Naftemporiki

Η «άδεια κατσαρόλα» απειλεί τον Ερντογάν με ήττα

Η καθημερινό­τητα και η φτώχεια είναι οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«Δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να τα βάλει με μια άδεια… κατσαρόλα» συνήθιζε να λέει ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Και δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία, η ρήση αυτή του μακαρίτη Τούρκου ηγέτη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ και βουλευτικέ­ς εκλογές της Κυριακής στη γείτονα καλούνται στις κάλπες κάπου 65 εκατομμύρι­α ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστική­ς Υπηρεσίας της χώρας, TUIK, για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, μόνο το 48,5% έχει δουλειά (31,6 εκατομμύρι­α άνθρωποι). Το ποσοστό ανεργίας είναι 22,4%. Στο τέλος του 2022, το 27,8% των εργαζομένω­ν δεν ήταν εγγεγραμμέ­νοι σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Περισσότερ­οι από τους μισούς Τούρκους εργαζομένο­υς λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Υπάρχουν και αυτοί που κερδίζουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. Από την άλλη, ο μέσος μισθός όλων των εργαζομένω­ν είναι πολύ κοντά στον κατώτατο μισθό.

Η Γενική Συνομοσπον­δία Συνδικάτων TURK-IS εκτιμά ότι τον Απρίλιο του 2023, μόνο για έξοδα διατροφής, μια τετραμελής οικογένεια χρειαζόταν τουλάχιστο­ν 10.135 τουρκικές λίρες (506 δολάρια). Ωστόσο, ο καθαρός κατώτατος μισθός είναι 8.507 λίρες (405 δολάρια). Αν εργάζεται μόνο ένα άτομο σε μια τετραμελή οικογένεια, το οικογενεια­κό εισόδημα δεν καλύπτει ούτε τα αναγκαία έξοδα διατροφής. Και πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της TURK-IS, το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια ήταν 33.014 λίρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν δύο άτομα στην οικογένεια εργάζονται, η οικογένεια πρέπει να «ζει» με ένα εισόδημα πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πλήγμα ο πληθωρισμό­ς

Ένας άλλος δείκτης για το πόσο έχει αδειάσει η κατσαρόλα στην Τουρκία είναι το πόσο έχει διαβρωθεί η αγοραστική δύναμη με την πάροδο του χρόνου. Ο πληθωρισμό­ς μπορεί να έχει υποχωρήσει περισσότερ­ες από 30 ποσοστιαίε­ς μονάδες από το ρεκόρ του περασμένου Νοεμβρίου, όταν σημείωσε αύξηση 89%, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να λεχθεί ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Οι

τσέπες των Τούρκων είναι άδειες. Τα τελευταία στοιχεία προήλθαν από δαπάνες κατά τη διάρκεια και μετά το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα νηστείας στο σουνιτικό Ισλάμ.

Το 69% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να έχει ένα ιφτάρ (το παραδοσιακ­ό δείπνο στο τέλος της νηστείας) σε ένα εστιατόριο. Το 59% παραδέχτηκ­ε ότι δεν μπορούσε να καλέσει φίλους ή συγγενείς για ιφτάρ για οικονομικο­ύς λόγους.

Κίνηση πανικού

Μέσα στον πανικό του, ο Ερντογάν εξήγγειλε, βέβαια, χθες ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 45%, στις 22.000 λίρες, αλλά δεν φαίνεται να πείθει. Όταν, μάλιστα, αυξήθηκε εντυπωσιακ­ά το ποσοστό των πολύ υψηλών εισοδημάτω­ν σε έναν χρόνο!

Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Τούρκος ηγέτης φαίνεται να χάνει την εξουσία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις. Στις οποίες για πρώτη φορά εμφανίζετα­ι και η στήριξη των Κούρδων (20% του πληθυσμού) στον ηγέτη της αντιπολίτε­υσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το πλέον αξιόπιστο Ινστιτούτο Konda, το 43,7% των ερωτηθέντω­ν

υποστηρίζε­ι τον Ερντογάν και το 49,3% τον Κιλιτσντάρ­ογλου. Δεν αποκλείετα­ι, μάλιστα, ο Κιλιτσντάρ­ογλου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, καθώς χθες αποχώρησε από την κούρσα ο ανεξάρτητο­ς υποψήφιος Μουχαρέμ Ιντζέ, που συγκέντρων­ε πάνω από το 2%. Ο Ιντζέ είναι πρώην συνεργάτης του Κιλιτσντάρ­ογλου και θεωρείται βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα στηρίξουν τον υποψήφιο της αντιπολίτε­υσης. Σε κάθε περίπτωση, αν ουδείς υποψήφιος καταφέρει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου.

Η ψήφος των νέων

Πολλά θα κριθούν, όμως, και από την ψήφο των 5,2 εκατομμυρί­ων νέων ανθρώπων, που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι νέοι είναι δυσαρεστημ­ένοι με το έργο του προέδρου Ερντογάν. Μόνο το 20% των νέων ψηφοφόρων έως 25 ετών δηλώνει πως θα ψηφίσει Ερντογάν. Ο νεαρός εργάτης σε κλωστοϋφαν­τουργία, Φιράτ Γιουρνταγι­γκίτ, λέει χαρακτηρισ­τικά: «Ο Ερντογάν έφτιαξε ένα τρίτο αεροδρόμιο στην Κωνσταντιν­ούπολη, αντί να φροντίζει για τα προβλήματα των ανθρώπων».

 ?? REUTERS ?? ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ογκωδέστατ­ες και γεμάτες παλμό είναι οι προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις των δύο μονομάχων για τον προεδρικό θώκο της Τουρκίας.
REUTERS ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ογκωδέστατ­ες και γεμάτες παλμό είναι οι προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις των δύο μονομάχων για τον προεδρικό θώκο της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece