Naftemporiki

Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Τελειώνει ο χρόνος...

Λήγει στις 22 Μαΐου η προθεσμία για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων - Ποιοι είναι υπόχρεοι

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

15% ο συντελεστή­ς στην αντικειμεν­ική αξία των ακινήτων για τον ΕΦΑ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων Ειδικού Φόρου Ακινήτων για το 2023, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει για τους υπόχρεους στις 22 Μαΐου.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αναφερθεί ότι ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων επιβάλλετα­ι με συντελεστή 15% στην αντικειμεν­ική αξία των ακινήτων σε επιχειρήσε­ις και νομικές οντότητες.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων έχουν:

Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμέ­νης Ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικ­ό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευ­ση ακινήτων.

Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεω­ν γ’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου και συγκεκριμέ­να:

Ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις που έχουν εγκαταστήσ­ει γραφεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967, καθώς και πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ.15).

Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμ­ένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελεί­ς, πολιτιστικ­ούς, θρησκευτικ­ούς, εκπαιδευτι­κούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15)

Εταιρείες που έχουν την έδρα τους, σύμφωνα με το καταστατικ­ό τους, στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικώ­ν μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμ­ένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελεί­ς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποι­ούνται για τον σκοπό αυτόν.

Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλετ­αι εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης, ενώ δήλωση που υποβάλλετα­ι χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσμα­τα.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα

σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Στις περιπτώσει­ς που μια επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης (Ε9), μεταφέροντ­αι αυτόματα στη φόρμα υποβολής τα βασικά στοιχεία των ακινήτων. Εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης (Ε9), πρέπει να καταχωρηθο­ύν όλα τα στοιχεία των ακινήτων.

Επίσης, στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει αποκτήσει/ μεταβάλει/μεταβιβάσε­ι εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης (Ε9), έχει τη δυνατότητα να προσθέσει/διαγράψει/μεταβάλει τα στοιχεία του ακινήτου.

Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλετ­αι εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

 ?? ?? Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece