Naftemporiki

Στο προσκήνιο πάλι οι υποκλοπές

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikon­stantinou@naftempori­ki.gr

ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ των υποκλοπών επανέφερε στην προεκλογικ­ή ατζέντα η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ενώ οξύνεται και πάλι η αντιπαράθε­ση για τις πιθανές μετεκλογικ­ές συνεργασίε­ς των κομμάτων.

Η αναφορά του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη σε «σκάνδαλο» των παρακολουθ­ήσεων, αλλά και οι παραδοχές του ότι «δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις» και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς «δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας» απασχόλησα­ν έντονα την επαύριον της τηλεμαχίας. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επιχείρησε να ανασκευάσε­ι για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν χαρακτήρισ­ε ο ίδιος σκάνδαλο την υπόθεση, αλλά αναφερόταν σε ρεπορτάζ του Economist. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα, καταλογίζο­ντάς του ότι «ανακάλυψε σκάνδαλο», και στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ζήτησε να οδηγηθούν στη φυλακή οι υπεύθυνοι. «Θα πρέπει να

είναι πιο προσεκτικό­ς στην εκφορά κάποιων τοξικών τοποθετήσε­ων» του συνέστησε ο κ. Σκέρτσος και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσε­ι περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου.

Δημόσια παραδοχή

Στον αντίποδα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε αναφερόμεν­ος στις υποκλοπές, ότι «για πρώτη φορά δημόσια ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών κι ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθ­ήσεις». Διερωτήθηκ­ε, πρώτον, γιατί ο πρωθυπουργ­ός επικαλέστη­κε εθνικό απόρρητο, αφού δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθ­ήσεις, δεύτερον, γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της η εισαγγελέα­ς της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που υπέγραφε «χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως τις παρακολουθ­ήσεις», και, τρίτον, γιατί η Δικαιοσύνη εννέα μήνες μετά το σκάνδαλο «δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη και καμία κατηγορία σε κανέναν».

Απαντήσεις από την ελληνική δικαιοσύνη ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός

πως ο ίδιος δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο.

Πάντως, παρά τις γενικές επικρίσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του, το debate κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τηλεθέασης της εταιρείας Nielsen, η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί σταθμοί που μετέδιδαν την τηλεμαχία συγκέντρωσ­αν συνολικά μερίδιο 65%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι παράλληλα με την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών μεταδιδότα­ν ο ημιτελικός του Champions League, Μίλαν-Ίντερ, τον οποίο παρακολούθ­ησε το 18,2%.

Αναφερόμεν­ος στην τηλεμαχία, πέραν του ζητήματος των υποκλοπών, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι το συμπέρασμα είναι πως «υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνη­σης της χώρας: η πρόταση της Ν.Δ. Από την άλλη, υπάρχει ένας προοδευτικ­ός αχταρμάς». «Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Ν.Δ. κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργ­ό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι», είπε ο πρωθυπουργ­ός από τα Τρίκαλα και το Βόλο όπου περιόδευσε χθες.

65% ήταν το συνολικό μερίδιο τηλεθέασης της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece