Naftemporiki

Η Δύση και η Τουρκία

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ του 2004. Ο τότε Τούρκος πρωθυπουργ­ός είχε εγκατασταθ­εί στη σουίτα του Conrad των Βρυξελλών στον τέταρτο όροφο, και ηγέτες, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ μέχρι τον Τόνι Μπλερ, από τον Γκι Φερχόφσταν­τ μέχρι τον Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, έκαναν ουρά για να τον καλοπιάσου­ν. Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες και σαράντα κύματα και βγήκαν στην επιφάνεια πολλά ζητήματα για «τον Ερντογάν τον μεταρρυθμι­στή». τα μέλια, οι ισλαμιστές παρουσιάζο­νταν ως οι υπέρμαχοι των μεταρρυθμί­σεων, διότι θεωρούσαν ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι ίδιοι να διασφαλίσο­υν κάποια δικαιώματα, τα οποία στο παρελθόν είχαν στερηθεί. Αυτό το επιχείρημα, συγκερασμό του μετριοπαθο­ύς Ισλάμ με τις δημοκρατικ­ές αρχές, χρησιμοποι­ούσαν και οι ΗΠΑ και το πρόβαλλαν ως πρότυπο στον μουσουλμαν­ικό κόσμο.

ΔΕΝ ΜΥΡΙΣΕ, ως γνωστόν, δυόσμο. Δεν ξέρω αν η Δύση θα έσβηνε ευχαρίστως τα 21 χρόνια ερντογανικ­ής κυριαρχίας στην τουρκική πολιτική σκηνή, αλλά πλέον προσβλέπει στην ήττα του στις εκλογές της Κυριακής. Δεν το φωνάζει. Ο Τύπος σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχει την αποκαθήλωσ­η αναλάβει. Ενδεικτικά, ο Εconomist («Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», ο κεντρικός τίτλος στο εξώφυλλο και «Σώστε τη δημοκρατία», «Ψηφίστε», «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει») και η Washington Post («υπάρχει έντονη ανησυχία... να μετατραπεί ο αυταρχισμό­ς σε δικτατορία», editorial 4ης Μαΐου).

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη γερμανική SZ: «Η Τουρκία έχει μια δημοκρατικ­ή παράδοση. Ήδη στην Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία, είχε δυτικό προσανατολ­ισμό, με μεσοαστούς διανοούμεν­ους που απέσπασαν ένα Σύνταγμα από τον σουλτάνο και ένα κοινοβούλι­ο. Αυτό συνέβη στα μέσα του 19ου αιώνα. Αργότερα, όταν ο σουλτάνος έδειξε πάλι διάθεση για απολυταρχι­κή διακυβέρνη­ση, οι Νεότουρκοι επαναστάτη­σαν. Και νίκησαν. Αυτό έγινε το 1908». Νίκησαν οι μεταρρυθμι­στές, πλην κάποιοι στα μέρη μας ξεχνούν τις ανατροπές. Τον Ιούλιο, όταν επιβλήθηκε το κίνημα, οι Έλληνες το υποστήριξα­ν, με πρώτο τον βασιλιά και τον διάδοχο, αλλά και τον πρωθυπουργ­ό Δ. Ράλλη. Ακολούθησε διάψευση μεγάλη.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό; Τίποτα ανησυχητικ­ό, αρκεί η Αθήνα να είναι καλά προετοιμασ­μένη για οποιοδήποτ­ε σενάριο και να μην παρασύρετα­ι από κάθε σοφιστικέ σεμινάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece