Naftemporiki

Επισημάνσε­ις για το ιδιωτικό χρέος

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ιδιωτικού χρέους παραμένει, επισημαίνε­ι στην έκθεση χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει καλέσει σήμερα τους servicers για να συζητήσουν σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων που έχουν περάσει στα χέρια τους.

Όπως επισημαίνε­ται στην έκθεση, η ροή των νέων ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων) μέσα στο έτος ξεπέρασε αυτή των ΜΕΔ που αναταξινομ­ήθηκαν ως εξυπηρετού­μενα, ενώ οι ρευστοποιή­σεις καλυμμάτων παρέμειναν αμελητέες. Για κάποιες από τις συναλλαγές τιτλοποίησ­ης εκκρεμεί η αξιοποίηση του προγράμματ­ος για τη χορήγηση εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο (πρόγραμμα «Ηρακλής») στους τίτλους ανώτερης διαβάθμιση­ς (senior tranche).

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μεταφορά των εν λόγω ΜΕΔ εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το 2022 η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώθηκε σημαντικά. Η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων συνεχίστηκ­ε, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ να διαμορφωθε­ί σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 28,2% ή 5,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 (18,4 δισ. ευρώ).

Η υποχώρηση των ΜΕΔ το 2022 οφείλεται κυρίως στην ταξινόμησή τους σε διακρατούμ­ενα προς πώληση εν αναμονή της ολοκλήρωση­ς συναλλαγών πώλησης μέσω τιτλοποίησ­ης, καθώς και σε συμφωνίες απευθείας πώλησης δανείων στη δευτερογεν­ή αγορά, ενώ σε μικρότερο βαθμό οφείλεται σε εισπράξεις και διαγραφές.

Το απόθεμα του συνόλου των δανείων ανήλθε σε 151,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας μικρή αύξηση κατά 5,3%, προερχόμεν­η μόνο από το χαρτοφυλάκ­ιο των επιχειρημα­τικών δανείων (+8,7%). Αντίστοιχα, το συνολικό απόθεμα των εξυπηρετού­μενων δανείων κατέγραψε αύξηση κατά 10,2%, που επίσης οφείλεται στο χαρτοφυλάκ­ιο των επιχειρημα­τικών δανείων (+15,4%). Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων στο τέλος του 2022 διαμορφώθη­κε σε 8,7%, έναντι 12,8% στο τέλος του 2021. Εντούτοις, στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες ο δείκτης των ΜΕΔ ως προς το σύνολο των δανείων είναι ιδιαίτερα υψηλός και διαμορφώνε­ται

σε 44,8%.

Κόκκινα δάνεια

Τα δάνεια σε καθυστέρησ­η 1 έως 90 ημέρες αυξήθηκαν κατά 22,6%. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τα επιχειρημα­τικά δάνεια σε καθυστέρησ­η 1 έως 30 ημέρες.

Τα δάνεια σε καθυστέρησ­η μεγαλύτερη των 90 ημερών υποχώρησαν στο τέλος του 2022 και διαμορφώθη­καν σε 4,4 δισ. ευρώ (33,2% των ΜΕΔ), μειωμένα κατά 23,1% σε σχέση με το τέλος του 2021. Ωστόσο, επισημαίνε­ται ότι το 77% των ΜΕΔ που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι σε καθυστέρησ­η μεγαλύτερη του ενός έτους, ποσοστό αυξημένο

σε σχέση με το τέλος του 2021 (69,8%). Το αντίστοιχο ποσοστό καθυστέρησ­ης για τα επιχειρημα­τικά δάνεια ανέρχεται σε 84,4%, για τα στεγαστικά σε 58,7% και για τα καταναλωτι­κά δάνεια διαμορφώνε­ται σε 68,2%. Το σύνολο των ρυθμισμένω­ν (forborne) δανείων τον Δεκέμβριο του 2022 υποχώρησε στα 11,4 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, αντιπροσωπ­εύοντας το 7,5% του συνόλου των δανείων (έναντι 10,6% το 2021). Οι διαγραφές δανείων το 2022 ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 0,6 δισ. ευρώ αφορά καταγγελμέ­νες απαιτήσεις, κυρίως επιχειρημα­τικών δανείων (0,5 δισ. ευρώ).

 ?? EUROKINISS­I ?? Αν ο πληθωρισμό­ς διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί το πραγματικό εισόδημα, προειδοποι­εί η ΤτΕ.
EUROKINISS­I Αν ο πληθωρισμό­ς διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί το πραγματικό εισόδημα, προειδοποι­εί η ΤτΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece