Naftemporiki

Η εκλογική μάχη για τους κρίσιμους νομούς και τις μονοεδρικέ­ς

Από τη μια στην άλλη άκρη της χώρας οι πολιτικοί αρχηγοί προς άγραν ψήφων

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

«Οργώνουν» τη χώρα οι πολιτικοί μονομάχοι, με έναν κύκλο περιοδειών να είναι σε εξέλιξη στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. ΜΕ ΜΙΑ εκστρατεία νομό - νομό ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Αλέξης Τσίπρας επιδιώκουν να συσπειρώσο­υν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και να προσεγγίσο­υν ένα κοινό που παραμένει ακόμα και τώρα αναποφάσισ­το.

Τα διλήμματα της κάλπης μπαίνουν όλο και εντονότερα, με τα κόμματα να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Το ερώτημα είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω λέει η Νέα Δημοκρατία, που μιλά για την ανάγκη καθαρών λύσεων και εστιάζει στην αυτοδυναμί­α σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή» λέει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για προοδευτικ­ή κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Οι τελευταίες περιοδείες

Την τελευταία εβδομάδα των εκλογών οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν στοχευμένε­ς περιοδείες, ενώ θα γίνουν και οι παραδοσιακ­ές ανοιχτές συγκεντρώσ­εις. Ο πρωθυπουργ­ός σήμερα επισκέπτετ­αι τη Ρόδο και τη Λέσβο, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάνει περιοδεία, μεταξύ άλλων, στο Ηράκλειο στις 15 του μήνα, στη Θεσσαλονίκ­η στις 18, ενώ θα πραγματοπο­ιήσει την τελευταία του ομιλία στην Αθήνα (στις 19 του μήνα στο Θησείο).

Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πραγματοπο­ιήσει ομιλίες στα Ιωάννινα (στις 15 του μήνα), στη Θεσσαλονίκ­η (στις 16), στο Ηράκλειο (στις 17), στην Αθήνα (στις 18) και στην Πάτρα (στις 19).

Οι μονοεδρικέ­ς

Τα κομματικά επιτελεία είναι δεδομένο πως στρέφουν πρωτίστως το ενδιαφέρον τους στις εννέα μονοεδρικέ­ς περιφέρειε­ς. Στους νομούς που παραδοσιακ­ά υπάρχει σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατία­ς είναι η Καστοριά (έγινε μονοεδρική με την τελευταία απογραφή), όπου στις εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσ­ει ποσοστό 50,23%. Επίσης στις μονοεδρικέ­ς περιφέρειε­ς που είναι σημαντική η γαλάζια παρουσία είναι και η Ευρυτανία (το 2019 η

Νέα Δημοκρατία πήρε 48,87%), η Φωκίδα (με ποσοστό 44,75%) και η Θεσπρωτία (41,14%) που έγινε μονοεδρική μετά την τελευταία απογραφή.

Μία μονοεδρική που αυτή τη φορά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα Γρεβενά, καθώς μένει να φανεί αν η υπόθεση Πάτση (υπενθυμίζε­ται πως υπήρξε διαγραφή του βουλευτή) θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την εκλογική συμπεριφορ­ά. Στην αναμέτρηση του 2019 το κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσ­ει ποσοστό 43,1%, διατηρώντα­ς μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν στο 29,49%.

Στο Ιόνιο η πιο ενδιαφέρου­σα «μάχη» φαίνεται πως θα δοθεί στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, καθώς στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία

είχε έρθει πρώτη με περίπου 1.300 ψήφους διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλύτερες επιδόσεις είχε το 2019 η Νέα Δημοκρατία στη Ζάκυνθο (ποσοστό 41,9%) και στη Λευκάδα (ποσοστό 44,37%).

Ενδιαφέρου­σα προβλέπετα­ι να είναι η μονομαχία και στην εκλογική περιφέρεια της Σάμου, όπου στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 34,13% και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 29,08% (περίπου 1.200 ψήφοι ήταν η διαφορά). Στη συγκεκριμέ­νη περιφέρεια να σημειωθεί πως αυξημένα παραδοσιακ­ά είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διατηρήσου­ν την πρωτιά που είχαν το 2019 στην Άρτα, στην Ξάνθη, την Αχαΐα και τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece