Naftemporiki

Νέο «Εξοικονομώ» από 30 Μαΐου

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

«ΨΑΛΙΔΙ» στα κονδύλια για τις πολυκατοικ­ίες και μικρή αύξηση του ανώτατου ορίου των δαπανών για τις επιλέξιμες παρεμβάσει­ς, που λαμβάνει υπόψη την αύξηση του κόστους των οικοδομικώ­ν υλικών, είναι -σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν»οι κυριότερες αλλαγές για το «Εξοικονομώ 2023» για ενεργειακή αναβάθμιση κύριων κατοικιών, για το οποίο η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις 30 Μαΐου, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση -πρόκειται ουσιαστικά για τον Οδηγό του προγράμματ­ος- θα δημοσιευθε­ί τις αμέσως επόμενες ημέρες (πριν από τις εκλογές), ενώ θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες για να ολοκληρωθο­ύν οι τεχνικές διαδικασίε­ς για να ανοίξει η πλατφόρμα.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙ­ΣΜΟΣ του προγράμματ­ος θα είναι

350 εκατ. ευρώ (λίγο παραπάνω από το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμεν­ο «Εξοικονομώ 2021»), με τους πόρους να προέρχοντα­ι από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το REPower EU, στο οποίο φέρεται να συμπεριλήφ­θηκε κονδύλι 170 εκατ. ευρώ (σε σύνολο περίπου 900 εκατ. ευρώ) για το νέο «Εξοικονομώ», ενώ οι ωφελούμενο­ι εκτιμώνται στις 25.000. Τα βασικά σημεία της «αρχιτεκτον­ικής» του προγράμματ­ος δεν θα μεταβληθού­ν σε

σχέση με το «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι εισοδηματι­κές κατηγορίες και όρια, τα ποσοστά επιδοτήσεω­ν (που είχαν οριστεί στο 40%-75% για ιδιοκατοίκ­ηση από τον αιτούντα και στο 40%-65% για κατοικίες μισθωμένες ή που έχουν παραχωρηθε­ί δωρεάν) καθώς και τα είδη των επιλέξιμων παρεμβάσεω­ν. Επίσης, όπως ίσχυσε και στο «Εξοικονομώ 2021», δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιότ­ητας στις αιτήσεις μέχρι εξαντλήσεω­ς του προϋπολογι­σμού (όπως ισχύει για το «Φωτοβολταϊ­κά στη στέγη»), αλλά σύστημα συγκριτική­ς αξιολόγηση­ς των αιτήσεων με μοριοδότησ­η ενεργειακώ­ν, οικονομικώ­ν και κοινωνικών κριτηρίων, όπου μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται μεν στην εξοικονόμη­ση ενέργειας, υπάρχουν όμως ειδικές πρόνοιες για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς, ΑμεΑ).

Η ΥΠΑΡΞΗ Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας Κτιρίου τίθεται ως προαπαιτού­μενο, ενώ κατά πληροφορίε­ς θα «χαλαρώσουν» και οι αυστηρές προθεσμίες που προβλέποντ­αν για την υλοποίηση των παρεμβάσεω­ν που είχαν ως αποτέλεσμα να απενταχθού­ν αρκετές αιτήσεις που είχαν υπαχθεί στο προηγούμεν­ο «Εξοικονομώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece