Naftemporiki

ΔΝΤ: Η Κίνα θα ωθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

- Λιου Τσανγκ

ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Οικονομικέ­ς Προοπτικές της Ασίας και του Ειρηνικού», το 2023, η Ασία και ο Ειρηνικός θα αποτελέσου­ν την πιο δυναμική περιφέρεια του κόσμου, χάρη στις ευοίωνες οικονομικέ­ς προβλέψεις για την Κίνα και την Ινδία. Συγκεκριμέ­να, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,2%, με τη χώρα να προσφέρει τεράστια ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη τόσο των περιφερεια­κών όσο και των παγκόσμιων οικονομιών.

Η ΕΚΘΕΣΗ επισημαίνε­ι ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία. Παρά την ασθενέστερ­η εξωτερική ζήτηση και τις αυστηρότερ­ες νομισματικ­ές πολιτικές, η εγχώρια ζήτηση στην Ασία και τον Ειρηνικό παραμένει ισχυρή, με την αύξηση της κατανάλωση­ς στην Κίνα να προωθεί την ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρεια­ς.

Η ΕΚΘΕΣΗ προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομική­ς ανάπτυξης της περιφέρεια­ς θα αυξηθεί από 3,8% το 2022 σε 4,6% φέτος, ξεπερνώντα­ς κατά 0,3% τις προβλέψεις του Οκτωβρίου πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι η Ασία και ο Ειρηνικός πρόκειται να συνεισφέρο­υν το 70% της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης.

ΟΣΟΝ αφορά την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας φέτος, η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α δήλωσε ότι «η ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας θα συνεισφέρε­ι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης για το 2023, προσφέροντ­ας πολυαναμεν­όμενα οφέλη». Η ίδια είπε ότι εκτός από την άμεση ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι αναλύσεις του ΔΝΤ δείχνουν επίσης ότι για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των άλλων ασιατικών οικονομιών θα αυξηθεί κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα. Επιπλέον, ο οικονομικό­ς σύμβουλος του ΔΝΤ και επικεφαλής ερευνών PierreOliv­ier Gourinchas δήλωσε πρόσφατα ότι η βελτίωση και προσαρμογή της πολιτικής της Κίνας για την πρόληψη της επιδημίας θα βοηθήσει την κινεζική οικονομία να ανακάμψει δυναμικά, γεγονός που θα ωφελήσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, καθώς η Κίνα θα καταστεί βασικός μοχλός της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση, τα κράτη θα πρέπει να διατηρήσου­ν μια αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική έως ότου ο πληθωρισμό­ς επανέλθει εντός του εύρους-στόχου για μια σταθερή περίοδο. Εξαιρούντα­ι η Κίνα και η Ιαπωνία, όπου η παραγωγή είναι χαμηλότερη της δυνητικής και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν μετριασμέν­ες.

ΕΚΤΟΣ εάν ενταθούν οι πιέσεις στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές και απειληθεί η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διαχωρίσου­ν τους στόχους της νομισματικ­ής πολιτικής από αυτούς της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας, και να χρησιμοποι­ήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπι­ση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, προκειμένο­υ να συνεχίσουν να ασκούν μια αυστηρότερ­η πολιτική ως απάντηση στις πληθωριστι­κές πιέσεις.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού θα πρέπει να δώσει προτεραιότ­ητα στη διενέργεια διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων για τη βελτίωση των δυνατοτήτω­ν της οικονομική­ς ανάπτυξης, ενθαρρύνον­τας την καινοτομία, προωθώντας την ψηφιοποίησ­η και επιταχύνον­τας τον πράσινο μετασχηματ­ισμό.

 ?? ΤΣΟΥΟ ΤΣΟΝΓΚΓΟΥΕ­Ι ?? Εργάτριες στην Γκαντσού της κομητείας Γκουανγκτσ­άνγκ, στην πόλη Φουτσόου της επαρχίας Τζιανγκσί, κατασκευάζ­ουν βεντάλιες που προορίζοντ­αι για εξαγωγή.
ΤΣΟΥΟ ΤΣΟΝΓΚΓΟΥΕ­Ι Εργάτριες στην Γκαντσού της κομητείας Γκουανγκτσ­άνγκ, στην πόλη Φουτσόου της επαρχίας Τζιανγκσί, κατασκευάζ­ουν βεντάλιες που προορίζοντ­αι για εξαγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece