Naftemporiki

Άδεια μητρότητας: Οι προϋποθέσε­ις μεταβίβαση­ς στον πατέρα

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Δικαίωμα λήψης της ειδικής άδειας μητρότητας, έως και επτά μήνες, θα έχει στο εξής και ο πατέρας του παιδιού ως εργαζόμενο­ς που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ της συγκεκριμέ­νης μεταβίβαση­ς της εν λόγω παροχής από το ένα μέλος του ζευγαριού στο άλλο υπόκειται σε συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις, οι οποίες περιγράφον­ται σε απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, το εάν θα μεταβιβαστ­εί ή όχι η άδεια μητρότητας καθορίζετα­ι από τη μητέρα. Θα πρέπει, όμως, ο πατέρας να υποβάλει σχετική αίτηση προς τον εργοδότη του το λιγότερο έναν μήνα πριν γίνει η χρήση της συγκεκριμέ­νης άδειας.

Για τη μεταβίβαση της ειδικής άδειας πρέπει ισχύουν τα εξής: 1) Ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσε­ις ή εκμεταλλεύ­σεις με πλήρη ή μερική απασχόληση.

2) Η μητέρα του παιδιού είναι δικαιούχος, χωρίς να απαιτείται να έχει η ίδια κάνει χρήση τμήματος αυτής προηγουμέν­ως. Η μητέρα επιλέγει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά της.

3) Οι μητέρες μπορούν να μεταβιβάσο­υν στον πατέρα το δικαίωμα για όσο χρόνο απομένει μέχρι τη

συμπλήρωση των εννέα μηνών. 4) Η μεταβίβαση γίνεται με υπεύθυνη δήλωση στη ΔΥΠΑ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (https:// www.gov.gr), όπου αναφέροντα­ι: α) Το ονοματεπών­υμο, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του πατέρα. β) Το διάστημα της άδειας που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει η μητέρα. γ) Το διάστημα της άδειας που μεταβιβάζε­ι η μητέρα στον πατέρα, συνολικής διάρκειας έως επτά ημερολογια­κών μηνών.

Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να τροποποιηθ­εί με νεότερη δήλωση της μητέρας. Στην υπουργική απόφαση τονίζεται ότι δεν ενδιαφέρει η σειρά που οι γονείς θα κάνουν χρήση της άδειας συμπληρωμα­τικά μεταξύ τους.

Η χορήγηση της άδειας στον

πατέρα έπειτα από μεταβίβαση σε αυτόν μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) της μητέρας. Μπορεί όμως να μεταβιβαστ­εί αμέσως μετά τη λήξη της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας από τη μητέρα ή από τον πατέρα, αλλά ακόμη και μετά τη λήξη της ετήσιας κανονικής άδειας του πατέρα ή της μητέρας, εφόσον τα διαστήματα των ανωτέρω αδειών είναι συνεχόμενα.

Η ετήσια άδεια της μητέρας ή του πατέρα χορηγείται υποχρεωτικ­ά πριν από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας σε περίπτωση που με βάση τις ετήσιες προθεσμίες κινδυνεύει να χαθεί.

7 ημερολογια­κοί μήνες το διάστημα της αδείας που μπορεί να μεταβιβάσε­ι η μητέρα.

 ?? ?? Η χορήγηση της άδειας στον πατέρα μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) της μητέρας.
Η χορήγηση της άδειας στον πατέρα μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) της μητέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece