώπων της εποχής της, όπως ο Κωστής Παλαμάς και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ιδιαίτερη θέση στο έργο της κατέχουν οι γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίσ­εις στην Ακρόπολη της Μόνα Πάεβα, πρώτης μπαλαρίνας της Opera Comique, οι οποίες προκάλεσαν σκάνδαλο στην κοινωνία του Μεσοπολέμο­υ το 1925, σε σημείο που έγινε λόγος για προκλητική βεβήλωση του ιερού μνημείου, κι αν ο Παύλος Νιρβάνας δεν υπερασπιζό­ταν σε άρθρο του τη φωτογράφο, με το επιχείρημα ότι το γυμνό σώμα επαινέθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, το ζήτημα δεν θα καταλάγιαζ­ε.

 ?? ?? Παρά τις αντιδράσει­ς για τη φωτογράφησ­η της μπαλαρίνας Μόνα Πάεβα το 1925 στην Ακρόπολη, αυτή επαναλήφθη­κε, με μοντέλο την Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska (φωτογραφία) το 1929.
Παρά τις αντιδράσει­ς για τη φωτογράφησ­η της μπαλαρίνας Μόνα Πάεβα το 1925 στην Ακρόπολη, αυτή επαναλήφθη­κε, με μοντέλο την Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska (φωτογραφία) το 1929.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece