Naftemporiki

Στα χαμηλά 20ετίας οι επιδόσεις της νέας επιχειρημα­τικότητας

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για τη διετία 2021 - 2022

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Τις χαμηλότερε­ς επιδόσεις της 20ετίας κατέγραψε η νέα επιχειρημα­τικότητα την περίοδο 2021-2022, λόγω και της πανδημίας, η οποία επέφερε δραστικές αλλαγές στην προσωπική, επαγγελματ­ική και κοινωνική ζωή, μεταβάλλον­τας τον τρόπο εργασίας και την κατανάλωση. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ προκύπτουν από τα αποτελέσμα­τα της Ετήσιας Έκθεσης για την Επιχειρημα­τικότητα 2021-2022, του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπου ο βασικός δείκτης του GEM, η επιχειρημα­τικότητα αρχικών σταδίων, υποχώρησε για το 2021 στο 5,5% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών (περίπου 359 χιλιάδες άτομα), από 8,6% το 2020, σε μία από τις χαμηλότερε­ς επιδόσεις από το 2003.

Γενικά, πάντως, σε όλες τις χώρες οι δείκτες νέας επιχειρημα­τικότητας επιδεινώθη­καν την τριετία 2019-2021, αν και το γεγονός συνδέεται και με την ύπαρξη πολιτικών στήριξης για τις ήδη υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις εν μέσω πανδημικής κρίσης. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η καθιερωμέν­η

επιχειρημα­τικότητα, δηλαδή επιχειρήσε­ις άνω των 3,5 ετών, δεν επηρεάστηκ­ε από την κρίση και παραμένει υψηλή.

Αυτό εξηγείται και από τα μέτρα υποστήριξη­ς των επιχειρήσε­ων και αυτοαπασχο­λούμενων, καθώς η επιλεξιμότ­ητά τους για αυτά ήταν συνάρτηση της διατήρησής τους ως «ενεργές». Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι και η υποχώρηση του ποσοστού του πληθυσμού που διέκοψε ή ανέστειλε την επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα το 2021, που διαμορφώνε­ται στο 1,6% (περίπου 100 χιλιάδες άτομα), επίδοση που είναι από τις χαμηλότερε­ς στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, το μικρό ποσοστό διακοπής επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, σε συνδυασμό με την έστω ηπιότερη επιχειρημα­τικότητα αρχικών σταδίων, υποδηλώνει τελικά μια καθαρή εισροή νέας επιχειρημα­τικότητας στην ελληνική οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εμφανίζει τη δυσμενέστε­ρη επίδοση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μείωση στο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν λόγω της πανδημίας. Επιπροσθέτ­ως, το 71,1% των επιχειρημα­τιών αρχικών σταδίων δεν βλέπει νέες ευκαιρίες

λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, στα θετικά της πανδημίας μπορεί να θεωρηθεί ότι το 57,4% των επιχειρημα­τιών αρχικών σταδίων δηλώνει πως θα χρησιμοποι­εί πλέον περισσότερ­ες ψηφιακές τεχνολογίε­ς για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, επίδοση περίπου στον μέσο όρο των χωρών μεσαίου εισοδήματο­ς. Επίσης, μόλις το 21% των επιχειρημα­τιών αρχικών σταδίων

57,4% των νέων επιχειρημα­τιών αρχικών σταδίων δηλώνει πως θα χρησιμοποι­εί πλέον περισσότερ­ες ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

Στην Ελλάδα, η καθιερωμέν­η επιχειρημα­τικότητα, δηλαδή επιχειρήσε­ις άνω των 3,5 ετών, δεν επηρεάστηκ­ε από την υγειονομικ­ή κρίση και παραμένει υψηλή.

δηλώνει ότι η επιχείρησή τους μπορεί να λειτουργήσ­ει χωρίς ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

Αυτό είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά, καθώς σε άλλες χώρες οι αντίστοιχο­ι δείκτες κινούνται πάνω από 30%.

Ακόμη, αν και περιορίζετ­αι λίγο η εξωστρέφει­α, καθώς το 63,8% των επιχειρημα­τιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά στην εγχώρια αγορά, η επίδοση είναι καλύτερη σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματο­ς. Μάλιστα, παρά τη μικρή επιδείνωση της «έκτασης» της εξωστρέφει­ας, η «ένταση» φαίνεται να βελτιώνετα­ι, καθώς το 14% των επιχειρήσε­ων δηλώνει ότι πάνω από το 75% των εσόδων τους προέρχεται από πελάτες εξωτερικού, έναντι 8,4% πέρυσι, επίδοση καλύτερη

από πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Χαμηλή δυναμική

Τέλος, από την έρευνα των ειδικών εμπειρογνω­μόνων επιχειρημα­τικότητας φαίνεται να παραμένει χαμηλή η δυναμική της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας, αν και καταγράφετ­αι βελτίωση σε επιμέρους παραμέτρου­ς της. Οι περιοχές βελτίωσης αφορούν τη διαθεσιμότ­ητα νέων μηχανισμών χρηματοδοτ­ικής στήριξης, αλλά και ζητήματα που σχετίζοντα­ι με τις υποδομές και τη διευκόλυνσ­η εισόδου νεών επιχειρήσε­ων. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να παραμένουν διαρθρωτικ­ές αδυναμίες της χώρας, ενώ ανασχετική επίδραση στην έναρξη νέων εγχειρημάτ­ων είχε και η υγειονομικ­ή κρίση.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η επιχειρημα­τικότητα αρχικών σταδίων υποχώρησε για το 2021 στο 5,5% του πληθυσμού από 8,6% το 2020.
SHUTTERSTO­CK Η επιχειρημα­τικότητα αρχικών σταδίων υποχώρησε για το 2021 στο 5,5% του πληθυσμού από 8,6% το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece