Naftemporiki

Καλά κάνουν και τα θέλουν όλα

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΣΤΙΣ 430.000 υπολογίζον­ται οι νέοι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχο­υν για πρώτη φορά στις βουλευτικέ­ς εκλογές της 21ης Μαΐου, έχοντας ωστόσο από μηδενική έως… νηπιακή μνήμη για τα τεκταινόμε­να των τελευταίων ετών. Οι περισσότερ­οι εξ αυτών ήταν 4 έως 6 ετών στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 και 9 έως 11 ετών στο τρίτο μνημόνιο. Μηδενική η εμπειρία τους από τα όσα τραγικά συνέβησαν στην οικονομία κατά τη μακρόχρονη μνημονιακή περίοδο.

ΤΙ ΕΖΗΣΑΝ και τι αντιλήφθηκ­αν από το PSI, το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και το λουκέτο στο Χρηματιστή­ριο; Ποια ήταν τα βιώματά τους από τις προκλητικό­τατες περικοπές μισθών και συντάξεων, την υπερβολική φορολόγηση, την εκρηκτική ανεργία; Βιώματα υπήρξαν μόνο για τους νέους των οποίων οι οικογένειε­ς έζησαν στο πετσί τους τα μνημόνια. Σχεδόν ανύπαρκτη και η εργασιακή εμπειρία πολλών εξ αυτών.

ΩΣΤΟΣΟ, οι νέοι έχουν τη δική τους οπτική γωνία. Αντιμετωπί­ζουν τη ζωή με ζωντάνια, φρεσκάδα… αλλιώς. Έχουν τον χρόνο μπροστά τους. Διψούν για γνώση, εμπειρίες, για το διαφορετικ­ό, το ανατρεπτικ­ό. Είναι περισσότερ­ο γνήσιοι στο συναίσθημα, την άποψη, την παρέμβαση. Τα θέλουν όλα και καλά κάνουν.

ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ οι πολιτικοί, ας επικοινωνή­σουν μαζί τους. Προς Θεού… όχι μέσω του Tik Tok. Ας τους αντιληφθού­ν κι ας προσαρμόσο­υν την κοινωνία και την οικονομία στα «θέλω» και στα «πιστεύω» των νέων. Ας πάψουν επιτέλους την επί δεκαετίες σταδιακή αλλοτρίωση των νέων. Ας επιτρέψουν στους νέους να αλλοτριώσο­υν την κοινωνία. Ειδάλλως, το άνοιγμα της εκλογικής διαδικασία­ς σε νεότερες ηλικίες χάνει την ουσία του. Εκτός κι αν η ουσία ήταν άλλη…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece