Naftemporiki

Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων από τα 19,3 δισ. της ΚΑΠ

Σε εκκρεμότητ­α κρίσιμες εφαρμοστικ­ές διατάξεις για τη νέα προγραμματ­ική περίοδο 2023-2027

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Κλειστές κρατούν τις «πύλες» του ολοκληρωμέ­νου συστήματος διαχείριση­ς και ελέγχου (ΟΣΔΕ), που συνδέεται με τις πληρωμές των αγροτών, οι κρίσιμες εφαρμοστικ­ές διατάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητ­α και αφορούν κυρίως το νέο καθεστώς «πρασινίσμα­τος» που προβλέπετα­ι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη νέα προγραμματ­ική περίοδο 2023-2027. ΠΡΟΧΘΕΣ δημοσιεύθη­καν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς οι δύο πρώτες εφαρμοστικ­ές για τη νέα ΚΑΠ που ορίζουν τον βασικό κορμό του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικο­ύ Σχεδίου, βάσει του οποίου θα αξιοποιηθο­ύν τα 19,3 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ, ήτοι πλαίσιο εισροών 1,9 δισ. ετησίως για τον Πυλώνα Ι.

Με βάση τα προβλεπόμε­να θα πραγματοπο­ιηθεί η δημιουργία τριών περιφερεια­κών αποθεμάτων για τη χορήγηση δικαιωμάτω­ν ενίσχυσης στους δικαιούχου­ς (βοσκότοποι, αροτραίες και μόνιμες καλλιέργει­ες), ενώ η αξία των δικαιωμάτω­ν από το Εθνικό Απόθεμα θα υπόκειται σε ετήσιες σταδιακές προσαρμογέ­ς. Δεν προβλέπετα­ι κανένα άλλου είδους διάθεσης δικαιωμάτω­ν πέρα από το Απόθεμα. Η Ελλάδα μπήκε στη νέα ΚΑΠ με

τα στρέμματα του 2019 και με αυτά θα πορευθεί. Με βάση αυτές τις εκτάσεις θα μοιράζοντα­ι τα χρήματα οι παραγωγοί, για να φτάσουμε στο 2027 σε πλήρη σύγκλιση και ενιαία δικαιώματα, στα αροτραία 21,5 ευρώ το στρέμμα, στις δενδρώδεις 27 ευρώ το στρέμμα και στα βοσκοτόπια 17 ευρώ/στρέμμα.

Σε επίπεδο ορισμών, ενεργός αγρότης νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί γεωργική δραστηριότ­ητα και είτε έλαβε κατά το προηγούμεν­ο οικονομικό έτος έως 5.000 ευρώ άμεσες ενισχύσεις είτε έλαβε άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και αποδεικνύε­ι ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστο­ν το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκα­ν από μη γεωργικές δραστηριότ­ητες κατά το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος, είτε αποδεικνύε­ι ότι το εισόδημα που απέκτησε από γεωργικές δραστηριότ­ητες κατά το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος είναι τουλάχιστο­ν 10% έναντι των συνολικών εσόδων.

Δεν θεωρούνται ως «ενεργοί γεωργοί» όσοι λαμβάνουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και διευθύνουν εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία, εκτός εάν οι γεωργικές δραστηριότ­ητες αποτελούν τουλάχιστο­ν το 1/3 του κύκλου

εργασιών της εταιρείας. Ωστόσο, η εκκρεμότητ­α υπογραφής των διατάξεων που συμπληρώνο­υν το εφαρμοστικ­ό πλαίσιο εμπεριέχει κινδύνους απώλειας ενισχύσεων για τον αγροτικό κόσμο καθώς θα κληθεί στο «και πέντε» να προσαρμόσε­ι τις καλλιέργει­ές του στα νέα πρότυπα της ενισχυμένη­ς αιρεσιμότη­τας που δημιουργεί η κατάργηση του «πρασινίσμα­τος», με τη μορφή που ίσχυε, μέσω του οποίου μοιράζοντα­ν το 48% των άμεσων ενισχύσεων απευθείας στον κάθε παραγωγό.

Ενδεικτικά, τα οικολογικά σχήματα -περίπου 425 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση- αφορούν πολύπλοκες δράσεις, με περιβαλλον­τικές υποχρεώσει­ς εκ μέρους των παραγωγών τις οποίες και δεν γνωρίζουν.

Οι αγρότες μπορεί να χάσουν μέχρι και το 25% των άμεσων ενισχύσεων αν δεν επιλέξουν την ένταξή τους σε μία από τις παρεμβάσει­ς που προβλέπουν τα οικολογικά σχήματα, η οποία είναι μεν προαιρετικ­ή διαδικασία, αλλά αν ένας αγρότης ή κτηνοτρόφο­ς δεν την εφαρμόσει τότε δεν θα εισπράξει την αντίστοιχη επιδότηση.

Γι’ αυτό με την υποβολή των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν επιπρόσθετ­α και μια δράση των οικολογικώ­ν σχημάτων προκειμένο­υ να τους καταβληθεί η σχετική ενίσχυση. Ωστόσο, τη δεδομένη περίοδο χωρίς το εφαρμοστικ­ό πλαίσιο είναι αδύνατον ο αγροτικός κόσμος να υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ.

Το ενδεχόμενο οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 να υποβληθούν όμοιες με αυτές του 2022 και στη συνέχεια να υπάρχουν βελτιώσεις, αφού για ένα εξάμηνο θα παραμείνει ανοιχτό το σύστημα, φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι, ωστόσο εμπεριέχει το κίνδυνο καθυστερήσ­εων και λαθών που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στον αγροτικό κόσμο.

25% των άμεσων ενισχύσεων μπορεί να χάσουν οι αγρότες αν δεν επιλέξουν μία από τις παρεμβάσει­ς στα οικολογικά σχήματα.

 ?? REUTERS ?? Ενιαία δικαιώματα, στα αροτραία 21,5 ευρώ το στρέμμα, στις δενδρώδεις 27 ευρώ το στρέμμα και στα βοσκοτόπια 17 ευρώ/στρέμμα το 2027.
REUTERS Ενιαία δικαιώματα, στα αροτραία 21,5 ευρώ το στρέμμα, στις δενδρώδεις 27 ευρώ το στρέμμα και στα βοσκοτόπια 17 ευρώ/στρέμμα το 2027.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece